Tri, dva, jedan - kuhaj!

85 min | kulinarski show | Hrvatska | 2015

Producent
Vedrana Car

Voditelj
Doris Pinčić Rogoznica

Naših četrnaestero kandidata je nabrusilo noževe, prisjetilo se omiljenih recepata i odabralo tajne sastojke i trikove kojima će osvojiti naklonost žirija i publike, a na vama je da odaberete favorita i pratite ga u neponovljivoj kulinarskoj pustolovini.

Nova voditeljica kulinarskog showa je Doris Pinčić Rogoznica, a uz Željku Klemenčić i Tomislava Špičeka u drugoj sezoni kandidate će educirati, kritizirati i ocjenjivati Tomislav Gretić

Kandidati će kroz deset regija, među kojima su i Istra, Dalmacija, Sjeverna Hrvatska, Slavonija i Zagreb, morati pokazati umijeće kuhanja pod pritiskom! Ove sezone nema popuštanja, žiri je stroži, a kandidati neće unaprijed znati što će kuhati, nego će se na licu mjesta morati snaći u dnevnim zadacima i receptima. U ovoj sezoni kandidati također neće spravljati samo tradicionalnu hrvatsku hranu, nego i moderne verzije tradicionalnih recepata. Kako se niti u jednom trenu ne bi opustili, žiri je za njih pripremio i iznenadne dnevne izazove, a ocjenjivat će ih javno, ocjenama od jedan do deset. Najgore ocjenjeni iz prethodnog dana sljedeći će dan imati pravo pozvati Tomislava Gretića ili Tomislava Špičeka na jednominutno savjetovanje. Jednako kao i okus, bitna je i prezentacija jela, pa će se od sedmog tjedna ocjenjivati posebno kreativnost, a posebno tehnika. Zvuči strogo i zahtjevno? I nije kada se uzme u obzir bogata nagrada od 100 tisuća kuna i titula najboljeg amaterskog kuhara.

Četrnaestero hrabrih i odvažnih koji će se u drugoj sezoni boriti za titulu najboljeg kuhara amatera dolaze iz različitih dijelova Lijepe Naše. Najmlađa natjecateljica ima tek dvadeset godina, a u kuhinji se snalazi k`o velika, a najstarija natjecateljica je šezdesetogodišnja umirovljenica koja se, iako je u mirovini, ne namjerava smiriti. Različitih su zanimanja i životnih stilova, ali ih sve veže jedno, ono bitno – ljubav prema kuhanju i hrani.

Ana Hrelja (20) je magistrica znanosti o okolišu koja je jednom prilikom umjesto bijelog vina u obiteljski ručak stavila rakiju. Kuhanje je zavoljela uz mamu i baku, a prvo jelo koje joj je mama dopustila da napravi bile su čokoladne kocke. Najbolje hrvatsko jelo joj je buzara, a kulinarska 'uspješnica' joj je božićna 'vatrena' patka u marinadi od limuna, meda i chilija. Najveća joj je želja obrazovati se za profesionalnog kuhara.

Ivan Maljevac (22) dolazi iz Velike Gorice. Završio je hotelijersko-turistički menadžment, a hobiji su mu plivanje i ples salsa. Radio je kao kuhar u hotelu Panorama, a kulinarskom uspješnicom smatra svako jelo koje mu ne „eksplodira“.

Zadranka Ivana Bobić (23) kuhati je naučila sama, a omiljeno domaće jelo joj je sarma. Prvi kolač je ispekla kada je stavila kuhati cimet u vodu kako bi kuća prestala mirisati po ribi. To ju je, kaže, natjeralo da ispeče svoju prvu pitu s jabukama. Najstresnija situacija u kojoj je morala kuhati bila je ona kada je pripremala ručak za svekrvu i svekra, a uz to što voli kuhati, bavi se i oslikavanjem dječjih soba, restauracijom namještaja, uređenjem interijera i fotografiranjem hrane.

Martina Maček (26) je magistrica edukacije geografije, antropologije i etnologije i dolazi iz malog mjesta Plavić u Hrvatskom zagorju. Uz to što voli kuhanje, omiljeno joj je i kazalište, pa svake godine priprema dramsku skupinu za nastup na lokalnim božićno-novogodišnjim događanjima. 

Josip Oštrić (28) dolazi iz Zadra. Kulinarskih anegdota ima mnogo, a omiljena mu je ona u kojoj je malo mače zamijenio za provalnika. Naime, radio je sa sestrom palačinke kada je začuo da netko lupa po vratima. Kako nije vidio nikoga, pomislio je da netko provaljuje pa je uzeo tavu s vrućim uljem da ga izlije na provalnika. No kada su otvorili vrata, vidjeli su da je to samo malo mače u potrazi za hranom i toplim domom. Uz to što voli kuhati, rado putuje, slobodno vrijeme provodi i u teretani, a kulinarsku inspiraciju pronalazi u šumi.

Tomislav Pavlović (32) dolazi iz Zagreba i po struci je modni dizajner. Sretno je oženjen, ima troje djece, zmiju (kućnog ljubimca) i zaposlen je u caffe baru. Uz to što voli kuhati, rado igra nogomet, snowboarda, svira gitaru i veliki je ljubitelj filmova. Postoji i anegdota vezana uz njegovo kulinarsko umijeće kad su mu jednom prilikom planule obrve, no o tome ćemo drugi put.

Jasenka Haleuš (34) dolazi iz Ivanić Grada, a završila je školu za voditelja u elektroničkim medijima. Radi kao urednica i novinarka na jednoj lokalnoj televiziji. Kuhinju je zavoljela još u djetinjstvu. Ima dvije mlađe sestre i uvijek su željele jesti nešto što mama ne sprema. Gledale bi serije i kada bi vidjele neku hranu koja izgleda drugačije, željele su baš to, a budući da su Jasenkini roditeli poljoprivrednici, prvo bi otišle na svoju 'tržnicu' - veliki povrtnjak iza kuće, napravile berbu i onda bi Jasenka krenula kuhati.

Karolina Blažeković (35) živi u Zagrebu, ali je rodom iz Slavonije. Po zanimanju je diplomirani inženjer agronomije, a u slobodno vrijeme, osim kuhanja, bavi se plesom, yogom i vrtlarenjem. Najteža situacija joj je kuhati za zahtjevne kćeri koji nakon uloženog truda kažu „Nije fino“.

Riječanka Diana Novaković (44) je samostalni pripravni referent i majka 24-godišnje kćeri i 21-godišnjeg sina, obožava kuhati, skijati i plivati. Kuhati je naučila od mame i bake, ali i putem knjiga i interneta, a kao najtežu situaciju u kojoj je kuhala navodi kada je kuhala u prirodi, na snijegu, na minus 20 stupnjeva.

Davor Bolšec (45) dolazi iz Zagreba, po zanimanju je kuharski pomoćnik, a do sada je svoje umijeće pokazao u Večeri za pet. Uz to što voli kuhanje, hobi su mu mototrke oldtimera pa kuha na svakoj bajkerskoj fešti.

Roberto Nikolić (50) dolazi iz Velog Lošinja. Po zanimanju je pomorac, ali radi kao obrtnik. Oženjen je i otac dvoje djece, bavi se jedrenjem, paintballom i fotografijom, a kuhati je naučio od mame. Kulinarska filozofija mu je vrlo jednostavna:  Moraš jesti, a kad je tako, neka bude ukusno i fino!

Blaženka Belavić (53) dolazi iz Desinića i bavi se uzgojem ovaca zbog mesa. No to znači da tijekom zime ima hrpu janjadi kao kućne ljubimce. U slobodno vrijeme voli plivati i ići na fitness te izrađivati predmete od drveta i renovirati stari namještaj. Kuha svakodnevno, a sve tajne kulinarstva je naučila od majke. Inspiraciju pronalazi u raznim kulinarskim emisijama, a posjeduje i profesionalno kulinarsko iskustvo – prije dvadeset godina je radila u restoranu u Austriji.

Zadranka Vesna Bartolić (59) kuhati je naučila od mame. Inspiraciju za svoja jela pronalazi u ljudima koji cijene dobru hranu, naročito tradicionalnu. Iako joj sve što skuha dobro ispadne, kaže da se sjeća kada je unuci radila kuglof u koji je zaboravila dodati brašno. To je shvatila prekasno, kada je kuglof već bio u pećnici, no, kaže Vesna, ipak je bio jestiv. Neostvarena želja joj je otvoriti malu konobu s tradicionalnim jelima i slasticama.

Duška Zaninović (60) iako je u mirovini, ne želi mirovati. U Šibeniku upravo završava kuću u sklopu koje će biti i mala konoba za gušt i društvo. U njoj će se, uz domaće likere gospođe Duške, okupljati likovnjaci, održavati literarne večeri i pjevati klapske pjesme. Kulinarska katastrofa je jedva izbjegnuta kada je pravila flambirane palačinke, a ovo nije prvi put da se natječe u jednom kulinarskom showu – već je nastupila u emisijama „Večera za 5“ i „Punom parom“.

Titula koja je u prvoj sezoni pripala devetnaestogodišnjoj Anki Cvitanović, najmlađoj natjecateljici koja je žiri osvojila pripremom hrane prema tradicionalnim bakinim receptima i savjetima mame i strine, čeka novog vlasnika! Tko će to biti?