Sulejman Veličanstveni RTL

Muhtesem Yuzyil

http://www.sulejman.hr

Na programu:
Ponedjeljak - petak u 16:50 sati

Pogledaj epizodu

Godina:
2013
Žanr:
povijesna dramska serija
Redatelj:
Mert Baykal, Yagiz Alp Akaydin, Yagmur Taylan, Durul Taylan
Producent:
TIMS Productions (Timur Savci)
Scenarist:
Meral Okay, Yelmaz Sahin
Uloge:
Halit Ergenç, Vahide Gordum, Nur Fettahoğlu, Mehmet Gunsur, Pelin Karahan, Ozan Guven, Engin Ozturk, Aras Bulut Iynemli, Merve Bolugur, Meltem Cumbul, Berrak Tuzunatac
Zemlja porijekla:
Turska
Trajanje (min):
60

Epizode

Dvorska služba okrenula je cijelu palaču kako bi pronašla napadača na sultaniju Huridžihan. Nurbanu je u panici jer ne može naći svoju naušnicu u odajama princa Selima, a kojeg pokušava uvjeriti kako ona nema veze s napadom na Bajazidovu ženu. Za to vrijeme, Huridžihan iznenada umire Bajazidu na rukama, dok u Huremine ruke dospiju obje Nurbanine naušnice! Iako se Nurbanu brani kako je sve bio nesretan slučaj, Hurem je želi baciti u tamnicu. Svi tješe Bajazida zbog smrti supruge, zbog čega Hurem popusti i spasi život sultaniji Nurbanu podmetnuvši naušnicu sultaniji Rani.

Gazanfer spasi Nurbanu od sigurne smrti! Selim se naljuti što je Gazanfer bez dozvole ušao u hamam i odluči ga izbaciti iz palače. Međutim, Nurbanu spasi Gazanfera uvjerivši Selima da iza atentata na nju zapravo stoji Hurem. Na Mihrimahinom tijelu pojavile su se rane nepoznatog uzroka. Kako bi pomogao sultaniji, Sokolović na dvor poziva španjolskog liječnika Pedra, dok sultaniju Fatmu iznenadi činjenica što je Hurem za glavnu rizničarku izabrala Gulfem!

Selimu u posjet dolazi Jasef Nasi, koji princa traži pomoć u oslobađanju njegove tete iz zarobljeništva u Veneciji. Dafne uspijeva zainteresirati Bajazida. Kako bi ispunila obećanje, Dafne obavijesti Selima o pismu koje je pronašla u Bajazidovoj sobi. Upravo će to pismo stvoriti još veću svađu među braćom! Hurem se svim silama trudi pronaći najbolji lijek za Mihrimahine neobjašnjive rane te čak sama odlazi k najboljoj vračari izvan Carigrada. Fatma će pokušati iskoristiti tu priliku za napad na Hurem! 

Sulejman u Edirnu ugošćuje židovsku trgovkinju Graciju Mendez. Hurem jako zanima razlog zbog kojeg trgovkinja želi upoznati sultana, bojeći se da bi mogla izgubiti vladara. Čini se da joj Gracia ne zadaje jedine brige – Hurem ubrzo doznaje da su joj sinovi opet posvađani i strahuje da bi ovaj sukob mogao dovesti i do mrtvih! 

Predosjećaj nije prevario Hurem - Nurbanina doušnica, Dafne, uspjela je otrovati Bajazida pomiješavši  vrlo jak otrov u prinčevoj hrani. I dok se princ bori za život, Jastreb i Husein od Dafne doznaju tko je naručitelj Bajazidovog ubojstva. Jastreb odluči ubiti Dafne, no čim čuje da djevojka nosi Bajazidovo dijete, predomisli se. U međuvremenu, Mihrimah se zbližava s liječnikom Pedrom, a Rustem je bijesan od ljubomore jer svakodnevne Pedrove posjete smatra prijetnjom. 

Zahvaljujući Sokoloviću, Mihrimah se sve češće viđa s mladim liječnikom Pedrom. Čak štoviše, da bi napakostio Rustemu, Sokolović zatraži odobrenje od sultana da postavi Pedra za glavnog Mihrimahinog liječnika. Rustem će poludjeti kad čuje što se događa njemu iza leđa! Istovremeno, sve bolesnija Hurem moli Bajazida da razgovorom riješi nesuglasice s bratom Selimom, koji, pak, razmišlja što učiniti s Nurbanu koja je naredila Bajazidovo ubojstvo. 

Hurem osjeća da je bolest uzela maha, da joj je kraj blizu. Nakon što je iz prijestolnice otjerao bogatu trgovkinju, Sulejman se odluči vratiti supruzi kako bi otopio led među njima. Međutim, vijest o Hureminoj neizlječivoj bolesti, koju mu donosi Zumbul, duboko ga pogađa! Kako bi pomogao sultaniji, sultan poziva najbolje liječnike i iscjelitelje na svijetu, no Hurem i dalje uvjerava sve oko sebe da njezina bolest nije tako opasna, a Zumbula ponovno otjera s dvora. Mihrimah opet riskira sve kako bi se na javnom mjestu potajice našla s Pedrom.

Bajazid doznaje da mu brat opet sprema klopku! Selim je napisao pismo ocu u kojem je ocrnio Bajazida i objasnio što se sve događalo u posljednje vrijeme i tako pogazio riječ koju je dao majci Hurem. Za to vrijeme, Pedro čeka Mihrimah da mu se pridruži na brodu, nadajući se da je sultanija odlučila pobjeći s njim iz prijestolnice, Selim ne prestaje piti, a ponajbolji ljekari silno se trude izliječiti Hurem. Sulejman je zabrinut za svoju suprugu… 

Hurem razgovara s Gulfem koja vodi pripreme za njezin i Sulejmanov odlazak u Bursu na liječenje. Obje se nadaju da će se pronaći lijek za njezinu bolest, iako Hurem predosjeća da je smrt blizu. Želja joj je posljednje dane provesti uz Sulejmana, bez svađa, smicalica i laži. U međuvremenu, lukava gospa Grazia pokušava zavesti Rustema nadajući se njegovoj pomoći, Selim i Bajazid kreću u novi međusobni rat, a Sulejman se priprema za ponovni susret s Mahidevran. Niti Hurem neće izbjeći susret s bivšim neprijateljem, no ovaj put sultanija će sve iznenaditi svojom odlukom!

Pri povratku Sulejmana i Hurem u prijestolnicu dočeka ih je uznemirena Mihrimah. Utučen Sulejman odluči pozvati sinove da mu se s obiteljima pridruže u palači, nadajući se da će Hurem tako lakše prebroditi bolest. Za to vrijeme, Hurem se ispriča Zumbulu što ga je otjerala iz palače te ga zamoli da joj otkrije gdje se nalazi Ibrahimov grob. Dafne prolazi kroz težak porod, a Selim nije zadovoljan što je Nurbanu još uvijek u njegovoj palači u Manisi. Huremino stanje se naočigled pogoršava!

RTL Televizija svojim gledateljima ekskluzivno predstavlja najnovije epizode treće sezone hit serije „Sulejman Veličanstveni“ koja donosi nova iznenađenja, intrige i spletke! Hurem je napokon došla na svoje – postala je vladarica harema i najmoćnija žena na Sulejmanovom dvoru. No svatko tko je upoznao harem, zna da u njemu nikada nema mira, pa će stoga Huremina sreća biti kratkoga vijeka…

Otkad je postala vladaricom harema, Hurem sve češće boravi u odajama sultanove pokojne majke baveći se hijerarhijom u haremu, a sve manje vremena posvećuje Sulejmanu i djeci. No povratkom sultanije Hatidže na dvor, situacija se počinje mijenjati... Sultanova sestra se silno želi osvetiti Hurem zbog raspada svog braka s Ibrahim-pašom, želi ugroziti njezin napredak na dvoru, pa zajedno s Mahidevran pokreće novi val spletki i zavjera u koje će biti uključene gospa Ajfife, nova, vrlo stroga upraviteljica harema, i jedna novopridošlica, perzijska ljepotica Firuze koja je došla u palaču kao robinja alžirskog namjesnika Barbarosse. Ne sluteći da se nalazi usred osvetničkog obračuna, robinja Firuze učinit će sve kako bi uzdrmala red u haremu i dopala se vladaru za kojim uzdišu sve djevojke. Najprije će joj sultanije i gospa Afife dogovoriti susret sa sultanom, pred kojim će otplesati zavodljivi ples, a potom će provesti nekoliko noći u njegovim odajama. Tim će potezom Firuze uzdrmati Hurem koja će izgarati od ljubomore! I dok će se Sulejman sve više i više zaljubljivati u Firuze, Hurem će tražiti načine kako je otjerati s dvora…

Za to se vrijeme Ibrahim nalazi u taboru u Halepu, gdje između priprema za pohod na Bagdad razmišlja o onome što ga može dočekati kad se vrati kući – ljubavnica kalfa Nigar rodit će dijete, a supruga Hatidže još nije odlučila hoće li se uistinu razvesti od njega. Huremin saveznik Iskender Čelebi iz prikrajka promatra svaku njegovu reakciju, smišljajući planove kako ga se zauvijek riješiti, stvarajući pritom sumnju kod Sulejmana koji se sprijateljuje s Rustem-agom, voditeljem ergele carskih konja. Njihov odnos će produbiti saznanje da je Rustem-aga bio spreman umrijeti kako bi spasio život sultanovoj kćeri Mihrimah, za koju će se kasnije i oženiti. Princ Mustafa jedva čeka odlazak na bojište, a vrijeme krati odlascima u lov i šetnjom po Manisi uživajući veliku pažnju i popularnost stanovnika. No planove će mu pomrsiti Helena, lijepa i iznimno hrabra kćer običnog pučanina.

RTL Televizija prva je televizija u regiji koja je otkupila prava za prikazivanje treće sezone „Sulejmana Veličanstvenog“, najprodavanije turske serije o životu jednog od najvećeg vladara turske povijesti, koja se još uvijek snima u Istanbulu i okolici na najvećem filmskom setu. U novim nastavcima ove hit serije govorit će se o razdoblju od osvajanja Bagdada 1534. godine, a glumcima Halitu Ergencu, Meryem Uzerli, Mehmetu Gunsuru, Selmi Ergec, Nur Fettahoglu i mnogima drugima priključili su se novi kolege glumeći vrlo zanimljive likove. Tako će glumica Cansu Dere postati perzijska konkubina Firuze koja će zaludjeti Sulejmana, dok će mlade nade turskog glumišta, Gurbey Ileri i Pelin Karahan, glumiti Hureminu odraslu djecu Mehmeta i Mihrimah. Njezinog supruga Rustem-pašu Opukovića, jednog od poznatih pripadnika zajednice Hrvata u Osmanskom carstvu, kojeg je Sulejman imenovao velikim vezirom glumi Ozan Guven, poznati turski glumac njemačkog podrijetla koji iza sebe ima niz uspješnih uloga u televizijskim serijama i filmovima. Tu je i doajen turskog glumišta Tuncel Kurtiz (gledateljima poznatiji kao Ujak Ramiz iz serije „Ezel“) koji će utjeloviti Ebua Suuda Efendiju, vrhovnog suca i najvećeg sudbenog autoriteta u Otomanskom carstvu, te talentirana Deniz Cakır (poznatija po ulozi negativke Ferhunde iz serije „Kad lišće pada“) kao treća Sulejmanova sestra, sultanija Šah.

Glumačko pojačanje pozdravili su gledatelji koji su jedva dočekali emitiranje novih dogodovština s najpoznatijeg dvora na svijetu. Još od jeseni prošle godine seriju u prosjeku gleda više od 40 milijuna Turaka kojima je udarni termin srijedom rezerviran za praćenje nove epizode na televizijskom kanalu 'Star TV', dok je još milijuni ljudi prati u inozemstvu. Početkom ove godine serija „Sulejman Veličanstveni“ i glumac Halit Ergenc primili su nagrade za najboljeg promotora Turske u svijetu, dok su sve oči uprte u skorašnju dodjelu Antalya Television Awards (ekvivalent američkoj nagradi Emmy) na čijoj se listi nominiranih za najbolju seriju nalazi već treću godinu zaredom.

Treća sezona „Sulejmana Veličanstvenog“ donosi nova iznenađenja, mnoštvo intriga, strasti i napetosti, stoga ne propustite pogledati nove nastavke od ponedjeljka do četvrtka u 20 sati.

Komentari - Reci što misliš!

     
Sulejman Veličanstveni