Sulejman Veličanstveni RTL

Muhtesem Yuzyil

http://www.sulejman.hr

Pogledaj epizodu

Godina:
2014
Žanr:
povijesna dramska serija
Redatelj:
Mert Baykal, Yagiz Alp Akaydin, Yagmur Taylan, Durul Taylan
Producent:
TIMS Productions (Timur Savci)
Scenarist:
Meral Okay, Yelmaz Sahin
Uloge:
Halit Ergenç, Vahide Gordum, Nur Fettahoğlu, Mehmet Gunsur, Pelin Karahan, Ozan Guven, Engin Ozturk, Aras Bulut Iynemli, Merve Bolugur, Meltem Cumbul, Berrak Tuzunatac
Zemlja porijekla:
Turska
Trajanje (min):
60

Epizode

Rustema zabrine što je Bajazid pristao vratiti se u Amasiju, ali nije prestao okupljati vojsku za napad na Selima. Rustem ujedno traži način na koji se pokajati što nije održao obećanje koje je dao sultaniji Hurem, da će životom štititi Bajazida. Jastreb javlja Bajazidu da je i Selim, predostrožnosti radi, okupio vojsku, ali ni približno moćnu kao Bajazid. Doznavši istinu, Sulejman pismom zatraži savjet Ebusud-efendije oko problema s Bajazidom, još jednim sinom koji će ga izdati.

Braća Selim i Bajazid susreću se na bojnom polju! Zahvaljujući Sulejmanovoj pomoći, vojske su se izjednačile. Sudionici sukoba prisjećaju je tog nemilog događaja… Bajazidova vojska imala je jaku volju za pobjedom, no sve je propalo kada su Jastrebove pristalice stale uz Selima. Otkrivši da ga je Rustem izdao, Bajazid krene u napad protiv brata! Međutim, Selimov sin Murat mijenja tijek borbe, ali i sudbinu Osmanskog carstva – svojom strijelom probada Bajazida! Jastreb spašava mladog princa od smrti…

Bajazid saznaje da su Sokolović i Selim krenuli u potragu za njim. Iako mu se snaga vratila, primoran je oprostiti se od obitelji i potražiti utočište u Erzerumu. Za to vrijeme, Rustem želi uhvatiti Jastreba živog, a Sulejman se iznenada sruši u svojim odajama. Gospa Gulfem i Ferhat na sultanovim nogama primijete osip, no sultan odbija prihvatiti bilo kakvu pomoć u liječenju. U Erzerum stiže Selim…

Mihrimah dozna da je Bajazid nekoliko puta pisao ocu, no ta pisma nikada nisu stigle do Sulejmana. Uskoro se nađe i s Jastrebom, koji je smiri vijestima kako je njezin brat Bajazid dobro, iako je utočište pronašao u Perziji. Međutim, Bajazid i dalje želi da se pravda provede, a izdajnici kazne, među kojima je i Mihrimahin suprug Rustem-paša. Svjesna da Selimovi doušnici sprječavaju bilo kakvu komunikaciju s Bajazidom, Dafne odluči poći za Perziju kako bi Bajazidu osobno prenijela vijesti o sultanovom pokušaju mirenja sa šahom.

Bajazid dozna da šah Tahmasp trguje njegovim životom, da je od Selima zatražio veliku otkupninu kako bi mu predao brata živog. I dok Bajazid razmišlja o ubojstvu šaha kao jedinom izlazu iz klopke, Selim pokušava skupiti novac za šaha. Pod Sulejmanovom naredbom u Perziju stiže i Husrev-paša kako bi pregovarao sa šahom, no Bajazid dvoji stoji li iza Husrev-paše još jedna Selimova zamka. Na sveopće iznenađenje članova divana, Sulejman postavi Ali-pašu za velikog vezira. Mihrimah razgovara s gospom Gulfem o očevom zdravlju. 

Nakon što svlada njegovu pobunjeničku vojsku, šah Tahmasp pozove Bajazida u svoje odaje. Došao je trenutak da Bajazid uzme sudbinu u svoje ruke i ubije šaha. Međutim, prinčev se plan izjalovi! Tahmaspova vojska odvede princa u tamnicu zajedno s djecom, dok Dafni dozvole da se uputi natrag kući u Amasju. Sulejman doznaje za nove Tahmaspove zahtjeve – žele li princa živog, traži dvostruko više novca i Bagdad. Za to vrijeme, Selim nastavlja prikupljati otkupninu za brata. 

Sulejmanovo zdravlje se pogoršalo, a bolovi u nogama postaju sve nesnošljiviji. Dok Bajazid broji neprospavane noći u tamnici, Selim kreće na put prema Perziji kako bi šahu predao zlato i novac. Husrev-paša prenosi šahu Sulejmanovu naredbu da ni pod kojim uvjetima neće pristati na njegove sulude zahtjeve, te da mu odmah preda Bajazida jer u protivnom naslućuje rat velikih razmjera! Međutim, šah je već predao Bajazida i njegovu djecu – Selimu!

Pet godina nakon što je ubio vlastitog brata, Selim se vraća u prijestolnicu. Želi vidjeti oca, no Sulejmanovo je zdravlje sve lošije. Nakon svega što se dogodilo sultanovoj obitelji, gospa Gulfem iskoristi priliku i posjeti Sulejmana u njegovim odajama kako bi mu napokon rekla ono što žarko želi već godinama. Mihrimah je prisiljena razgovarati sa Selimom, iako već godinama izbjegava susret s njim, dok u prijestolnicu stižu Selimova i Nurbanina djeca, među kojima je sada već odrasli sin Murat.  

Selim je ponovno počeo piti i sve teže podnositi što je pogubio Bajazida. Nakon toliko godina, Mihrimah susreće Mahidevran. Obje su propatile zbog brojnih nepravednih smrti u obitelji, a još uvijek se nalaze na suprotnim stranama. Mahidevran smatra da sultan nikada ne bi pripao Selimu da je Sulejman ostao pravedan, dok se Mihrimah nikada neće okrenuti protiv oca… U međuvremenu, Sulejman naredi odlazak u novi pohod u srce Europe, onaj kojim će njegova vladavina doći kraju. Iako se jedva oslanja na noge, sultan se želi pridružiti svojoj vojsci. Mihrimah ga moli da još jednom razmisli o odlasku, no Sulejman ne odustaje od zamisli. 

Na putu prema utvrdi Siget Sulejman prima u posjet sina princa Žigmunda. Nitko osim njegovih najodanijih sluga ne zna za nesnošljive bolove koje jedva podnosi. Za to vrijeme u prijestolnici, Mihrimah govori Zumbul-agi da je čekala sultana nakon brojnih pohoda, ali osjeća da se s ovoga njezin otac neće vratiti. Ona odluči napustiti palaču, dok se Selim i Murat pripremaju za odlazak na bojište kako bi bili uz sultana. Na bojištu Sulejman drži posljednji govor svojim vojnicima. Nakon riječi ohrabrenja, odlazi natrag u šator iz kojeg neće izaći živ. 

Nakon dvije godine emitiranja, četiri sezone i ukupno 311 epizoda, serija o najraskošnijem dobu turske povijesti u kojoj je uživalo više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta, bliži se kraju svojem emitiranju. Najskuplji projekt turske televizijske produkcije svih vremena, serija „Sulejman Veličanstveni“, svoje će veliko finale, u kojem će gledatelji imati priliku vidjeti kako je Halit Ergenc prikazao smrt velikog vladara Osmanskog Carstva, imati u ponedjeljak 29. rujna u 16:50 sati na RTL Televiziji!

 

Komentari - Reci što misliš!

     
Sulejman Veličanstveni - Finale