Sulejman Veličanstveni RTL Passion

Muhtesem Yuzyil

Na programu:

Ponedjeljak- petak u 15:15 sati

Pogledaj epizodu

Godina:
2014
Žanr:
povijesna dramska serija
Redatelj:
Mert Baykal, Yagiz Alp Akaydin, Yagmur Taylan, Durul Taylan
Producent:
TIMS Productions (Timur Savci)
Scenarist:
Meral Okay, Yelmaz Sahin
Uloge:
Halit Ergenç, Vahide Gordum, Nur Fettahoğlu, Mehmet Gunsur, Pelin Karahan, Ozan Guven, Engin Ozturk, Aras Bulut Iynemli, Merve Bolugur, Meltem Cumbul, Berrak Tuzunatac
Zemlja porijekla:
Turska
Trajanje (min):
60
Sulejman Veličanstveni

Epizode

Svi su uvjereni da je Hurem naredila Ajšino ubojstvo, a ona, iako nevina, ne može uvjeriti dvorane da nema veze sa zločinom. Kako više ne bi stvarala nevolje u haremu, sultanova majka poruči Huremi da  će morati napustiti palaču Topkapi. Iako i sam vjeruje da Hurem nije ubojica, Sulejman će morati prihvatiti majčinu odluku.

Ibrahim je pozvan natrag u palaču kako bi od sultana osobno dobio blagoslov za ženidbu s princezom Hatidže. Ibrahim ne može vjerovati da će mu se san ostvariti…

Ibrahima zanima u koga je Leo zaljubljen pa o tome ispituje Matrakčija. U harem dolaze nove robinje iz Rusije koje je poslao upravitelj sandžaka Akkermana. Majka sultanija izabrala je dvije koje će služiti i njoj i sultanu. Kalfa Nigar prizna Ibrahimu da se teško snalazi u borbi između Hurem i Mahidevran.

Sultan ne odobrava Fehat-pašino divljačko ponašanje prema seljacima Smedereva pa naredi svojim ljudima da ga prisilno dovedu u dvor kako bi Divan odlučio o njegovoj sudbini.  Sultanovu majku zabrine mogućnost da bi Bejhan mogla ostati udovica…

Dok Sulejmana ispred ulaza nestrpljivo čekaju Zumbul-aga i dvije mlade Ruskinje, Hurem prijeti da će radije umrijeti nego dijeliti Sulejmana s ostalim ženama iz harema. Hurem se vrati u odaje krvavih ruku. Nigar i Gulnihal pribojavaju se da je Hurem ubila Ruskinje, a uspaniče se još više kada im Hurem naredi da joj spakiraju stvari.

Vijest o tom skandalu brzo je došla do Mahidevran, ali i do sultanove majke koja sumnja da će Hurem tako lako napustiti palaču. I sam Sulejman je ljut zbog Hureminog ponašanja, iako zna da bi Hurem bila u stanju dignuti ruku na sebe. Međutim, sultan ima važnijeg posla – u posjet mu dolazi poznati venecijski trgovac, Alvise Gritti.

Radost zbog toga što je uspjela nagovoriti sultana da iz harema izbaci dvije Ruskinje, Hurem podijeli s ostalim robinjama organiziravši svečani ručak. Zabavu joj pokvari Gulšah pa je Hurem oštro napadne pred cijelim haremom… Ibrahim slučajno vidi Leove skice Hurem, prinčevi Mustafa i Mehmet se porječkaju, a Hatidže se zabrine za zdravlje svog supruga.

Za to vrijeme sultan ugošćuje Alvisa Grittija, poznatog venecijanskog trgovca i izvanbračnog sina mletačkog dužda koji bi sultanu služio kao most na putu prema Europi.

U gluho doba noći Gulšah izlazi iz Hureminih odaja s krvavim nožem u ruci. Robinja Esma otkriva Gulnihalino krvavo tijelo u Hureminoj sobi i histerično poziva pomoć. Gulšah sablazni saznanje da je ranila Gulnihal umjesto Hurem. Mahidervan je sigurna da je njena sluškinja kriva za ovaj skandal, pa je napadne toliko snažno da Gulšah zatraži pomoć dvorskih liječnika.

Sulejmana razbjesni činjenica da osoba koja je htjela ubiti Hurem još nije otkrivena te zapovijedi hitnu istragu! Panika je zavladala haremom, a Mahidervan je u velikim problemima… Kalfa Nigar odluči posjetiti Gulšah u ambulanti i iz nje izvući priznanje.

Mahidervan želi unaprijediti Nigar u glavnu kalfu, samo zato da ostalim dvoranima ne oda da je Gulšah napala Gulnihal. Odobrenje sultanove majke razveseli Nigar, dok Zumbul-aga smatra da je to prevelika dužnost koja bi mogla do kraja slomiti Nigar. Probudivši se iz kome, Gulnihal prizna Hurem da nije vidjela tko ju je napao.

Za to vrijeme sultan imenuje Alvisea Grittija za svog političkog savjetnika, Hurem je sumnjivo Nigarino naglo unaprjeđenje, a Leo zatraži Ibrahimovu dozvolu da se vrati natrag u Ruteniju. Prije nego li ode iz sultanovog dvora, Leo odluči napisati Hurem posljednje pismo, kojeg preda kalfi Nigar…

Ibrahim je uhvatio kalfu Nigar kako nosi Leovo pismo Hurem. Pročitavši ga, Ibrahim shvati da se Leo i Hurem poznaju otprije. Iako ljut, Ibrahim odluči biti lukaviji pa naredi Nigar da i dalje služi kao Huremin pismonoša, a da njega o svemu izvještava. Sutradan, Hurem se iskrade iz palače i krene u vrt, a Nigar se pribojava da Hurem odlazi vidjeti s Leom, po posljednji put. Nitko ne zna da Ibrahim, skriven u vrtu, potajno prati Lea koji željno iščekuje Hurem…

Hatidže priprema palaču za dolazak grofice Monice Terresse, europske plemkinje i sestre Alvisea Grittija.

Dok Hurem razgovara sa svojom prijateljicom Gulnihal u dvorskom lječilištu, Ibrahim silom pokušava iz Lea izvući istinu o njegovoj i Hureminoj prošlosti. Ispitivanje prekida vijest o posjeti Avisea Grittija i njegove sestre, grofice Monice Terresse (Berguzar Korel), koja je nedavno postala udovica. Tijekom zajedničke večere, Hatidže i Hurem osjete se ugrožene zbog Monicine ljepote.

Sadika, potaknuta pismom kralja Ludovika, iskoristi nespremnost sultanove garde, zaskoči Sulejmana i prisloni mu nož na vrat. Za to vrijeme, Ibrahim je natjerao Lea i Hurem da sami odluče tko će od njih dvoje - umrijeti!

Viktorija je blizu ostvarenja svog cilja. Prilika se ukazala kad je ostala nasamo sa sultanom, što je iskoristila i u prislonila mu bodež na vrat!  No ratnik Sulejman bio je brži i zaustavio je u pokušaju ubojstva, a Ibrahim je optužen što ju je doveo u harem. Za to vrijeme Leo odluči pojesti otrovne kolače i tako spasiti Hurem od sigurne smrti.

 

S obzirom da je Sadikina pisma kralju Ludoviku prenosio upravo Matrakči, Ibrahim mu naredi da je i ubije. Hurem je ljuta na kalfu Nigar što je pokazala pisma Ibrahimu, a Gulšah na koljenima moli Mahidevran da joj oprosti. Sultanova vojska sprema se za novu borbu…

Sulejman poruči vezirima de je počeo novi rat, a cilj je Ugarska i smrt njihovog kralja Ludovika, koji još uvijek nema podršku Vatikana! Ibrahim i njegove snage odlaze u Filibe, gdje će čekati novu sultanovu naredbu. Velikom veziru neće se svidjeti činjenica da se sultanovoj vojsci pridružio i Matrakči, kojeg je sultan u međuvremenu pomilovao.

Za to vrijeme u palači u Edrinama, sultanova obitelj uživa na svečanoj večeri povodom Sulejmanovog odlaska u rat, tijekom koje Hurem dobije trudove. Sultan dobiva još jednog sina, Bajazita. U Vatikan stiže Alvise Gritti kako bi se potajno sastao s papom… Mladi Mustafa želi se priključiti vojsci i iskazati u borbi jer misli da je dovoljno čekao pa se potajno iskrade iz palače. Ibrahimova i Sulejmanova vojska se sretnu i zajedno kreću u borbu protiv Ludovika.

Vladao je svijetom, a ljubav je vladala njime.

Nakon smrti oca Selima I. 1520., mladi Sulejman (Halit Ergenc) preuzima vlast nad očevom ostavštinom. Dan kada će postati deseti sultan Osmanskog carstva Sulejman je čekao dvadeset i šest godina, ne znajući da će u svojoj 46 godina dugoj vladavini izgraditi najsnažnije, nepobjedivo i još veće carstvo nego što je bilo ono Aleksandra Makedonskog, kao ni da će ga budućnost slaviti kao Veličanstvenog. Od sad će najraskošnija palača Topkapi biti njegov dom, u kojem će živjeti s najvažnijim ženama svog života, svojom majkom (Nebahat Çehre), sestrom Hatidže (Selma Ergec) i suprugom Mahidevran (Nur Fettahoğlu), s kojom ima sina prestolonasljednika, te najboljim prijateljem koji ga cijeni i poštuje još iz djetinjstva, Ibrahimom (Okan Yalabık), a kojeg je upravo imenovao velikim vezirom. U palaču dolazi i mlada Aleksandra (Meryem Uzerli), kćer ukrajinskog ortodoksnog svećenika koju su osmanlije zatočile tijekom posljednjeg osvajačkog pohoda. Iako se ispočetka protivila zatočeništvu u carskom haremu i odbijala poslušnost ostalih djevojaka, pa čak i sultanovoj majci, Aleksandra će brzo shvatiti da će se izvući iz pakla samo ako osvoji Sulejmanovo srce. Kako bi zadobila njegovu pažnju, Aleksandra odluči iskoristiti svaki trenutak u njegovoj prisutnosti. Njezinoj ljepoti, šarmu i neizmjernoj snazi nije bilo premca pa Sulejmanu nije trebalo dugo da ga ova crvenokosa ljepotica očara i da je pozove u svoje tajne odaje…

Kako je vrijeme prolazilo, ljubav između Sulejmana i Aleksandre postala je dio povijesti. S vremenom je Aleksandra rodila Sulejmanu sina, postala njegova žena i time dobila novo ime, Hurem. Dok je Sulejman vladao carstvom, njegova velika strast prema Hurem njoj je donijela težak položaj u palači, prisiljavajući je da se svakodnevno bori za vlast s njegovom majkom i Mahidevran.

Serija „Sulejman Veličanstveni“ prikazat će najraskošnije doba turske povijesti u kojem će se borbe, intrige, igra ambicija, ali i odnosi između muškaraca i žena sudarati i stvarati nevjerojatnu ljubavnu priču inspiriranu povijesnim događajima. U sam početak stvaranja ovog iznimno kompleksnog projekta bilo je uključeno više od 50 stručnjaka na području filmske produkcije, a samo u gradnju najvećeg filmskog seta, kreiranje uvjerljivih kostima i nabavu specijalnih digitalnih filmskih kamera utrošeno je vrtoglavih 3,5 milijuna dolara, zbog čega je serija „Sulejman Veličanstveni“ dobila titulu najskupljeg projekta u povijesti turske televizijske produkcije. S obzirom da na već postojećim, autentičnim lokacijama u Istanbulu nije bilo dopušteno snimati, produkcija je bila primorana sagraditi vjernu repliku Topkapi palače, koja je skoro 400 godina bila administrativni centar Osmanskog carstva, za što se bilo izdvojilo skoro 2 milijuna dolara. Raskošna scenografija, velike scene borba u kojima je sudjelovalo preko 500 statista i fascinantni digitalni efekti samo su dio onoga što će se moći vidjeti na malim ekranima.

U naslovnoj ulozi izvanredno se snašao glumac Halit Ergenç, kojeg se svi sjećamo kao zavodnika Onura iz serije „1001 noć“. Nedvojbeno je da ga je uloga sultana Sulejmana još više proslavila jer se serija trenutno prikazuje u više od 44 zemlje diljem svijeta, dok su njih još dvadesetak otkupile prava za emitiranje. Osim njega, pažnju publike privlači i zanosna glumica njemačkog podrijetla, Meryem Uzerli, koja tumači lik Aleksandre, odnosno Hurem, a koja je upravo zbog svojeg lošijeg turskog izgovora, ali i karizme, dobila ulogu najvažnije sultanove žene, njegove pjesničke muze i majke petero njegove djece. Uz nju, prvi put ćemo upoznati glumca Okana Yalabika, koji je dosad glumio u dvadesetak filmskih i serijskih turskih projekata, ali će definitivno ostati zapamćen po posljednjoj ulozi, Ibrahima. Uloga sultanove majke pripala je značajnoj turskoj glumici, Nebahat Çehre, koja je u pedeset godina dugoj karijeri ostvarila blizu 80-tak uloga i u kojoj Hrvati prepoznaju lik Firdevs iz serije „Strasti orijenta“, dok sestru Hatidže utjelovljuje još jedna poznata glumica, Selma Ergec, koju smo pratili u seriji „Asi“.

Unatoč kontroverzi i nezapamćenim pritužbama protiv emitiranja serije u Turskoj i široj regiji, ponajviše zbog predstavljanja lika Sulejmana kao čovjeka koji se zabavlja s haremskim djevojkama i ispija alkohol, gledanost je svakom epizodom dostizala nove rekorde! Seriju svakodnevno gleda preko 55% Turaka, a u Srbiji je prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijuna gledatelja, a emitira se i u Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Njemačkoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Osim iznimno visoke gledanosti u svim zemljama u kojima se prikazuje, seriju „Sulejman Veličanstveni“ je nagradila i struka. Tako je u travnju ove godine serija osvojila još četiri kipića na ovogodišnjoj dodijeli nagrada Antalya Television Awards (pandan američkoj nagradi Emmy), od kojih je i ona najvrjednija – za najbolju dramsku seriju, sakupivši ih tako preko tridesetak u samo dvije sezone prikazivanja.

Komentari - Reci što misliš!

     
Sulejman Veličanstveni