Sulejman Veličanstveni RTL

Muhtesem Yuzyil

http://www.sulejman.hr

Na programu:
Ponedjeljak - petak u 16:50 sati

Godina:
2013
Žanr:
povijesna dramska serija
Redatelj:
Mert Baykal, Yagiz Alp Akaydin, Yagmur Taylan, Durul Taylan
Producent:
TIMS Productions (Timur Savci)
Scenarist:
Meral Okay, Yelmaz Sahin
Uloge:
Halit Ergenç, Vahide Gordum, Nur Fettahoğlu, Mehmet Gunsur, Pelin Karahan, Ozan Guven, Engin Ozturk, Aras Bulut Iynemli, Merve Bolugur, Meltem Cumbul, Berrak Tuzunatac
Zemlja porijekla:
Turska
Trajanje (min):
60

Epizode

Zahvaljujući Sokoloviću, Mihrimah se sve češće viđa s mladim liječnikom Pedrom. Čak štoviše, da bi napakostio Rustemu, Sokolović zatraži odobrenje od sultana da postavi Pedra za glavnog Mihrimahinog liječnika. Rustem će poludjeti kad čuje što se događa njemu iza leđa! Istovremeno, sve bolesnija Hurem moli Bajazida da razgovorom riješi nesuglasice s bratom Selimom, koji, pak, razmišlja što učiniti s Nurbanu koja je naredila Bajazidovo ubojstvo. 

Hurem osjeća da je bolest uzela maha, da joj je kraj blizu. Nakon što je iz prijestolnice otjerao bogatu trgovkinju, Sulejman se odluči vratiti supruzi kako bi otopio led među njima. Međutim, vijest o Hureminoj neizlječivoj bolesti, koju mu donosi Zumbul, duboko ga pogađa! Kako bi pomogao sultaniji, sultan poziva najbolje liječnike i iscjelitelje na svijetu, no Hurem i dalje uvjerava sve oko sebe da njezina bolest nije tako opasna, a Zumbula ponovno otjera s dvora. Mihrimah opet riskira sve kako bi se na javnom mjestu potajice našla s Pedrom.

Bajazid doznaje da mu brat opet sprema klopku! Selim je napisao pismo ocu u kojem je ocrnio Bajazida i objasnio što se sve događalo u posljednje vrijeme i tako pogazio riječ koju je dao majci Hurem. Za to vrijeme, Pedro čeka Mihrimah da mu se pridruži na brodu, nadajući se da je sultanija odlučila pobjeći s njim iz prijestolnice, Selim ne prestaje piti, a ponajbolji ljekari silno se trude izliječiti Hurem. Sulejman je zabrinut za svoju suprugu… 

Hurem razgovara s Gulfem koja vodi pripreme za njezin i Sulejmanov odlazak u Bursu na liječenje. Obje se nadaju da će se pronaći lijek za njezinu bolest, iako Hurem predosjeća da je smrt blizu. Želja joj je posljednje dane provesti uz Sulejmana, bez svađa, smicalica i laži. U međuvremenu, lukava gospa Grazia pokušava zavesti Rustema nadajući se njegovoj pomoći, Selim i Bajazid kreću u novi međusobni rat, a Sulejman se priprema za ponovni susret s Mahidevran. Niti Hurem neće izbjeći susret s bivšim neprijateljem, no ovaj put sultanija će sve iznenaditi svojom odlukom!

Pri povratku Sulejmana i Hurem u prijestolnicu dočeka ih je uznemirena Mihrimah. Utučen Sulejman odluči pozvati sinove da mu se s obiteljima pridruže u palači, nadajući se da će Hurem tako lakše prebroditi bolest. Za to vrijeme, Hurem se ispriča Zumbulu što ga je otjerala iz palače te ga zamoli da joj otkrije gdje se nalazi Ibrahimov grob. Dafne prolazi kroz težak porod, a Selim nije zadovoljan što je Nurbanu još uvijek u njegovoj palači u Manisi. Huremino stanje se naočigled pogoršava!

Dok se Hurem moli na Ibrahimovom grobu, Selim obavijesti gospu Fahriju da je poštedio Nurbanin život, a Bajazid oprosti Dafne sve grijehe jer želi da njegov sin raste uz oba roditelja. Ranjivu i teško bolesnu Hurem iznenadi vijest da je Mihrimah ponovo trudna, kao i posjet velike grupe građanki Carigrada koje se ispred palače mole za njezino zdravlje. Sulejman hitno poziva Bajazida i Selima da posjete prijestolnicu. Obojica su uvjereni da ih otac zove zbog posljednjeg sukoba. 

Mihrimah objasni braći koliko je Hurem bolesna, te ih zamoli da u ime majčine ljubavi prestanu sa svađama. Nurbanu ponovno povrijedi Hurem pričama kako će upravo ona uskoro naslijediti sultanijine odaje. Ljuta zbog takvog ispada, Hurem naredi Fahriji da se pobrine da se Nurbanina  želja nikada ne ostvari. I dok Sulejman provjerava kako napreduje gradnja velebne džamije koja nosi njegovo ime, Hurem zamoli Rustema da, nakon što ona umre, čuva njezine sinove od Sulejmana, ali i jednog od drugog. Sulejman ispuni posljednju želju svojoj Hurem i na jednom mjestu okupi sultaniji sve drage ljude.

Život u sultanovoj palači kao da je stao nakon Huremine smrti. Tuga se uvukla u cijeli dvor, a posebno kod Sulejmana i Huremine djece. Svi se pripremaju za posljednji ispraćaj velike sultanije. I dok djeca pate zbog smrti majke, koja je na njih itekako utjecala, na dvoru se rađa novi rat između Dafne i Nurbanu! 

Mihrimah posumnja da se Rustem potajno sastaje s gospom Gracijom. Kako bi mu pokazala koliko je vrijeđa njegova prevara, Mihrimah odluči zastrašiti Graciju prijetnjom. Dok je još u palači, Selim iskoristi priliku i ispriča ocu sve o prošlim događanjima i Bajazidovom ponašanju. Iako je imao priliku da se obrani, Bajazid nailazi na veliku izdaju, ali i Sulejmanovu nezaboravnu kaznu! Izigrani Bajazid započinje s pripremama za pobunu, a njegov dosadašnji saveznik Rustem iznenada je prisiljen stati uz Selima. Mihrimah se porađa…

Sulejman se napokon suočava s ambicijama i bijesom  svojih sinova. Kada mu Selim kaže da je od brata, koji još uvijek ne može dokazati tko zapravo stoji iza atentata na njega, dobio otrovni kaftan crne boje, Sulejman odluči kazniti Bajazida najstrožom kaznom! Zato što je sa smrću majke Hurem izgubio najveću podršku, Bajazid nema drugog izbora nego pobuniti se protiv svoje obitelji. U međuvremenu, Nurbanu kreće u osvajanje harema, a Rustem mora smiriti napetosti između gospe Gracije i sultanije Mihrimah.

RTL Televizija svojim gledateljima ekskluzivno predstavlja najnovije epizode treće sezone hit serije „Sulejman Veličanstveni“ koja donosi nova iznenađenja, intrige i spletke! Hurem je napokon došla na svoje – postala je vladarica harema i najmoćnija žena na Sulejmanovom dvoru. No svatko tko je upoznao harem, zna da u njemu nikada nema mira, pa će stoga Huremina sreća biti kratkoga vijeka…

Otkad je postala vladaricom harema, Hurem sve češće boravi u odajama sultanove pokojne majke baveći se hijerarhijom u haremu, a sve manje vremena posvećuje Sulejmanu i djeci. No povratkom sultanije Hatidže na dvor, situacija se počinje mijenjati... Sultanova sestra se silno želi osvetiti Hurem zbog raspada svog braka s Ibrahim-pašom, želi ugroziti njezin napredak na dvoru, pa zajedno s Mahidevran pokreće novi val spletki i zavjera u koje će biti uključene gospa Ajfife, nova, vrlo stroga upraviteljica harema, i jedna novopridošlica, perzijska ljepotica Firuze koja je došla u palaču kao robinja alžirskog namjesnika Barbarosse. Ne sluteći da se nalazi usred osvetničkog obračuna, robinja Firuze učinit će sve kako bi uzdrmala red u haremu i dopala se vladaru za kojim uzdišu sve djevojke. Najprije će joj sultanije i gospa Afife dogovoriti susret sa sultanom, pred kojim će otplesati zavodljivi ples, a potom će provesti nekoliko noći u njegovim odajama. Tim će potezom Firuze uzdrmati Hurem koja će izgarati od ljubomore! I dok će se Sulejman sve više i više zaljubljivati u Firuze, Hurem će tražiti načine kako je otjerati s dvora…

Za to se vrijeme Ibrahim nalazi u taboru u Halepu, gdje između priprema za pohod na Bagdad razmišlja o onome što ga može dočekati kad se vrati kući – ljubavnica kalfa Nigar rodit će dijete, a supruga Hatidže još nije odlučila hoće li se uistinu razvesti od njega. Huremin saveznik Iskender Čelebi iz prikrajka promatra svaku njegovu reakciju, smišljajući planove kako ga se zauvijek riješiti, stvarajući pritom sumnju kod Sulejmana koji se sprijateljuje s Rustem-agom, voditeljem ergele carskih konja. Njihov odnos će produbiti saznanje da je Rustem-aga bio spreman umrijeti kako bi spasio život sultanovoj kćeri Mihrimah, za koju će se kasnije i oženiti. Princ Mustafa jedva čeka odlazak na bojište, a vrijeme krati odlascima u lov i šetnjom po Manisi uživajući veliku pažnju i popularnost stanovnika. No planove će mu pomrsiti Helena, lijepa i iznimno hrabra kćer običnog pučanina.

RTL Televizija prva je televizija u regiji koja je otkupila prava za prikazivanje treće sezone „Sulejmana Veličanstvenog“, najprodavanije turske serije o životu jednog od najvećeg vladara turske povijesti, koja se još uvijek snima u Istanbulu i okolici na najvećem filmskom setu. U novim nastavcima ove hit serije govorit će se o razdoblju od osvajanja Bagdada 1534. godine, a glumcima Halitu Ergencu, Meryem Uzerli, Mehmetu Gunsuru, Selmi Ergec, Nur Fettahoglu i mnogima drugima priključili su se novi kolege glumeći vrlo zanimljive likove. Tako će glumica Cansu Dere postati perzijska konkubina Firuze koja će zaludjeti Sulejmana, dok će mlade nade turskog glumišta, Gurbey Ileri i Pelin Karahan, glumiti Hureminu odraslu djecu Mehmeta i Mihrimah. Njezinog supruga Rustem-pašu Opukovića, jednog od poznatih pripadnika zajednice Hrvata u Osmanskom carstvu, kojeg je Sulejman imenovao velikim vezirom glumi Ozan Guven, poznati turski glumac njemačkog podrijetla koji iza sebe ima niz uspješnih uloga u televizijskim serijama i filmovima. Tu je i doajen turskog glumišta Tuncel Kurtiz (gledateljima poznatiji kao Ujak Ramiz iz serije „Ezel“) koji će utjeloviti Ebua Suuda Efendiju, vrhovnog suca i najvećeg sudbenog autoriteta u Otomanskom carstvu, te talentirana Deniz Cakır (poznatija po ulozi negativke Ferhunde iz serije „Kad lišće pada“) kao treća Sulejmanova sestra, sultanija Šah.

Glumačko pojačanje pozdravili su gledatelji koji su jedva dočekali emitiranje novih dogodovština s najpoznatijeg dvora na svijetu. Još od jeseni prošle godine seriju u prosjeku gleda više od 40 milijuna Turaka kojima je udarni termin srijedom rezerviran za praćenje nove epizode na televizijskom kanalu 'Star TV', dok je još milijuni ljudi prati u inozemstvu. Početkom ove godine serija „Sulejman Veličanstveni“ i glumac Halit Ergenc primili su nagrade za najboljeg promotora Turske u svijetu, dok su sve oči uprte u skorašnju dodjelu Antalya Television Awards (ekvivalent američkoj nagradi Emmy) na čijoj se listi nominiranih za najbolju seriju nalazi već treću godinu zaredom.

Treća sezona „Sulejmana Veličanstvenog“ donosi nova iznenađenja, mnoštvo intriga, strasti i napetosti, stoga ne propustite pogledati nove nastavke od ponedjeljka do četvrtka u 20 sati.

Komentari - Reci što misliš!

     
Sulejman Veličanstveni