Sulejman Veličanstveni RTL Passion

Muhtesem Yuzyil

Na programu:

Ponedjeljak- petak u 15:15 sati

Pogledaj epizodu

Godina:
2014
Žanr:
povijesna dramska serija
Redatelj:
Mert Baykal, Yagiz Alp Akaydin, Yagmur Taylan, Durul Taylan
Producent:
TIMS Productions (Timur Savci)
Scenarist:
Meral Okay, Yelmaz Sahin
Uloge:
Halit Ergenç, Vahide Gordum, Nur Fettahoğlu, Mehmet Gunsur, Pelin Karahan, Ozan Guven, Engin Ozturk, Aras Bulut Iynemli, Merve Bolugur, Meltem Cumbul, Berrak Tuzunatac
Zemlja porijekla:
Turska
Trajanje (min):
60
Sulejman Veličanstveni

Epizode

Hurem liječi lice od opeklina. U pismu sultanu opisuje tragičan događaj koji ju je zadesio u haremu. Sultanova majka kazni gospu Daje jer je stala u obranu Hurem, oduzima joj sve dužnosti u haremu ostavljajući je na položaju kalfe, a za novu upravnicu harema imenuje Gulšah. Nova gazdarica harema uvodi red i disciplinu.

Sultan iznenada odluči okončati pohod i pobjedonosno krene kući. Iznenadi se raspletom zbivanja u haremu i od majke traži objašnjenje. Ni Mustafa nije sretan kada dozna da je njegova miljenica stradala u požaru.

Sulejmana uzruja nastalo stanje na dvoru, najviše skrivanje Hureminog pisma i pokušaj zataškavanja napada na nju. Još jednom očita lekciju Ibrahimu i podsjeti ga da je trebao bolje čuvati njegovu Hurem. Pritisnut sultanovim strogim nastupom i u strahu zbog mogućeg gubitka pozicije na dvoru, Ibrahim odlazi majci sultaniji… Međutim, majka odbija sklopiti primirje s Hurem i sve više gubi povjerenje sultana.

Vidjevši uplakanu majku, Mustafa odjuri ocu. No umjesto da objasni svoje strogo ponašanje prema Mahidevran, Sulejman očita bukvicu sinu koji mu se ne želi pokoriti. Njihov razgovor prisluškuju Hurem i Gulšah…  Prema naredbi samog sultana, gospa Daje ostaje u palači i vratit će se na staru poziciju.

Hatidže predbaci Ibrahimu njegovu zauzetost poslom i požali se da je premalo s njom. Nora sve više vremena provodi s Mustafom, koji je preobraćuje na muslimansku vjeru i daje joj novo ime – Efsun (čarobnica). Bali-beg dovodi pijanog Matrakčija kući i iznenadi se što kalfa Nigar nije bila tamo u kasne sate pa odluči provesti istragu.

Ljuta zbog Mustafine privrženosti prema Efsun, Mahidevran natjera sultanovu majku da objavi šokantnu vijest – Mustafa i Ajbige će postati muž i žena! Unuk i nećakinja odbijaju i samu pomisao na brak, no sultanije ne žele čuti njihova mišljenja. Tužna Ajbige povjerava se Hurem, koja će iskoristiti ovu situaciju i napomenuti Sulejmanu da je za mladog princa najbolje da se ženi iz ljubavi, a ne osobom koju su mu namjestili zbog odnosa u dinastiji.

Mustafa se razbjesni kada u njegove odaje umjesto Efsun ušeta druga robinja. Zahtijeva od Mahidevran da se njegova ljubimica Efsun odmah vrati na dvor. Ajbige je pronašla način kako napustiti palaču i otići na Krim, a poslije toga i pobjeći s Bali-begom. Podijeljenih osjećaja između onoga što osjeća prema Ajbige i poštovanja prema sultanu i princu, Bali-beg negira svoju ljubav prema Ajbige.

Ibrahimova opsjednutost kipovima izluđuje sultana, koji u tome vidi pašinu nezasitnu ambiciju za preuzimanjem trona, stoga ga odluči najstrože kazniti i „prizemljiti“. Ibrahimov iznenadni i neobjašnjiv odlazak razljuti Hatidže. Gospa Daje je zabrinuta za budućnost svoje prijateljice kalfe Nigar. Pripreme za proslavu zaruka i vjenčanje Ajbige i Mustafe su započele.

Ibrahim provodi dane u lovačkoj vili zajedno s bratom blizancem. Očajna Hatidže zamoli Mustafu da tajnosti provjeri je li sve uredu s njezinim suprugom. Za to vrijeme, Huremina kći Mihrimah slučajno uništi majčinu skupocjenu krunu.

Ibrahim odluči napustiti proslavu zaruka i vratiti u lovačku vilu, što razljuti Sulejmana. On naredi svojim vojnicima da uhite Ibrahim-pašu i odvedu u tamnicu. Sutradan ga dovode pred sultana koji je spreman oduzeti mu život. Hatidže saznaje da joj je suprug uhapšen. Isprva  optuži ostale sultanije zbog skrivanja tog događaja, a kasnije zamoli majku da spasi Ibrahimu život. Efsun i Mustafa nastavljaju ljubovati unatoč najavljenom vjenčanju… Sulejman kazni Ibrahim-pašu tako što ga vraća na staru dužnost, smatrajući da ga je tim potezom učinio svojim robom za cijeli život.

Mahidevran saznaje da je Mustafina miljenica Efsun u dosluhu sa Hurem i zabrani joj da se viđa s princem. Međutim, Mustafa odluči sam doznati Efsunine namjere, a kasnije zaprijeti i Hurem jer je uznemirila njegovu majku! Mihrimah izlazi u šetnju s Bali-begom i Ajbige, ali joj ne promakne njihova bliskost.

Ajaz-paša požali se sultanu na Ibrahimovu novu odluku oko zabrane financiranja tekije u kojoj živi misteriozni pobunjenik, a Hatidže se požali Gulfem kako osjeća da se Ibrahim-paša sve više udaljava od nje.

Vladao je svijetom, a ljubav je vladala njime.

Nakon smrti oca Selima I. 1520., mladi Sulejman (Halit Ergenc) preuzima vlast nad očevom ostavštinom. Dan kada će postati deseti sultan Osmanskog carstva Sulejman je čekao dvadeset i šest godina, ne znajući da će u svojoj 46 godina dugoj vladavini izgraditi najsnažnije, nepobjedivo i još veće carstvo nego što je bilo ono Aleksandra Makedonskog, kao ni da će ga budućnost slaviti kao Veličanstvenog. Od sad će najraskošnija palača Topkapi biti njegov dom, u kojem će živjeti s najvažnijim ženama svog života, svojom majkom (Nebahat Çehre), sestrom Hatidže (Selma Ergec) i suprugom Mahidevran (Nur Fettahoğlu), s kojom ima sina prestolonasljednika, te najboljim prijateljem koji ga cijeni i poštuje još iz djetinjstva, Ibrahimom (Okan Yalabık), a kojeg je upravo imenovao velikim vezirom. U palaču dolazi i mlada Aleksandra (Meryem Uzerli), kćer ukrajinskog ortodoksnog svećenika koju su osmanlije zatočile tijekom posljednjeg osvajačkog pohoda. Iako se ispočetka protivila zatočeništvu u carskom haremu i odbijala poslušnost ostalih djevojaka, pa čak i sultanovoj majci, Aleksandra će brzo shvatiti da će se izvući iz pakla samo ako osvoji Sulejmanovo srce. Kako bi zadobila njegovu pažnju, Aleksandra odluči iskoristiti svaki trenutak u njegovoj prisutnosti. Njezinoj ljepoti, šarmu i neizmjernoj snazi nije bilo premca pa Sulejmanu nije trebalo dugo da ga ova crvenokosa ljepotica očara i da je pozove u svoje tajne odaje…

Kako je vrijeme prolazilo, ljubav između Sulejmana i Aleksandre postala je dio povijesti. S vremenom je Aleksandra rodila Sulejmanu sina, postala njegova žena i time dobila novo ime, Hurem. Dok je Sulejman vladao carstvom, njegova velika strast prema Hurem njoj je donijela težak položaj u palači, prisiljavajući je da se svakodnevno bori za vlast s njegovom majkom i Mahidevran.

Serija „Sulejman Veličanstveni“ prikazat će najraskošnije doba turske povijesti u kojem će se borbe, intrige, igra ambicija, ali i odnosi između muškaraca i žena sudarati i stvarati nevjerojatnu ljubavnu priču inspiriranu povijesnim događajima. U sam početak stvaranja ovog iznimno kompleksnog projekta bilo je uključeno više od 50 stručnjaka na području filmske produkcije, a samo u gradnju najvećeg filmskog seta, kreiranje uvjerljivih kostima i nabavu specijalnih digitalnih filmskih kamera utrošeno je vrtoglavih 3,5 milijuna dolara, zbog čega je serija „Sulejman Veličanstveni“ dobila titulu najskupljeg projekta u povijesti turske televizijske produkcije. S obzirom da na već postojećim, autentičnim lokacijama u Istanbulu nije bilo dopušteno snimati, produkcija je bila primorana sagraditi vjernu repliku Topkapi palače, koja je skoro 400 godina bila administrativni centar Osmanskog carstva, za što se bilo izdvojilo skoro 2 milijuna dolara. Raskošna scenografija, velike scene borba u kojima je sudjelovalo preko 500 statista i fascinantni digitalni efekti samo su dio onoga što će se moći vidjeti na malim ekranima.

U naslovnoj ulozi izvanredno se snašao glumac Halit Ergenç, kojeg se svi sjećamo kao zavodnika Onura iz serije „1001 noć“. Nedvojbeno je da ga je uloga sultana Sulejmana još više proslavila jer se serija trenutno prikazuje u više od 44 zemlje diljem svijeta, dok su njih još dvadesetak otkupile prava za emitiranje. Osim njega, pažnju publike privlači i zanosna glumica njemačkog podrijetla, Meryem Uzerli, koja tumači lik Aleksandre, odnosno Hurem, a koja je upravo zbog svojeg lošijeg turskog izgovora, ali i karizme, dobila ulogu najvažnije sultanove žene, njegove pjesničke muze i majke petero njegove djece. Uz nju, prvi put ćemo upoznati glumca Okana Yalabika, koji je dosad glumio u dvadesetak filmskih i serijskih turskih projekata, ali će definitivno ostati zapamćen po posljednjoj ulozi, Ibrahima. Uloga sultanove majke pripala je značajnoj turskoj glumici, Nebahat Çehre, koja je u pedeset godina dugoj karijeri ostvarila blizu 80-tak uloga i u kojoj Hrvati prepoznaju lik Firdevs iz serije „Strasti orijenta“, dok sestru Hatidže utjelovljuje još jedna poznata glumica, Selma Ergec, koju smo pratili u seriji „Asi“.

Unatoč kontroverzi i nezapamćenim pritužbama protiv emitiranja serije u Turskoj i široj regiji, ponajviše zbog predstavljanja lika Sulejmana kao čovjeka koji se zabavlja s haremskim djevojkama i ispija alkohol, gledanost je svakom epizodom dostizala nove rekorde! Seriju svakodnevno gleda preko 55% Turaka, a u Srbiji je prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijuna gledatelja, a emitira se i u Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Njemačkoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Osim iznimno visoke gledanosti u svim zemljama u kojima se prikazuje, seriju „Sulejman Veličanstveni“ je nagradila i struka. Tako je u travnju ove godine serija osvojila još četiri kipića na ovogodišnjoj dodijeli nagrada Antalya Television Awards (pandan američkoj nagradi Emmy), od kojih je i ona najvrjednija – za najbolju dramsku seriju, sakupivši ih tako preko tridesetak u samo dvije sezone prikazivanja.

Komentari - Reci što misliš!

     
Sulejman Veličanstveni