CSI: NY (12) RTL Crime

CSI: NY

Na programu:

Ponedjeljak - nedjelja 21:20 sati

Godina:
2000
Žanr:
kriminalistička serija
Autor:
Anthony E. Zuiker, Ann Donahue, Carol Mendelsohn
Redatelj:
Ann Donahue, Andrew Lipsitz, Jonathan Littman, Carol Mendelsohn, Jerry Bruckheimer, Danny Cannon
Uloge:
Gary Sinise, Sela Ward, Carmine Giovinazzo, Hill Harper, Eddie Hill, Anna Belknap
Zemlja porijekla:
SAD
Trajanje (min):
45
CSI: New York

Epizode

Stella konačno uživa u prvoj slobodnoj večeri nakon dugo vremena, boraveći na izložbi umjetničkih digitalnih mozaika, ali zabava ne potraje dugo. Naime, bogati domaćin i njegova pratilja probodeni su najmodernijom verzijom luka i strijele, koja njega usmrti, a nju samo rani. Mac i Hawkes pridružuju se Stelli kako bi istražili razloge napada na bogatog plejboja i njegovu djevojku. Danny i Lindsay naiđu na mrtvo tijelo glazbenog promotora, prekriveno ljepilom koje je koristio kako bi zalijepio plakate za koncert jednog od najuzbudljivijih novih bendova Greenwich Villagea.

Na Njujorškom tjednu mode, usred prezentacije novih kreacija, jedna od manekenki sruši se na pisti. Mac, Danny i Hawkes istražuju iznenadnu i zagonetnu djevojčinu smrt. Pošto nema tragova konzumacije droge, čini se da je uzrok smrti popularna dijeta modela - kombinacija nikotina i kofeina. Istovremeno, Stella, detektiv Flack i Lindsay ispituju slučaj pacijenta u krajnjem stadiju bolesti, koji je priznao ubojstvo svoje doktorice. Istraživački tim odlazi u uličicu gdje je ostavljeno tijelo nesretne žene i pronalaze ga prekriveno pijavicama…

Mac, Lindsay i Hawkes istražuju smrt mladog čovjeka na tračnicama podzemne željeznice. Sve ukazuje na to da je mladić stradao zbog neopreznog pokušaja „podzemnog surfanja“. Novi trend za one željne adrenalina je vožnja na krovu podzemnog vlaka koji se kreće brzinom od 30 milja na sat! Međutim, autopsija pokazuje kako je nesretnik umro od ozljeda glave nanesenih nekoliko sati prije spuštanja u podzemnu. Za to vrijeme, Stella i Danny ulaze u nemilosrdan svijet burzovnih mešetara kako bi saznali što je jednog od njih nagnalo na samoubojstvo.

Stella i Mac pronalaze ubijenog mladića.  Detektivi su zatečeni jer oružje kojim je usmrćen ne ispaljuje metke… već vodu. Kako je pronađen ispred groba stanovitog Samuela Coopera, njihov je prvi zadatak pronaći vezu između dvojice preminulih. Za to vrijeme, Danny i Hawkes su na tragu zločinačkom  genijalnom umu odgovornom za smrt žene koju je svakodnevno hranio smrtonosnom količinom začina egzotične kuhinje. Prvi osumnjičeni je kuhar restorana koji na meniju ima upravo takve namirnice.

Jednoga jutra dvoje stanara velike stambene zgrade otkriju kako iz njihovih vodovodnih cijevi teče prava ljudska krv. Tražeći uzrok tomu, u zgradinom vodenom tornju Mac i Lindsey pronađu mrtvu ženu. U tijelu nesretnice istražitelji pronađu komadiće stakla, ali obdukcija kao uzrok smrti ipak navodi utapanje. Za to vrijeme Stella i Hawkes istražuju smrt zgodnoga mladog čovjeka na dječjem igralištu.

Kada Mac i Stella pronađu ženski leš u prirodoslovnom muzeju, napola pojeden od buba strvinarki, istog trena kreću u potragu za počiniteljem zločina. Žrtva je Ceci Astor, zaposlenica muzeja u kojem njezina obitelj posjeduje cijelo jedno krilo. Nakon autopsije otkriva se da je djevojka probodena u mozak, a ubrzo je pronađen i uplašeni dječak, koji je svjedočio njezinoj smrti. Iako žrtvina sestra Carolyn i njezin suprug tvrde kako nikad nisu vidjeli dječaka, ubrzo se dokaže suprotno. Dok Lindsey proučava bube iz muzeja, Stella analizira tragove s noža na kojem pronađe otiske Josea Martineza, zaštitara u muzeju i dječakovog očuha. Ispostavi se kako je Carolyn dječakova majka. Naizgled savršen zločin, polako je raskrinkan…  

Mac i Hawkes započnu opsežnu istragu kad na bolničkom krovu dvojica muškaraca, obučenih poput medicinskog osoblja, ubiju bolničkog internistu i nakon toga otmu helikopter koji odvozi jetru donatora organa. Flack i Danny istog trena kreću u potragu za otetim helikopterom, u kojem ubrzo pronađu onesviještenog pilota. Slijedi razgovor s doktorom odgovornim za transplantaciju organa i svi dokazi pomalo upućuju na ilegalno trgovanje organima u bolnici. U međuvremenu, Stella i Lindsey pronađu tijelo mlade žene s dijelom bicikla zabodenim u vrat.

Mac i Stella istražuju smrt pacijenta bolnice za mentalne bolesnike, koji je kostimiran u Supermana pronađen u nekoj uličici s tuđim novčanikom u džepu. U međuvremenu, u luksuznom apartmanu elegantnog hotela na drugoj strani grada, Danny i Lindsey pronalaze popularnu nogometnu zvijezdu, Tyrella Manna, mrtvog u bazenu punom krvi. Danny na žrtvinom vratu otkriva ubodnu ranu, preveliku da bi bila od injekcije. Osumnjičeni su nogometašev agent i nepoznata žena čiji su otisak zuba našli na odgriženom sendviču u apartmanu…

Detektiv Mac Taylor prima neobičan noćni poziv: nepoznati mu muškarac javlja kako je na stadionu zakopao tijelo čovjeka kojeg su “oni” oteli prije dosta vremena te ga moli da ga otkopaju jer on nikako ne može zaboraviti žrtvino lice. Nakon što prekine razgovor, nepoznati muškarac počini samoubojstvo. Na nogometnom stadionu Macov tim doista pronalazi truplo. S druge strane grada detektivi Stella Bonasera i Danny Messer u luksuznoj hotelskoj sobi pronalaze mrtvo tijelo.

Za vrijeme održavanja velikog koncerta Kida Rocka, u maloj ulici nedaleko mjesta nastupa netko ubije Nicka Russoa, Rockovog privremenog vozača limuzine. Detektivi Mac Taylor i Lindsay Monroe ispituju glazbenika, kojeg vijest o ubojstvu nije previše uzrujala. Osumnjiče ga jer je on posljednja osoba koja je vozača vidjela živog, kao i zbog činjenice što se obojstvo dogodilo netom prije bisa na koncertu.

"CSI: NY" treće je izdanje kriminalističke drame o rješavanju zločina forenzičnim procedurama. Pratimo dogodovštine grupe istražitelja forenzičara, koji uz pomoć najsuvremenije tehnologije pronalaze presudne dokaze na neočekivanim, ponekad posve bizarnim mjestima. Radnja je smještena u New York, a na čelu ekipe nalazi se istražitelj-veteran, Mac Taylor, bivši časnik američke vojske. Glavna razlika između njujorške i ostalih ekipa upravo je u Macovoj jedinstvenosti: pored standardnog istražiteljskog pitanja "Kako?", vođa njujorške ekipe uvijek traži odgovor na pitanje "Zašto?". Samim tim, prekretnica u odnosu na prijašnje ekipe za očevid skriva se u žanrovskoj opredijeljenosti, koja se ovoga puta snažnije približava trileru i drami.

Gledatelji navikli na angažiranost forenzičara u rješavanju zločina neće ostati razočarani niti ovaj put jer i njujorška ekipa obavlja lavovski dio posla, gotovo posve izbjegavajući potrebu za detektivima iz Odjela za umorstva. Na čelu ekipe je spomenuti Mack "Mac" Taylor, predani istražitelj čvrstog uvjerenja da se iza svake osobe skriva priča čiji detalji mogu biti od presudne važnosti za slučaj. Njegova partnerica, Stella Bonasera, može se pohvaliti istim, radoholičarskim pristupom poslu, a njezini brojni talenti uvijek su od pomoći pri rješavanju zahtjevnih slučajeva. Ostali članovi forenzičnog tima su Danny Messer, šarmantni i snalažljivi istražitelj čija je obitelj tradicionalno u policijskim vodama te nekadašnji kirurg, a danas samotni mrtvozornik, dr. Sheldon Hawkes. Kako bi tim bio potpuniji, tu je još i detektiv iz Odjela za umorstva, Don Flack, grubi istražitelj britka uma i ograničenog strpljenja.

Vođeni čvrstom rukom Maca Taylora, njujorški članovi ekipe za očevid pristupaju rješavanju zločina nepokolebljivom odlučnošću, doista potrebnom u kompleksnom, milijunskom gradu, još uvijek obilježenom posljedicama terorističkog napada. U budućim epizodama serije "CSI: NY" istražitelji će se sresti s mnoštvom neobičnih, naizgled nerješivih slučajeva, no krajnji cilj ove serije o istražiteljima forenzičarima nije šok, već suosjećanje: glavni likovi profilirani su i prikazani s velikom brigom za detalj te se gledateljski fokus često premješta s istrage u najintimnije osjećaje protagonista. Problem mnogih serija – pronalazak prave ravnoteže između privatnih života glavnih likova i prikaza njihova unutarnjeg života, u ovoj je seriji riješen na najbolji mogući način.

Slično ostalim izdanjima "CSI: NY-a", unutarnji život predvodnika ekipe na snažan način kreira atmosferu i pruža uvid u vrstu žanra. Lik koji tumači Gary Sinise donosi, osim autoritativnosti, snažnu želju za uspostavom reda u kaotično okruženje te duboku fascinaciju kvantnom fizikom i uvjerenjem kako su sve stvari na svijetu neraskidivo povezane. Nekadašnji pripadnik marinaca, Mac je iz Chicaga doselio u New York i odmah se probio u prvi plan kao jedan od najboljih istražitelja. Njegov je život zauvijek promijenjen u tragediji 11. rujna, kada je pad "blizanaca" nepovratno odnio i život njegove supruge.

Neponovljivi Gary Sinise, glumac, redatelj i producent, našao se u najvažnijoj ulozi, onoj predvodnika ekipe. Iako je Siniseova karijera doživjela znatan polet nakon nominacije za Oscara ("Forrest Gump"), ovaj je glumac osebujnog izgleda već ranije ostavio traga u brojnim televizijskim projektima, ali također i kao redatelj sjajne ekranizacije Steinbeckovog romana, "O miševima i ljudima". Sinise se može pohvaliti brojnim nagradama, od kojih su svakako najvažnija dva Emmyja, a tu su i brojne nominacije. Sinise je, inače, već kao osamnaestogodišnjak postao suosnivač kazališta u Chicagu u kojem je proveo sedam godina na mjestu umjetničkog ravnatelja. Nakon niza sjajnih uloga, u filmovima poput "Zmijskih očiju", "Misije na Mars" i "Zaboravljenih", Sinise se na neko vrijeme skrasio u "CSI: NY".

Na mjestu Siniseove partnerice nalazi se lice prepoznatljivo na prvi pogled – Melina Kanakaredes, glumica grčkog podrijetla, čija je karijera započela u kazalištu i poznatoj sapunici "Guiding Light". Lijepa Melina pridobila je naklonost gledatelja čestim gostovanjima u "Njujorškim plavcima", a zatim i u hvaljenoj seriji "Providence". Uloga detektivke u " CSI: NY " logičan je nastavak njezine karijere.

Detektiva Dannyja Messera odigrao je bivši sportaš i nada bejzbola, Carmine Giovinazzo. Nakon ozljede leđa koja je prekinula njegovu sportsku karijeru, Carmine je počeo glumiti, te se, nakon pojavljivanja u nekoliko kratkih filmova, relativno brzo probio do uloge u pilotu serije "Buffy". Sreća je od tada stalno pratila ovog Njujorčanina, koji je nanizao uloge u filmovima poput "Black Hawk Down", "The Red Zone" i "For Love of the Game". Giovinazzo je također glumio i u popularnoj seriji "Cijena savjesti".

Detektivku Lindsay Monroe tumači Anna Belknap. Zaista bogatog iskustva u serijama poput "Homicide: Life on the Street" i "Law & Order: SVU", mlada je glumica također snimila i svoj prvi igrani film "The Reality Trap". No matična ustanova Anne Belknap ipak je kazalište: počevši od mnogih „off Broadway“ predstava, pa do nastupa na raznim festivalima, Belknapova je, igrajući detektivku Monroe, iskoristila svoje bogato kazališno iskustvo i stvorila lik od krvi i mesa.

Karizmatičnog dr. Hawkesa odglumio je sjajni Hill Harper, glumac koji iza sebe već ima pedesetak raznih uloga, i to mahom u nagrađivanim serijama. Neke od poznatijih serija su CBS-ov "The Handler", zatim "City of Angels", "Hitna služba", "The Sopranos", i mnoge druge. Harper je bio više nego aktivan i na filmskom planu: "The Skulls", "Beloved", "He got game", samo su neki od naslova Harperove filmografije. Pored glumačke karijere, Hill Harper zauzeo se i za educiranje mladeži, pa je tako potpisao ugovor za pisanje knjige "Letters to a Young Brother", koja ima namjenu inspirativne podrške mladima. 

Konačno, kao detektiv Don Flack nastupa Eddie Cahill, publici poznat kao Tag Jones, dečko Jennifer Aniston iz "Prijatelja". Eddie je bio u jednoj od glavnih uloga popularne serije "Glory Days", a pojavljivao se i u "Seksu i gradu", "Dawson's Creeku" i "Felicity". Jedna od najvažnijih Cahillovih uloga jest ona hokejaša Jima Craiga, u izvrsnom filmu "Miracle" iz 2004.

Na kraju, treba zaključiti kako je "CSI: NY" serija za gledatelje koji traže kvalitativno optimalan spoj osobnih i profesionalnih života glavnih junaka, s naglaskom na turobnu, ponekad bezizlaznu atmosferu karakterističnu za visoko stilizirane trilere, poput onih Davida Finchera. Producenti su, u vječitoj borbi za veću gledanost, stvorili izvrstan proizvod koji unosi novi dah života u već viđeno, i na originalan način obrađuje dobro poznatu tematiku. Gary Sinise ostvario je jednu od najboljih uloga u karijeri i posve se stopio s likom prekaljenog istražitelja, čija snažna osobnost daje odmah prepoznatljiv pečat čitavoj seriji.

Komentari - Reci što misliš!

     
CSI: New York