CSI: NY (12) RTL Crime

CSI: NY

Na programu:

Ponedjeljak - nedjelja 21:20 sati

Godina:
2000
Žanr:
kriminalistička serija
Autor:
Anthony E. Zuiker, Ann Donahue, Carol Mendelsohn
Redatelj:
Ann Donahue, Andrew Lipsitz, Jonathan Littman, Carol Mendelsohn, Jerry Bruckheimer, Danny Cannon
Uloge:
Gary Sinise, Sela Ward, Carmine Giovinazzo, Hill Harper, Eddie Hill, Anna Belknap
Zemlja porijekla:
SAD
Trajanje (min):
45
CSI: New York

Epizode

Dok usred Times Squarea uživo pozira u velikoj čaši za martini, mlada je djevojka iznenada ubijena. Tijekom pregleda mjesta zločina i tijela djevojke, detektivke Stella i Lindsay otkrivaju kako je uzrok smrti nakupljanje vode u plućima i vrlo otrovna sićušna meduza koju je podmetnula ogorčena izvršna direktorica reklamne agencije kako bi se osvetila svojem kolegi koji joj je ukrao ideju o „živom reklamiranju“. U međuvremenu, Mac i Danny istražuju razbojstvo restorana u kojem je ubijen muškarac i teško ranjena žena koja jedina može pomoći identificirati ubojicu. No šanse za njezino preživljavanje postaju sve manje kada ubojica zaprijeti i kirurgu koji je treba operirati…

Mac i detektivi dobivaju neslužbenu pozivnicu za vjenčanje godine u Central Parku – mladoženja je nađen mrtav u sobi, omotan kao vjenčani dar. Tijekom pregleda mjesta zločina, detektivi otkrivaju da je mladić najvjerojatnije ubijen u svojoj hotelskoj sobi, ali potrebno im je još dokaza. U međuvremenu, nakon svjedočenja u sudnici, Stella na svom automobilu pronađe kartonsku kutiju punu krvavih djelića slagalice koja prikazuje poznati toranj u Chicagu. Mac postaje sve sigurniji da slagalica nema veze sa Stellom, nego s tajnovitim noćnim pozivima koje prima otkad se vratio iz Londona te odlučuje otići u Chicago.

Detektiv Mac ne posustaje u potrazi za svojim noćnim „333“ pozivateljem. Posljedni trag ga vodi u Chicago, gdje u zgradi prestižnih tiskovina nalazi leš star trideset godina. Nakon detaljne analize u lokanlom odjelu za patologiju, Mac saznaje nešto nevjerojatno: pronađeni leš pripada čovjeku koji je prije trideset godina ubio njegovog bliskog prijatelja. I dok Mac traži poveznicu ovog slučaja s „333“ pozivateljem, u New Yorku detektivi Stella i Danny istražuju smrt šefa podzemlja, čije je tijelo nađeno u željezničkom vagonu.

U noćnom klubu nađeno je tijelo mladog čovjeka čije je lice raznijela cigara s podmetnutim eksplozivom. Prema dokazima s mjesta zločina i podacima iz novčanika nađenog u blizini, detektivi Flack, Stella i Lindsay otkrivaju da je žrtva poznati poduzetnik koji se obogatio kupoprodajom dućana sa stripovima, kao i da je nedavno otkupio susjedni dućan. U međuvremenu, vraćajući se s mise, Danny je svjedočio pljački lokalnog dućana prilikom koje je ozlijeđen blagajnik, a ustrijeljen Dannyjev malodobni susjed.

U dijelu hotela u kojem se nalaze skulpture od leda, ispod ledenog dvorca nađeno je tijelo mrtve žene. Radi se o vlasnici hotela, u gradu prozvanoj Zla vještica. Kako bi našli ubojicu, detektivi Flack, Lindsay i Hawkes morat će ispitati sve zaposlenike hotela, uključujući i otpuštenu službenicu koja je radila na odjelu za prijam gostiju, kao i glavnog direktora hotela. U međuvremenu, detektivi Mac, Danny i Stella odlaze na novo mjesto zločina na kojem nalaze tijelo mlade djevojke u spavačici i bez cipela, a koje je ostalo zaglavljeno između taksija i autobusa.

Mlada žena ustrijeljena je sačmaricom usred dana dok je kupovala cvijeće. Pregledom mjesta zločina i tijela žrtve detektiv Mac otkriva kako je ubojstvo počinjeno iz veće udaljenosti i sa sačmaricom iz koje je već pucano. I dok detektivi traže potrebne dokaze na krovovima susjednih zgrada, detektiv Flack prima dojavu o brutalnom ubojstvu poznatog suca američkog obiteljskog suda, a čije je unakaženo tijelo pronašla njegova kćer, zajedno s dečkom i njegovim bratom.

Nađeno je izgorjelo tijelo i čini se, prema okolnostima nesreće, da je pripadalo ilegalnom vozaču utrka. Detektivi ulaze u neobičan svijet ljudi koje uzbuđuje miris benzina, užarenih guma i brzine od koje bi mnogima pozlilo. No još je netko nasilno usmrćen - ovoga puta  utapljanjem u novom supermodernom javnom toaletu. U početku izgleda kao da je riječ o nezgodi uzrokovanoj opasnom i perverznom igrom poremećenog čudaka, međutim, detektivi uskoro otkrivaju nešto sasvim zbunjujuće. Naime, DNK, koja je nađena na mjestu zločina,  pripada muškarcu koji je već zatvoren zbog drugog zločina.

CSI agenti su dobili anonimnu obavijest kako je netko vidio neuhvatljivog ubojicu, njima poznatog pod nazivom „Osumnjičeni X“.  Tragovi ih dovode do napuštenog skladišta i kluba Random u kojem su se namjeravale sastati bivše žrtve Cheryl i Jonathan. Dok detektivi traže dokaze, na TV ekranu se počeo prikazivati fiktivni lik ubojice koji im daje do znanja da nikad neće naći što traže. U isto vrijeme, u gradu se održavaju posljednje pripreme za rally utrku zbog koje je Mac jako zabrinut. Naime, velika je vjerojatnost da će ubojica pokušati atentat baš na jednog od govornika koji će se večeras pojaviti na pozornici.

Tijelo jednog od najboljih njujorških trgovaca nekretninama pronađeno je na obali Rockaway Beacha, a pored njega je bilo nekoliko mrtvih morskih pasa. Istražujući dokaze, Mac i inspektor Quinn otkrivaju kako se radi o morbidnom zločinu. Nedugo nakon toga pronađeno je tijelo drugog trgovca nekretninama, a tragovi povezuju dva ubojstva s trećim otkrivenim prije mjesec dana. Mac i njegova ekipa shvate kako ulicama New Yorka hara novi serijski ubojica i imaju malo vremena prije negoli on zgrabi svoju iduću žrtvu.

"CSI: NY" treće je izdanje kriminalističke drame o rješavanju zločina forenzičnim procedurama. Pratimo dogodovštine grupe istražitelja forenzičara, koji uz pomoć najsuvremenije tehnologije pronalaze presudne dokaze na neočekivanim, ponekad posve bizarnim mjestima. Radnja je smještena u New York, a na čelu ekipe nalazi se istražitelj-veteran, Mac Taylor, bivši časnik američke vojske. Glavna razlika između njujorške i ostalih ekipa upravo je u Macovoj jedinstvenosti: pored standardnog istražiteljskog pitanja "Kako?", vođa njujorške ekipe uvijek traži odgovor na pitanje "Zašto?". Samim tim, prekretnica u odnosu na prijašnje ekipe za očevid skriva se u žanrovskoj opredijeljenosti, koja se ovoga puta snažnije približava trileru i drami.

Gledatelji navikli na angažiranost forenzičara u rješavanju zločina neće ostati razočarani niti ovaj put jer i njujorška ekipa obavlja lavovski dio posla, gotovo posve izbjegavajući potrebu za detektivima iz Odjela za umorstva. Na čelu ekipe je spomenuti Mack "Mac" Taylor, predani istražitelj čvrstog uvjerenja da se iza svake osobe skriva priča čiji detalji mogu biti od presudne važnosti za slučaj. Njegova partnerica, Stella Bonasera, može se pohvaliti istim, radoholičarskim pristupom poslu, a njezini brojni talenti uvijek su od pomoći pri rješavanju zahtjevnih slučajeva. Ostali članovi forenzičnog tima su Danny Messer, šarmantni i snalažljivi istražitelj čija je obitelj tradicionalno u policijskim vodama te nekadašnji kirurg, a danas samotni mrtvozornik, dr. Sheldon Hawkes. Kako bi tim bio potpuniji, tu je još i detektiv iz Odjela za umorstva, Don Flack, grubi istražitelj britka uma i ograničenog strpljenja.

Vođeni čvrstom rukom Maca Taylora, njujorški članovi ekipe za očevid pristupaju rješavanju zločina nepokolebljivom odlučnošću, doista potrebnom u kompleksnom, milijunskom gradu, još uvijek obilježenom posljedicama terorističkog napada. U budućim epizodama serije "CSI: NY" istražitelji će se sresti s mnoštvom neobičnih, naizgled nerješivih slučajeva, no krajnji cilj ove serije o istražiteljima forenzičarima nije šok, već suosjećanje: glavni likovi profilirani su i prikazani s velikom brigom za detalj te se gledateljski fokus često premješta s istrage u najintimnije osjećaje protagonista. Problem mnogih serija – pronalazak prave ravnoteže između privatnih života glavnih likova i prikaza njihova unutarnjeg života, u ovoj je seriji riješen na najbolji mogući način.

Slično ostalim izdanjima "CSI: NY-a", unutarnji život predvodnika ekipe na snažan način kreira atmosferu i pruža uvid u vrstu žanra. Lik koji tumači Gary Sinise donosi, osim autoritativnosti, snažnu želju za uspostavom reda u kaotično okruženje te duboku fascinaciju kvantnom fizikom i uvjerenjem kako su sve stvari na svijetu neraskidivo povezane. Nekadašnji pripadnik marinaca, Mac je iz Chicaga doselio u New York i odmah se probio u prvi plan kao jedan od najboljih istražitelja. Njegov je život zauvijek promijenjen u tragediji 11. rujna, kada je pad "blizanaca" nepovratno odnio i život njegove supruge.

Neponovljivi Gary Sinise, glumac, redatelj i producent, našao se u najvažnijoj ulozi, onoj predvodnika ekipe. Iako je Siniseova karijera doživjela znatan polet nakon nominacije za Oscara ("Forrest Gump"), ovaj je glumac osebujnog izgleda već ranije ostavio traga u brojnim televizijskim projektima, ali također i kao redatelj sjajne ekranizacije Steinbeckovog romana, "O miševima i ljudima". Sinise se može pohvaliti brojnim nagradama, od kojih su svakako najvažnija dva Emmyja, a tu su i brojne nominacije. Sinise je, inače, već kao osamnaestogodišnjak postao suosnivač kazališta u Chicagu u kojem je proveo sedam godina na mjestu umjetničkog ravnatelja. Nakon niza sjajnih uloga, u filmovima poput "Zmijskih očiju", "Misije na Mars" i "Zaboravljenih", Sinise se na neko vrijeme skrasio u "CSI: NY".

Na mjestu Siniseove partnerice nalazi se lice prepoznatljivo na prvi pogled – Melina Kanakaredes, glumica grčkog podrijetla, čija je karijera započela u kazalištu i poznatoj sapunici "Guiding Light". Lijepa Melina pridobila je naklonost gledatelja čestim gostovanjima u "Njujorškim plavcima", a zatim i u hvaljenoj seriji "Providence". Uloga detektivke u " CSI: NY " logičan je nastavak njezine karijere.

Detektiva Dannyja Messera odigrao je bivši sportaš i nada bejzbola, Carmine Giovinazzo. Nakon ozljede leđa koja je prekinula njegovu sportsku karijeru, Carmine je počeo glumiti, te se, nakon pojavljivanja u nekoliko kratkih filmova, relativno brzo probio do uloge u pilotu serije "Buffy". Sreća je od tada stalno pratila ovog Njujorčanina, koji je nanizao uloge u filmovima poput "Black Hawk Down", "The Red Zone" i "For Love of the Game". Giovinazzo je također glumio i u popularnoj seriji "Cijena savjesti".

Detektivku Lindsay Monroe tumači Anna Belknap. Zaista bogatog iskustva u serijama poput "Homicide: Life on the Street" i "Law & Order: SVU", mlada je glumica također snimila i svoj prvi igrani film "The Reality Trap". No matična ustanova Anne Belknap ipak je kazalište: počevši od mnogih „off Broadway“ predstava, pa do nastupa na raznim festivalima, Belknapova je, igrajući detektivku Monroe, iskoristila svoje bogato kazališno iskustvo i stvorila lik od krvi i mesa.

Karizmatičnog dr. Hawkesa odglumio je sjajni Hill Harper, glumac koji iza sebe već ima pedesetak raznih uloga, i to mahom u nagrađivanim serijama. Neke od poznatijih serija su CBS-ov "The Handler", zatim "City of Angels", "Hitna služba", "The Sopranos", i mnoge druge. Harper je bio više nego aktivan i na filmskom planu: "The Skulls", "Beloved", "He got game", samo su neki od naslova Harperove filmografije. Pored glumačke karijere, Hill Harper zauzeo se i za educiranje mladeži, pa je tako potpisao ugovor za pisanje knjige "Letters to a Young Brother", koja ima namjenu inspirativne podrške mladima. 

Konačno, kao detektiv Don Flack nastupa Eddie Cahill, publici poznat kao Tag Jones, dečko Jennifer Aniston iz "Prijatelja". Eddie je bio u jednoj od glavnih uloga popularne serije "Glory Days", a pojavljivao se i u "Seksu i gradu", "Dawson's Creeku" i "Felicity". Jedna od najvažnijih Cahillovih uloga jest ona hokejaša Jima Craiga, u izvrsnom filmu "Miracle" iz 2004.

Na kraju, treba zaključiti kako je "CSI: NY" serija za gledatelje koji traže kvalitativno optimalan spoj osobnih i profesionalnih života glavnih junaka, s naglaskom na turobnu, ponekad bezizlaznu atmosferu karakterističnu za visoko stilizirane trilere, poput onih Davida Finchera. Producenti su, u vječitoj borbi za veću gledanost, stvorili izvrstan proizvod koji unosi novi dah života u već viđeno, i na originalan način obrađuje dobro poznatu tematiku. Gary Sinise ostvario je jednu od najboljih uloga u karijeri i posve se stopio s likom prekaljenog istražitelja, čija snažna osobnost daje odmah prepoznatljiv pečat čitavoj seriji.

Komentari - Reci što misliš!

     
CSI: New York