Galileo RTL

Na programu:
Subota - nedjelja u 19:10 sati

Godina:
2014
Žanr:
zabavna/ obrazovna emisija
Voditelj:
Nino Štambuk, Goran Fistanić
Trajanje (min):
45
Galileo

Epizode

Prvi prilog vodi nas na Tajvan, gdje se upoznajemo s neobičnom nacijom. Doznajemo više o Taai taai hrani, koja nema veze s Tajvanom. Moderni domovi sve više su automatizirani – od roleta na daljinsko upravljanje do kuhinje koja sama kuha – vodimo vas u dom budućnosti. Za kraj, organiziramo tulum i pokazujemo na što se sve treba paziti na partiju!

U Njemačkoj smo posjetili obrtnike koji proizvode predmete za svakodnevnu upotrebu, poput ključeva za auto ili toaletnog papira, no ti proizvodi nisu obični, oni su posebno uređeni i namijenjeni su ekscentricima. Odlazimo i u Indoneziju u rudnik kositra, na mali otok na kojem se nalazi trećina svjetskih zaliha ove kovine. Na kraju, pokazujemo vam kako se izrađuju umjetni dijamanti.

Vodimo vas u Kinu, koja je ekonomskim rastom počela ostvarivati velike projekte. Jedan od takvih projekata je Hrabin, grad leda, koji je uz japanski Sapporo i kanadski Quebec,  jedan od tri takva najveća grada u svijetu. Susrest ćemo Zeusa, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najvećeg psa na svijetu koji živi s obitelji Doorlog u SAD-u te posjetiti svijet kodova i na kraju otkriti koje opasnosti prijete našim novčanicima.

Doznajemo od čega se prave ogledala. Odlazimo u ured najmoćnije kancelarke na svijetu – Angele Merkel, te saznajmo kako izgleda svakodnevica u njezinom sjedištu. Neke granice između država se brišu, no neke još uvijek postoje – vodimo vas na one najneobičnije! U Kini se od ošišane kose ne prave samo perike – doznajte što Kinezi rade s njom!

Novo izdanje emisije vodi nas u Tursku i Njemačku gdje ćemo posjetiti zalogajnice koje spremaju jela tipična za podneblje i vrlo su popularne među lokalnim stanovništvom. Nakon restorana obići ćemo groblje na Filipinima na kojemu žive i ljudi. Odlazimo u Južnu Afriku, u grad Upington u kojem je mala ptičica napravila ogromno gnijezdo. Ipak, radi li se možda o marketinškom triku?

Prodati nekretninu nije jednostavno i zato je prije prodaje prostor potrebno malo urediti. Iz tog razloga postoje homestageri tj. osobe koje privremeno uređuju stanove i kuće radi što povoljnije prodaje. Upoznajmo mormone misionare koji putuju svijetom pokušavajući obratiti ljude. Priča koju smo pripremili donosi informacije koji ste možda znali o njima, ali sigurno i detalje koji su vam do sada bili nepoznati. Odlazimo i u svijet tehnologije te vam predstavljamo interaktivni stol koji je istovremeno pametni tablet i telefon.

Upoznajemo akrobate koji svakodnevno riskiraju živote hodajući po užetu. Uspinju se na nevjerojatne visine kako bi testirali svoje sposobnosti i naše živce. Susrest ćemo se s europskim biciklistom na užetu i doznati što ga privlači vratolomijama. Sardine su oduvijek pučka riba, pogotovo ona u konzervi. No doznajte kako ona, ako se specijalno zapakira i pripremi, postaje luksuzni proizvod. Sushi je sve popularnije jelo i u našim krajevima, a mi ćemo pogledati kako ova prepoznatljivo servirana hrana može postati čak umjetnost.

Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu specijalno izdanje „Galilea“ posvećeno je nogometu i zemlji u kojoj se odigrava najveći sportski događaj godine! Sportaši danas postižu zadivljujuće rezultate, no kako bi funkcionirali kada bismo im odjenuli opremu koja se koristila prije sto godina? Doznat ćemo sve o pokalu koji prima najbolja momčad prvenstva te gdje i kako se proizvode lopte kojima će igrati nacionalne momčadi. Za kraj, vodimo vas u Brazil, idemo doznati koji su sastojci nacionalnog koktela caipirinhe, kako bismo ga mogli spraviti i navijati za našu momčad!

Obilazimo svijet u potrazi za najluđim zanimanjima. Odlazimo u Amsterdam, New York, Las Vegas te otkrivamo načine poslovanja profesionalnog kradljivca bicikla, animatora psa i lovca na glave. Upoznajmo i osobu koja toliko voli jedan par tenisica da je odlučila obići pola svijeta kako bi otkrila koliko vjerna kopija se može proizvesti. Za kraj odlazimo u Indiju, u kojoj doznajemo kako se prave torbe od smeća.

Vodimo vas iza kulisa sve popularnijih restorana smještenih u trgovačkim centrima. Njihova kvaliteta više nije upitna jer se u Njemačkoj tri trgovačke kuće i njeni restorani nalaze na popisu dvadeset najvećih gastronomskih lanaca. Sve češće nas iznenađuju snažne oluje, a koliki udar čovjek zatečen usred takvog nevremena može izdržati, doznajemo u jednom od naših priloga.

Učimo i zabavljamo se u novim nastavcima "Galilea"!

Zabavno-poučna emisija „Galileo“, koja nas zabavlja i uči već dvije godine, kreće s novom sezonom nastavljajući nas informirati na svoj originalan, zabavno-obrazovni pristup znanstvenim činjenicama i svijetu oko nas.

Nezamjenjivi dvojac, Nino Štambuk i Goran Fistanić u jesenskoj shemi ponovno će se naći u voditeljskim ulogama i predstavljati nam mnoge raznolike teme. Većini, koja se upravo vratila s godišnjeg odmora, radna rutina polako postaje dio svakodnevice, no kada radite iznad 100 metara, kao što to čine ovi „šljakeri“, u jednom o naših novih priloga, radni dan nikada se ne pretvara u rutinu.  Doznat ćemo kako izgleda dan radnika na građevinskoj skeli. Ovo zanimanje nekada je bilo jedno od najopasnijih na svijetu. Nekada radnici nisu bili osigurani zaštitnim pojasevima pa je gradeći prve nebodera, recimo u New Yorku, na gradilištu stotinu radnika znalo izgubiti život. Jedan od novih priloga donosi priču o zamjenskoj majci, majmunici, koja se brine o malom tigru, a istog dana pozabavit ćemo se i temom kojom se obično bave kolege iz „RTL Hotspota“ -  a to su gadgeti.  Koji su ovog ljeta bili pravi hit, a koji ne?

Vodimo vas i u Argentinu, u kojoj živi više potomaka europskih naroda nego u bilo kojoj drugoj zemlji Južne Amerike. Poput Hrvata, Argentinci vole roštilj, vole zabušavati kada mogu, a čak imaju šatrovački jezik, kao što ima i Zagreb. U jednoj od novih reportaža ponovno ćemo se vratiti na neboder i doznati kako građevinari i projektanti osiguravaju da visoke građevine budu sigurne za život, a otići ćemo i u Indiju pronaći svetog čovjeka koji, navodno, desnu ruku drži u zraku već skoro četiri desetljeća!

Nemojte propustiti nove nastavke subotom od 19:10 sati, u emisiji koja nas istovremeno uči i zabavlja, a često izazove i čuđenje! 

 

 

 

 

Komentari - Reci što misliš!

     
Galileo