Novi testni centar / Budućnost bez prometnih nezgoda

Image
Foto: volvo

Otvaranjem testnog centra AstaZero Volvo je korak bliže budućnosti bez prometnih nezgoda i ostvarenju ambicioznog plana o proizvodnji najsigurnijeg automobila na svijetu.

27.8.2014.
12:36
volvo
VOYO logo

AstaZero je prvi na svijetu testni poligon pune veličine za istraživanje i razvoj budućih rješenja na području prometne sigurnosti. Njegovo otvaranje približilo je Volvo ostvarenju  dugoročne vizije da do 2020. godine proizvede automobil u kojemu nitko ne bi trebao smrtno stradati niti se teško ozlijediti.

Važna mjera u postizanju ovog cilja jest razvoj sustava aktivne sigurnosti koji pomažu u prevenciji prometnih nezgoda. Ovi aktivni sigurnosni sustavi bit će primarni fokus na novom testnom poligonu, smještenom u blizini sjedišta Volvo Cars kompanije na zapadu Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je 500 milijuna švedskih kruna vrijedan testni poligon u okolici Geteborga u Švedskoj. Baziran na suradnji akademika, industrijalaca i vladajućih struktura, poslužit će kao otvorena, međunarodna platforma za sve zainteresirane dioničare kao što su proizvođači automobila, proizvođači dijelova, sveučilišta i tehnički instituti iz cijelog svijeta.

Image
Foto: volvo
Image
Foto: volvo

AstaZero industrijski partneri su Volvo Car Group, Volvo Group, Scania, Autoliv i Test Site Sweden. Sam naziv Asta (Active Safety Test Area) odnosi se na vezu postrojenja s vizijom nultih (Zero) žrtava u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna površina AstaZero centra iznosi oko 2.000.000 kvadratnih metara. Centar je okružen s 5,7 km dugačkim autoputem koji je povezan s gradskim okruženjem s četiri bloka gabarita 40 sa 25 metara. Tu je i pravac za maksimalnu brzinu, krug promjera 240 metara, te 700 metara dugačka cesta s više traka.

Image
Foto: volvo
Image
Foto: volvo

Jedno od najvećih odlika novog postrojenja jest njegova fleksibilnost, odnosno dizajn koji omogućava stvaranje jedinstvenog i maksimalno prilagođenog okruženja gdje se mogu simulirati svi tipovi svakodnevnih situacija u prometu, dok su na većini testnih poligona opcije ograničene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar može ugostiti širok spektar testnih uvjeta kao što su oni na zagušenim gradskim cestama, regionalnim cestama, autoputevima s više traka, te raskrižjima. Ovi su uvjeti od ključne važnosti za proučavanje načina na koji automobili djeluju u kontaktu s pokretnim preprekama, kao što su drugi automobili, pješaci, bicikli, mopedi, motocikli, kamioni, autobusi pa čak i životinje. U određenim studijama, kao što su one koje uključuju kompleksne prometne situacije i velike brzine, automobilima će upravljati roboti.

Image
Foto: volvo
Image
Foto: volvo

Rad u AstaZero centru uključit će i razvoj i testiranje tehnologije autonomne vožnje, inteligentnog sustava podrške vozaču dizajniranog da smanji broj nesreća, te unaprijedi iskustvo vožnje. Napredni sustavi također su u procesu razvoja s ciljem sprečavanja nepažnje vozača ili njegova umora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako 2020. godina kao krajnji rok razvoja svih navedenih sustava zvuči pomalo ambiciozno, Volvo ima sve razloge da bude optimističan, jer njihova već predstavljena napredna sigurnosna rješenja nagovještavaju da budućnost i nije tako daleko.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo