Troši samo dvije litre! / Citroënov novi koncept je pravi laboratorij ideja

Image
Foto: citroen

Koncept C4 Cactus Airflow 2L pravi je laboratorij ideja koji će Citroen predstaviti na predstojećem pariškom sajmu automobila.

19.9.2014.
12:01
citroen
VOYO logo

Ovim konceptom nudi se vozilo koje postiže potrošnju od 2 l/100 km. Revolucionarna je potrošnja postignuta optimizacijom dizajna s aerodinamikom poboljšanom za 20 %, smanjenim otporom kotrljanja (gume Tall&Narrow), naporima da se koriste lakši dijelovi i tako smanji ukupna masa vozila za 100 kg, te uvođenjem tehnologije Hybrid Air kojom se potrošnja smanjuje za 30 %.

Projekt C4 Cactus Airflow 2L proveden je u okviru progama „Vozilo 2 l/100 km” francuske Platforme automobilske industrije, čiji je cilj donijeti konkretna rješenja za smanjenje udjela troškova uporabe automobila u ukupnim izdatcima kućanstava za automobil te smanjiti utjecaj na okoliš tijekom vožnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: citroen
Image
Foto: citroen

Tehnologija Hybrid Air temelji se na spajanju više dobro iskušanih dijelova i tehnologija: trocilindarskoga benzinskog motora PureTech 82, sustava za pohranu energije u obliku stlačenog zraka, sklopa koji čine dva motora i hidraulične pumpe te automatskog prijenosa s epicikličnim zupčanicima. Cijelim sklopom upravlja sustav koji prilagodbom rada vozačevim naredbama optimira energetsku učinkovitost.

Image
Foto: citroen
Image
Foto: citroen

Citroen je kao polazište projekta uzeo svoj novi model C4 Cactus. Njime je odlučio ponuditi više onoga što je danas doista važno kupcima: više dizajna, više udobnosti, više korisne tehnologije, a sve to uz umjerene troškove. Tako C4 Cactus više od bilo kojeg drugog automobila ispunjava osobito izazovnu zadaću - osmišljavanje tehnološkog koncepta veoma niske potrošnje, a istodobno učinkovitog i zavodljivog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike