RTL-ova skrivena kamera / Provjerite varaju li automehaničari dezinformirane vozače!

Svi smo najosjetljiviji kad nas netko opali po novčaniku. Tako često slušamo priče ljudi koji se žale na automehaničare i njihove paprene cijene. Tvrde nezadovoljni - i sitan kvar naplate nekoliko stotina kuna. Osobito ako im u radionicu uđe žena. Je li to baš tako, provjerila je Rašeljka Zemunović. Pokvarila je auto, sakrila kameru i išla od radione do radione.

21.10.2014.
17:48
VOYO logo

Maf je kolokvijalni naziv za mjerač protoka zraka. Njega kada isključimo, automobil bi trebao proizvoditi grozne zvukove i činiti se jako pokvarenim.

Tako sabotiran automobil kod većine žena automatski izaziva paniku. Dovoljan je mali pokret da se vaš limeni ljubimac počne ponašati kao da je poludio. Prije nego što smo sakrili kameru, upitali smo stručnjake kako bi servis trebao izgledati i koliko bi popravak trebao koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas gotovo svaki automehaničar ima tzv. računalnu dijagnostiku, poseban program koji u samo nekoliko minuta na ekranu ispiše sve kvarove.

''Auto ćemo spojiti na dijagnostiku, da vidimo kakve greške ima, što se kod nas radi besplatno'', rekao je automehaničar Andrej Cviljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod njih - je. Ali kod većine ovlaštenih auto servisa cijena se može popeti i do 400 kuna.

''Kompjuter je otkrio da imamo grešku mjerača protoka zraka, što znači da motor ne zna koliko zraka je uvukao u sebe i ne zna koliko goriva treba dati'', rekao je Andrej, a na pitanje o cijeni popravka dotičnog problema odgovorio: ''Ovakvi popravci su kod nas besplatni, to je brzo gotovo, ne oduzima puno vremena, nema raskapanja, i tako dalje.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek tada krenula je prava akcija. Išli smo provjeriti koliko će isti rad naplatiti njegovi kolege. I hoće li pokušati prevariti naivnu plavušu koja im je banula na vrata.

Nenaručeni smo došli u jednu radionu, žaleći se na miris benzina i upaljenu lampicu, a čovjek se odmah bacio na posao, spojivši prvo automobil na dijagnostiku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Evo bilo je nešto. Ne znam jeste li nešto dirali. Ovaj senzor protoka zraka vam nije na mjestu'', rekao je automehaničar, a na pitanje o cijeni skromno odgovorio: ''Ma možete mi dati za piće.''

A nakon njega provjerili smo još dva automehaničara, i moramo priznati – ugodno se iznenadili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč recesiji i teškoj besparici, dečki u plavim kutama nisu pali u napast i profitirali na nečijem neznanju, nego su čak s puno volje i za malo novca pomogli jednoj izgubljenoj vozačici. I tako nam dokazali da neki mitovi, srećom, postoje samo da bismo ih srušili.

Više pogledajte u video – prilogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo