RTL DANAS SAZNAO ODGOVOR / Zašto rabljena vozila još uvijek nisu pojeftinila?

Iako su mnogi očekivali da će s ulaskom u Europsku uniju doći do promjena na tržištu rabljenih automobila - cijene zasad miruju. Trgovci tvrde - tržištu treba vremena za prilagodbu, no poručuju, cijene bi bile još manje da se osnovice obračunavaju na vrijednost u inozemstvu, umjesto na onu procjenjenu u Hrvatskoj.

2.8.2013.
18:50
VOYO logo

Provjerava svaki detalj, jer za svoj novi, ali rabljeni auto Ivan namjerava izdvojiti devet tisuća eura. No cijene, zaključuje - ništa manje od onih prije ulaska u EU, iako su mnogi očekivali da će se ovog ljeta istopiti.

"Pratio sam cijene i cijene su iste, nisu ništa cijene pale. Isto, možda još i gore", žali se Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik salona rabljenih automobila objašnjava - razlika bi se trebala osjetiti i to vrlo brzo.

"Osnovni razlog zašto još vozila na našem tržištu nisu pojeftinila je zato što je tržište dosta zakrčeno, treba proći par mjeseci da se isprazne ti pojedini saloni", uvjerava DarkoPrincip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ni tada neće pojeftiniti svi rabljeni automobili. Jer iako više nema dvostrukih trošarina ni PDV-a za kupnju od privatnih osoba, koliko ćete davanja platiti, osim o vrijednosti - ovisi i o emisiji ugljičnog dioksida, pa će bolje proći kupci, za okoliš, prihvatljivijih modela. No, problem je, tvrde trgovci što se postoci ne obračunavaju na vrijednost automobila na inozemnom tržištu, već prema procjenama iz hrvatskog kataloga.

"Po mojoj procjeni 20 posto veća je ta njihova osnovica, nego što je tržišna cijena vozila", kaže Princip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Zašto je to tako, objasnili su nam u carini!

"Pa upravo zato što poštujemo stečevinu EU koja je rekla da je irelevantno koliko je vozilo plaćeno u zemlji iz koje se unosi, nego je bitno kolika je cijena u Republici Hrvatskoj", objašnjava, pak, voditelj Službe za posebne poreze Carinske uprave ZvonimirMarinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s ciljem da se postigne ravnoteža s cijenama istih automobila koji se već nalaze na domaćem tržištu. U carini tvrde plaća se manje nego prije, ali savjetuju prije odluke o kupnji automobila u inozemstvu provjerite cijene na domaćem tržištu kako bi izračunali kolika su vam davanja.

Pa nek' matematika pokaže što se najviše isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo