Indizajn

Izaberite dodatnu rasvjetu za vaš dom


VAŠA SVITLOSTI

Na konačni odabir rasvjetnih tijela u nekom prostoru uvelike utječe osobni ukus vlasnika, koji njima nastoje stvoriti za njih poseban, ugodan ambijent.

Izaberite dodatnu rasvjetu za vaš dom  IKEA

Općenito govoreći, rasvjeta u interijeru ovisi o dva čimbenika – o kakvom je tipu rasvjete riječ (različite vrste rasvjetnih tijela) i kakvu rasvjetu zahtjevaju aktivnosti koje će se vršiti u nekom određenom prostoru.

Primjerice, na nekom mjestu u kuhinji gdje se priprema hrana, trebat će jača direktna rasvjeta na radnoj površini, dok će na određenim mjestima za odmor, kao što su sofa u dnevnom boravku ili krevet u spavaćoj sobi, biti dovoljna samo ambijentalna. Na konačni odabir  rasvjetnih tijela u nekom prostoru uvelike utječe osobni ukus vlasnika, koji njima nastoje stvoriti za njih poseban, ugodan ambijent.

Uz prirodne izvore svjetlosti (prozori, staklena vrata, i sl.) i rasvjetna tijela smještena na stropove i zidove, veliku ulogu u interijerima ima i 'dodatna' rasvjeta u vidu stolnih i stajaćih lampi. Osim estetske, stolne i stajaće lampe imaju i jasnu funkcionalnu ulogu – osigurati svjetlost na mjestima gdje je ona u određenim prilikama najpotrebnija.

Stolne i stajaće lampe

Iako se obično vežu uz radne stolove, stolna lampa može se razmjestiti i na druga mjesta u interijeru, npr. stoliće u hodniku ili dnevnim sobama, ili pak na noćne ormariće u spavaćim ili dječjim sobama.

Osim što može pružiti jaču rasvjetu koja se, ovisno o vrsti lampe, može i prema potrebi usmjeravati na određen dio namještaja ili predmeta (ovisno o tome da li ima  statičan ili fleksibilan 'vrat', što se pokazuje iznimno korisnim za pisanje ili čitanje), stolna lampa može biti i ambijentalna (prigušena svjetlost koja može biti i raznih boja) te na taj način vršiti iznimno važnu estetsku funkciju u smislu kreiranja posebnog ugođaja u svakom prostoru.

Velika prednost stolne lampe je i mogućnost njezina vrlo lakog premiještanja iz jednog u drugi dio interijera, sukladno trenutnim potrebama (ako ne kolidiraju sa stilom ostatka prostorije u koji ih premiještate).

Stajaću lampu je gotovo u pravilu najbolje smjestiti u kut prostorije, tik uz stol, komodu ili sofu. Iako danas postoji izvrstan izbor materijala, boja i oblika, za onu koja je smještena uz sofu predlažem da razmotrite lampu s dva 'vrata' (jedan dio baca svjetlost prema stropu, dok  donji dio lampe ima fleksibilan 'vrat' kojim se dodatna rasvjeta može usmjeravati prema potrebi).

Kao 'međuvarijantu' predlažem stajaću lampu čiji se gornji dio (na kojem se nalazi obod s izvorom svjetlosti) može rotirati. U hodnik i spavaću sobu mogu se staviti jače ili ambijentale stajaće lampe, sukladno vlastitom estetskom i funkcionalnom kriteriju. Kako je hodnik ili predsoblje prva prostorija koju će svatko ugledati prilikom ulaska u neki stambeni ili poslovni prostor, savjetujem da izaberete 'reprezentativnije' stajaće lampe koje će 'pričati priču' o ostatku vašeg prostora i svojom ljepotom već pri samom ulasku plijeniti pažnju.

Stolna i stajaća lampa može biti od najrazličitijih materijala (sve vrste metala i drva, papira, stakla, plastike, tkanine, itd.), s vidljivim, 'izduženim' ili skrivenim postoljem, različitih boja, oblika i intenziteta rasvjete, industrijske ili ručne izrade, dizajnerske … konačni odabir je stvar individualnog ukusa.

Iako je aktualan trend tzv. fuzija (miješanje) stilova, predlažem da se prilikom kupovine stolne i  stajaće lampe ipak ima na umu stil u kojem je uređen ostatak prostora. Za klasične prostore predlažem i klasičnu stolnu lampe od mesinga,  kombinacije mesinga sa staklom (vrlo česta varijanta je s tamno zelenim staklenim obodom) ili poznatog tiffany dizajna.

U obzir će svakako doći i kristalna stolna lampa, a za stajaću predlažem onu koja je izrađena u kombinaciji mesinga i oboda od fine tkanine (primjerice od 'teže' napete ili plisirane svile, jednobojne ili s klasičnim, jedva primjetnim dezenima). U klasici, kao i u rustici, predlažem izbjegavanje svih umjetnih materijala ultra žarkih boja!

U rustikalnim će interijerima lijepo izgledati stolna i stajaća lampe od mesinga ili kovanog željeza, a za stolnu posebno preporučujem one izrađene u varijanti imitacije starih petrolejskih lampi. Za moderne prostore, a posebno one koje prate stroga minimalistička pravila, predlažem lampe jednostavnih ravnih linija, idealno od jednog materijala – metalne (visok sjaj) ili od nekog sintetičkog materijala.

Bez obzira da li je riječ o stolnoj ili stajaćoj lampi, dobro je razmisliti o opciji da imaju regulatore intenziteta svjetlosti.

  • Stolne i stajaće lampe mogu se 'strateški' postaviti u određen dio prostora koji posebno želimo naglasiti (stol, slika, skulptura…)
  • Obodi, materijali i linije stolnie i stajaće lampe u jednoj prostoriji ne mora uvijek biti identičn!
  • Kada se 'zasitite' starog izgleda stolnih i stajaćih lampi s obodima, zamijenite ih bez razmišljanja (ovakvo rješenje je obično najjeftinije, a može uvelike osvježiti prostor)!
  • Uvijek valja voditi računa da će doživljaj i intenzitet boja u interijeru ovisiti o jačini i nijansama rasvjete!
  • Rasvjetna tijela koja emitiraju direktnu rasvjetu sa strane, stvorit će sjenu predmeta na koji pada (ovakav položaj izbjegavajte ukoliko želite sakriti neke neravne plohe na koje pada svjetlost, kao i kada želite sačuvati trodimenzionalnu vizuru nekih predmeta).
  • Jače rasvjetljen prostor stvara osjećaj prostranosti i veće kvadrature! Pojačajte svjetlost stolnom i/ili stajaćom lampom gdje god je to potrebno!
  • Stolna i stajaća lampa pokazat će se naročito korisna ako se smjesti duž dijelova prostora kojima se često prolazi (zbog atmosfere, ali i vlastite sigurnosti!)
  • Prilikom kupnje stolne ili stajaće lampe, obavezno provjerite kako izgleda kada je upaljena!

 

Autor:

Pratite RTL na Facebooku i Twitteru, skinite RTL aplikaciju: Android, iPhone

Vezane vijesti

Komentari - Reci što misliš!