hrvatska najviše / Za haške optuženike izdvojili vrtoglavih 40 milijuna eura!

Image
Foto: RTL

Najmanje pomoći dobili su pak haški optuženici s područje Bosne i Hercegovine i to tek nešto više od 640 tisuća eura, a riječ je isključivo o bosanskim Srbima kojima je pomoć osigurala vlada Republike Srpske.

23.12.2013.
13:43
RTL
VOYO logo

Zemlje nastale na području bivše Jugoslavije do sada su izdvojile 40 milijuna eura za pomoć svojim državljanima protiv kojih je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo optužnicu za ratne zločine, objavila je u ponedjeljak Balkanska istraživačka mreža (BIRN) čije je sjedište u Sarajevu.

Ova organizacija, koju čine urednici i novinari i koja djeluje uz financijsku potporu brojnih inozemnih zaklada i organizacija te Europske unije, OESS-a kao i vlada poput nizozemske te britanske, došla je do podataka koji ukazuju kako je u nepreciziranom vremenskom razdoblju najviše novaca odnosno 28 milijuna eura za pomoć svojim državljanima optuženima pred Haškim sudom izdvojila Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje pomoći dobili su pak haaški optuženici s područje Bosne i Hercegovine i to tek nešto više od 640 tisuća eura, a riječ je isključivo o bosanskim Srbima kojima je pomoć osigurala vlada Republike Srpske. Drugi entitet, Federacija BiH, optuženim Bošnjacima i Hrvatima nije dala nikakvu financijsku potporu.

Pozivajući se na službene podatke u koje su imali uvid iz BIRN-a navode kako je 28 milijuna eura stajala samo obrana generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Riječ je o točno 28.145.610 eura, a iz BIRN-a navode kako je za pomoć osigurano još oko 1,1 milijun eura kroz Zakladu za istinu o Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Hrvatske najviše novaca za ove namjene izdvojila je Makedonija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je kako je 2006. do 2013. godine potrošeno 9,5 milijuna eura na odbranu, potporu i lobiranje za bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog.

Srbija je na trećem mjestu na temelju podatka po kojemu je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 miliona eura državnog novca na privatne troškove i liječničke račune optuženih, kao i putne troškove njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 26 optuženika za koliko ih troškove trenutno plaća vlada u Beogradu njih 18 su bosanski Srbi sa državljanstvom Srbije, uključujući Ratka Mladića.

Uz 640 tisuća eura pomoći osigurane preko vlade RS srpske se optuženike financira i preko zaklade pod nazivom "Pomoć", iako ona nikada nije objavila koliko je sredstava prikupila i kako su ona potrošena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnim službenim podacima, kosovska vlada nije pružila nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, a iznimka je iznos od 16.750 eura koliko je stajao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu.

Navodno je ipak kroz različite fondove prikupljeno više od 1,5 milijuna eura kao pomoć dvojici istaknutih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), danas političara, Ramusha Haradinaja i Fatmira Limaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tog se izračuna došlo temeljem uvida u troškove obrane koje posjeduje ICTY kao i na temelju sudskog postupka vođenog u Prištini zbog korupcije, a u svezi s navodnim nezakonitim vođenjem fonda za pomoć Haradinaju.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo