strah od kazne / Zbog novog zakona nestalo 200 000 oglasa za stanove

Image
Foto: RTL

Iz oglasnika je prema procjenama stručnjaka za nekretnine povučeno preko 200 tisuća oglasa zbog Zakona o gradnji prema je određena kazna od 30.000 kuna za one koju nemaju energetski certifikat.

2.1.2014.
9:27
RTL
VOYO logo

Od ponedjeljka 30. prosinca do prvog dana nove godine, kao posljedica novog Zakona o gradnji, prema kojemu je za prodaju stana potrebno imati energetski certifikat, iz oglasnika je prema procjenama trgovaca za promet nekretninama povučeno najmanje 200 tisuća oglasa, piše Jutarnji list.

Ukupno je s najposjećenijih oglasnika povučeno gotovo tri četvrtine oglasa za prodaju kuća i stanova.

Ministarstvo graditeljstva odredilo je kazne i do 30.000 kuna za one koji oglašavaju necertificiranu nekretninu.

Maksimalna cijena izrade energetskog certifikata je 12.700 kuna, što znači da je puno jeftinije da cijela zgrada izradi energetski certifikat, nego da ga vlasnici stanova rade zasebno.

Kako bi dobili certifikat potrebno je nazvati ovlaštenu tvrtku za energetsko certificiranje i dogovoriti pregled. Ondje će vas zatražit podatke o vlasniku, katastarskoj čestici i katastarskoj općini koji su potrebni pri izdavanju certifikata.

Nakon prihvaćanja ponude, inženjer tvrtke izlazi pregledati objekt ili stan, a kad je pregled gotov, inženjer vlasniku daje certifikat, a njegova tvrtka šalje certifikat i izvješće u Ministarstvo graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo