Ugašen Državni inspektorat / Inspektori bez rješenja o radnim mjestima: 'Ni na nebu ni na zemlji'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osamstotinjak inspektora preraspoređenih u pet resornih ministarstava, prvog radnog dana Nove godine nemaju rješenja za svoja radna mjesta, tvrde u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

2.1.2014.
16:45
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Stupanjem na snagu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela s 1. siječnja ukinut je Državni inspektorat, a osamstotinjak inspektora preraspoređenih u pet resornih ministarstava, danas prvog radnog dana Nove godine nemaju rješenja za svoja radna mjesta, tvrde u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

"Inspektori su ni na nebu ni na zemlji i žale nam kako ne znaju ni gdje rade ni tko su im šefovi", rekao je Hini glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika SinišaKuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti su ljudi, kaže, silom zakona preuzeti u resorna ministarstva, no vlada tek u roku mjesec dana treba donijeti uredbe o unutarnjem ustroju kojim će se propisati konkretni inspekcijski poslovi, utvrditi potreban broj službenika za te poslove i slično.

Tek nakon toga slijedi usklađivanje pravilnika o unutarnjem redu odnosno sistematizaciji radnih mjesta, ističe Kuhar i dodaje da kad i ta procedura prođe i završi inspektorima se mogu izdati rješenja o rasporedu na konkretna radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata BorisPleša uvjeren je kako Državni inspektorat uopće nije trebalo ukidati.

"Državni inspektorat koji je radio 15 godina nije trebao gasiti jer prebacivanjem inspektora u resorna ministarstva - financija, gospodarstva, poljoprivrede, turizma te rada i mirovinskog sustava, ministri postaju šefovi inspektorima i gubi se njihova neovisnost", tvrdi Pleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se zakon već mijenjao logistika je, mišljenja je Pleša, trebala biti spremna kako bi inspektori mogli početi raditi, a ne da jutros ne znaju ni najbanalnije stvari od one gdje da sjednu do one koji im je telefonski broj.

Poslove inspektorata i 786 njegovih zaposlenika preuzima pet ministarstava - rada i mirovinskog sustava, financija, gospodarstva, poljoprivrede i turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da su se u medijima pojavile dvojbe o budućem djelovanju inspektora koji sada pripadaju tim ministarstvima, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priopćilo je da je svako od navedenih ministarstava, razmjerno preuzetim poslovima, preuzelo određeni dio državnih službenika i namještenika te sva sredstva za rad, opremu, prostore i financijska sredstva kao i sve ostalo što je potrebno za neometan daljnji rad inspektora. "Pojednostavljeno, inspektori i dalje nastavljaju raditi svoje poslove, na dosadašnjim lokacijama i radnim mjestima".

Ministarstvo rada napominje da u sastavu tog ministarstva djeluju inspektori rada te da je u tijeku prijenos potrebnih podataka i aplikacija s web stranice Državnog inspektorata na web stranicu Ministarstva, koji će biti završen početkom siječnja 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada se svi podnesci koji se odnose na djelovanje inspektora rada mogu dostaviti u elektroničkom obliku na e-mail adresu: info@mrms.hr, ili poštom na adresu: Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, izvijestili su iz Ministarstva.

Ministarstvo financija, Carinskauprava je objavila da taj resor preuzima obavljanje inspekcijskih poslova u području prometa roba i usluga, zaštite intelektualnog vlasništva, boravišne pristojbe, zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo financija obavlja i inspekcijski nadzor nad naplatom proračunskih i ostalih prihoda iz područja roba i usluga, ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu.

Za sve te poslove za koje je nadležno Ministarstvo financija sva pitanja, primjedbe te prijave nepravilnosti i nezakonitosti mogu se uputiti na - besplatni broj telefona 0800 12 22, e-mail: javnost@carina.hr ili pisanim putem na adresu Ministarstvo financija Carinska uprava, Humboldtova 4 a, 10000 Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo gospodarstva je priopćilo da preuzima poslove Državnog inspektorata u okviru svog djelokruga - zaštite potrošača, opreme pod tlakom, kao i poslove rudarske te elektroenergetske inspekcije.

Ministarstvo nastavlja obavljati preuzete poslove te razmjerno tome preuzima dokumentaciju i državne službenike sukladno svom djelokrugu, navodi se u priopćenju i dodaje da građani zahtjeve mogu uputiti na e-mail: info@mingo.hr, ili se obratiti na broj telefona 01/ 6109 617.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede pak preuzima poslove vezane uz inspekcije u poljoprivredi, a Ministarstvo turizma izvijestilo je da u sastavu tog ministarstva s početkom godine djeluju turistički inspektori u području ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu.

Podnesci koji se odnose na djelovanje turističkih inspektora mogu se dostaviti na e-mail: inspekcija@mint.hr, ili poštom na adresu: Ministarstvo turizma, Prisavlje 14, 10000 Zagreb, s naznakom "za turističku inspekciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini resora za sada nemaju točne podatke o broju djelatnika koje preuzimaju, a neslužbeno se doznaje kako resor poljoprivrede preuzima 40-ak, Ministarstvo turizma 70-ak djelatnika, dok Ministarstvo gospodarstva preuzima oko 150 ljudi.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo