ODGOVOR S OLTARA / Bozanić: Javni prostor treba mjesto za Boga

Image

Biskupi su redom vjernicima prenosili svoj stav o Mesićevoj inicijativi da se križevi uklone iz javnih institucija.

15.8.2009.
14:22
VOYO logo

ZAGREB - Nakon što se nekoliko dana čekalo što će reći hrvatski biskupi na inicijativu predsjednika Mesića da se iz javnih ustanova uklone vjerska obilježja, odgovor je stigao od svih odjednom.

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, služeći misu u Mariji Bistrici je citirao papu Benedikta XVI.: "Kršćanstvo i druge religije mogu dati svoj doprinos razvoju samo ako i u javnom prostoru bude mjesta za Boga, pri čemu se poseban naglasak stavlja na kulturnu, društvenu, ekonomsku te nadasve političku dimenziju. Nijekanje prava na javno ispovijedanje vlastite religije i na djelovanje usmjereno upoznavanju javnosti s istinama vjere, negativno utječe na istinski razvoj. Isključenjem religije iz javnog života onemogućuje se društvo slobode, a tada politika poprima tlačiteljski izgled", poručio je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović naglasio je kako je time počelo jedno novo vrijeme u kojemu se razvija jaka struja koja ništa ne dokazuje Bogom, nego samo čovjekom, koja se "oslobodila" Božjeg nadzora, a to će imati velike posljedice za društvo.

"Iz borbe za neograničena ljudska prava i slobodu liberalizam je otvorio vrata i fašističkoj i komunističkoj diktaturi. Zato nije dovoljno biti antifašist i ujedno zaogrnut komunističkim plaštem, potrebno je i njega zbaciti. Nije dovoljno biti antikomunist s fašističkim plaštem na sebi. Neki se hvale svojim antifašizmom, kao da pod njime i u njegovo ime nije učinjeno mnogo zločina nad ljudima", kazao je Bogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski nadbiskup marin barišić je novinare optužio da potpiruju vatru "u kojoj bi svi mogli izgorjeti". Na kraju propovijedi nebesku Majku Mariju zamolio je da nas "oslobodi straha od križeva u javnim prostorima naše Domovine i društva".

Gvardijan sinjskog svetišta fra. Božo Vuleta pozvao je vjernike da mole za neprijatelje Kristova križa i da im oproste jer ne znaju što čine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo