HRVATIN OSUDIO IZJAVU / 'Nedopustivo je da Vlada zadire u neovisnost suda u slučaju Perković'

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin upozorio je kako je nedopustivo da vladajući nastoje utjecati na sudske procese.

9.1.2014.
13:15
VOYO logo

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin danas je kao nedopustivu i nezakonitu osudio izjavu 'visokog izvora iz Vlade', koju je prenio Jutarnji list, da u tzv. slučaju Perković hrvatski sudovi ne žele prevoditi zakone te da je riječ o 'državnom udaru pištoljem na vodu'.

"Konkretna izjava i komentar, ako doista dolaze iz izvršne vlasti kako to novinar prenosi, s obzirom na način kako su izrečeni, koristeći krajnje i isključive ocjene o nepoštivanju zakona od strane suda, kao i vrijeme kada su izrečeni, prije najavljenog žalbenog postupka u kojem će se odlučivati o toj odluci nižeg suda (pa i prije nego što je sud objavio pisane razloge za odluku koju je donio) – jesu i uvijek će biti nedopustiv pokušaj nepoštivanja i omalovažavanja sudske vlasti", istaknuo je Hrvatin u današnjem priopćenju na službenim stranicama Vrhovnog suda RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da takav komentar, pa i nepravomoćne sudske odluke, predstavlja 'protuustavan i nezakonit pokušaj izvršne vlasti s jasnom namjerom utjecati na daljnji tijek ovog postupka i odluku u konkretnom predmetu koji će se, kako je najavljeno, naći na odlučivanju i pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske'.

"Zato Vrhovni sud Republike Hrvatske upozorava na nedopustivost takvih i sličnih izjava, ocjena i/ili komentara kojima se zadire u neovisnost suda u konkretnom predmetu ali i općenito, a time i na temeljni princip djelovanja svakog pojedinog suda i na sudbenu vlast u cjelini", istaknuo je Hrvatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na neimenovan 'visok izvor iz Vlade' Jutarnji list objavio je da su u Vladi neugodno iznenađeni odlukom Županijskog suda koji je jučer nepravomoćno odobrio izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, jer smatraju da sud nije poštovao hrvatske zakone.

"Skandalozna odluka! Hrvatski sudovi ne žele provoditi hrvatske zakone! Ovo je državni udar s pištoljem na vodu!", objavio je taj dnevnik citirajući 'visoki izvor iz Vlade'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Županijski sud jučer je nepravomoćno odobrio Perkovićevo izručenje Njemačkoj koja ga traži zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog političkog emogranta Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu. Sud pritom nije prihvatio argument obrane da je u slučaju Đureković nastupila apsolutna zastara pa je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo