osim po nazivu brak / 'Istospolni će partneri biti izjednačeni s bračnim partnerima'

Image
Foto: RTL

Istospolne zajednice su činjenica i sastavni dio hrvatskog društva. Arsen Bauk je istaknuo kako će istospolni partneri po svemu biti izjadnačeni s bračnim partnerima, osim u nazivu brak te neće imati pravo na posvajanje.

24.1.2014.
12:38
RTL
VOYO logo

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova danas je, u odsutnosti HDZ-ovih zastupnika, jednoglasno prihvatio Vladin prijedlog zakona o životnom partnerstvu.

"Istospolni će partneri, predloženim zakonom, po svemu biti izjadnačeni s bračnim partnerima, osim u nazivu brak te neće imati pravo na posvajanje", poručio je ministar uprave Arsen Bauk, predstavljajući zakonski prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako su životne zajednice istospolnih osoba činjenica i sastavni dio hrvatskog društva.

"U uvodnom dijelu zakonskog prijedloga stječe se dojam da se za neke prijedloge opravdavamo. Mislim da se ne trebamo opravdavati, nego čvrsto stati iza tih prijedloga", rekla je HNS-ova Sonja Koenig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe u istospolnim zajednicama, naglasila je, idu na fakultete i u crkvu, plaćaju porez i naši su sugrađani, no primjerice, u bolnici ne mogu odlučivati o terapijskom postupku svoga partnera.

"Zaštitu istospolne obitelji trebalo je regulirati Obiteljskim zakonom", ustvrdila je Sanja Juras iz lezbijeske grupe Kontra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poglavlju posvajanja djece, upozorila je, učinjena je diskriminacija jer se isključuje dio populacije kao potencijalnih posvojitelja.

"Ministrica Opačić nedavno je izjavila da ima 60 djece koju nitko ne želi posvojiti. Je li bolje da ta djeca, primjerice, budu u domovima ili da imaju dvije mame i topli dom", upitala je Juras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na dio zakona koji se odnosi na partnersku skrb za dijete koje živi s istospolnim parom, a biološko je dijete jednoga od njih.

"Tu je partnersku skrb moguće zasnovati kada je drugi roditelj djeteta nepoznat ili kada je umro, a nije moguće zasnovati ako je drugom roditelju oduzeta roditeljska skrb, dok je kod heteroseksualnog para to moguće", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjska članica Odbora Tajana Broz zauzela se za 'potpunu bračnu jednakost', a rekla je i kako bi trebalo razmisliti i da se istospolnim parovima dopusti posvajanje djece.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo