'Izručenje bivšeg nedodirljivog' / Odvjetnici taje u kojem je zatvoru Perković, ugrožen mu život?

Nakon noći u njemačkom pritvoru, Josip Perković proveo je dan pred njemačkim sudom! Utvrđen mu je identitet i određen pritvor do daljnjega. Optužnice još nema. Njegovi njemački odvjetnici ne žele otkriti gdje je smješten jer tvrde: ugrožena mu je sigurnost!

25.1.2014.
15:36
VOYO logo

U koloni od četiri BMW-a bivši udbaš JosipPerković odvezen je nakon ročišta na njemačkom Saveznom sudu - i to u pritvor koji mu je do daljnjega odredila istražna sutkinja.

I dok se pretpostavlja da je vraćen u zatvor u 3 sata udaljen Munchen, njegovi njemački odvjetnici to ne žele potvrditi.

"Ne želim se izjašnjavati o tome gdje je odveden jer je bilo nekih dvojbi i briga vezanih za njegovu sigurnost", kazao je Peter Wagner, odvjetnik Josipa Perkovića.

Kakvih točno i tko bi prijetio Perkoviću nije otkrio, no siguran je da njemu koji je još jučer bio slobodan - nije lako.

"U Zagrebu je bio slobodan i moguće da ga je iznenadila predaja. Nema nikakvih zdrastvenih problema, ali kako Vam može biti kad vas uvedu u avion i u istom popodnevu završite u pritvoru u drugoj zemlji", dodaje Wagner.

Izručen na temelju europskog uhidbenog naloga bivši obavještajac dva je sata prolazio uobičajenu sudsku proceduru.

"Gospodin Perković je ispitan, no nije se očitovao o optužbama već je samo davao osobne podatke, utvrđivali su njegov identitet".

Njemačko tužiteljstvo koje je, poput Saveznog suda, također smješteno u ovom dobro čuvanom pravosudnom kompleksu sinoć je objavilo priopćenje. Perkovića istražuju zbog pomaganja u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića 1983će godine u garaži u mejestu u blizini Minhena.

"P. J. je osumnjičen za pomaganje u ubojstvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu".

Vijest da je bivši šef UDBE izručen Njemačkoj te da su ga nakon kratkog leta preuzeli njemački specijalci, razveselila je Gojka Bošnjaka - koji u Njemačkoj živi već desetljećima. Tvrdi, i njega je UDBA pokušala ubiti - čak dva puta.

"Konačno jednom da takvi zločinci dođu na njemački sud", poručio je bivši hrvatski emigrant Gojko Bošnjak.

Stjepan Đureković, kako to tvrdi i njemačko tužiteljstvo, samo je jedan u nizu ubijenih hrvatskih emigranta u Njemačkoj.

"U Njemačkoj kad bi ubio 20 zečeva - jedan lovac u krivolovu bi dobio nekoliko godina zatvora, a kamo li ubiti 37 ljudi u Njemačkoj ili 66 pa nitko nije dosad osuđen", dodaje Bošnjak.

I dok se očekuje da stigne Perkovićev odvjetnik Nobilo - njemački mu kolege još nisu dobili uvid u cijeli spis tužiteljstva koje je najavilo skoro podizanje optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo