ipak uz bok najrazvijenijima / Doznali smo koje probleme imaju djeca u Hrvatskoj!

Samo danas u svijetu je umrlo 18 000 djece mlađe od 5 godina - uglavnom od uzroka koji su se mogli spriječiti - poput ospica, gladi ili nečistoće. Zabrinjavajuće podatke otkrio je UNICEF-ov izvještaj o stanju djece u svijetu. Hrvatska stoji dobro - uz bok najrazvijenim zemljama svijeta.

30.1.2014.
19:27
VOYO logo

Donedavno Maja sa sinčićem Dinom oboljelim od Downovog sindroma nije imala kamo otići. Oslanjala se na pomoć udruga i patronažne sestre - no sad je u Zadru otvoren kabinet za rane intervencije - gdje će se s njezinim sinom sustavno raditi stručnjaci.

Pomoć teško dobivaju gotovo sva djeca s teškoćama u razvoju - osim one koja žive u Zagrebu - a to je jedan od glavnih problema za djecu u Hrvatskoj.

Drugi je veliki problem što 20 posto djece živi u riziku od siromaštva - ali i obrazovanje romske djece - mali Romi u prosjeku završe 4 razreda osnovne škole.

Škola je potrebna i roditeljima - dvoje od troje roditelja i dalje smatra da je u redu udariti dijete.

"Trogodišnjaci su najviše ugroženi i doživljavaju nasilje 30 posto djece od 3 godine doživljava da roditelj viče ili jednom tjedno udari dijete", izjavila je UNICEF-ov ured u Hrvatskoj MartinaTomićLatinac.

No hrvatski su problemi mali u odnosu na svjetske. U godinu dana umrlo je 6,6 milijuna djece mlađe od 5 godina uglavnom od uzroka koji su se mogli spriječiti. 86 000 od ospica, 300 000 rođeno je mrtvo zbog neodgovarajuće skrbi. 15 posto djece prisiljeno je na rad, a 11 posto djevojčica na udaju prije 11 godine života.

"Prema ovim globalnim pokazateljima Hrvatska je na visokom 161. mjestu od 194. zemlje koji su pokrivene - prema temeljnim pokazateljima dobro stojimo.

U Hrvatskoj od 1000 djece umre petero. Svjetski je prosjek 48 od 1000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo