Odsječeni od ostatka zemlje / Gorski kotar i dalje bez struje, vode i grijanja

Gorski Kotar i dalje je poput otoka - uvelike odsječen od ostatka zemlje i s tisućama stanovnika bez struje, vode i grijanja. Primorsko-goranskom županu predlažu da nakon elementarne nepogode proglasi prirodnu katastrofu. Političari na nacionalnoj razini su se uspjeli posvađati i oko toga, a HDZ je prozvao vlast.

5.2.2014.
18:38
VOYO logo

Priroda nema milosti u Gorskom kotaru. Na mjesnu crkvu u Lokvama srušio se prošle noći dalekovod. Mještani su na rubu snaga, osjećaju se ostavljeni i zaboravljeni.

"Kad su stavljali ove kablove od struje i to lijepo su im rekli da treba ići valjda pod zemljom ili kako, a oni su stavljali sve, da im se ne isplati", ispričala je Radica Abramović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platit će sad cijela Hrvatska, a šteta još nije procijenjena. U to se došao uvjeriti i ministar gospodarstva.

"Povući ćemo sve kapacitete koje imamo iz čitave Hrvatske da bi trenutno situaciju koja je ektremna doveli u normalizaciju i osigurali normalnu dostavu energije građanima, a onda će mjesecima trajati sanacija", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opskrba bi za 90 posto stanovništa trebala biti uspostavljena za nekoliko dana. Cijela Hrvatska došla je pomoći Gorskom kotaru. Stižu i novi stupovi, ali uvjeti rada izuzetno su teški.

"Još uvijek je opasno jer je led mokar i topi se, pada, mogućnost ozljeda su još uvijek velike", rekao je Alen Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće hektara šume potpuno je uništeno. Na svakom su koraku porušena stabla, trebat će desetljeća za obnovu.

Sve je strašnije stanovnicima odsječenih mjesta, a trgovine su poluprazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijeća nemamo, hrana je već pri izmaku,danas idemo u nabavu. Prije su mogli bez struje, moći ćemo i mi, samo da još voda ne nestane, onda će nastati panike", potužila se Davorka Frančišković.

Panika je već zbog visokih temperatura koje prijete hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Lokve pomogla je mještanima i omogućila spremanje hrane u zajedničku hladnjaču. Većina se ipak oslanja na vlastite agregate.

Podrška Goranima dolazi sa svih strana, ali sve ceste još nisu probijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina pozitivna stvar nestanka struje, šuška se među mještanima, mogao bi biti fenomen poznat kao baby boom, mnogi se slažu da je u ovim zamrznutim vremenima Gorane može zagrijati samo ljubav.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo