zahtjevi prosvjednika / Proglas radnika Tuzle: Danas se kreira nova budućnost!

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

U Proglasu građani i radnici traže uspostavu nestranačke i nekompromitirane tehničke vlade, procesuiranje privrednog kriminala i reviziju privatizacije, vraćanje tvornica radnicima te ujednačavanje plaća predstavnika vlasti ss plaćama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

8.2.2014.
9:37
AP
VOYO logo

Nakon ostavke premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića, prosvjednici u Tuzli su objavili Proglas, u kojem su objasnili svoje uvjete.

"Danas se u Tuzli kreira nova budućnost! Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju. Sada, u ovoj, novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti. Pozivamo sve građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva", napisali su.

Proglas prenosimo u cijelosti:

1. Održavanje javnog reda i mira u suradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija prosvjedima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitiranih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadane ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.

3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se:
◦ uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima;
◦ procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu sudjelovali;
◦ oduzme nelegalno stečena imovina;
◦ ponište privatizacijski ugovori;
◦ napravi revizija privatizacije;
◦ vrate tvornice radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP



1. Ujednačavanje plaća predstavnika vlasti s plaćama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz osobni dohodak, po osnovu sudjelovanja u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

3. Ukidanje plaća ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Ovaj Proglas donose radnici i građani Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas.

Podsjetimo, prosvjedi su započeli u srijedu u Tuzli zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja stvorenog zatvaranjem mnogih tvrtki da bi se potom proširili na druge gradove u Federaciji BiH i prerasli u nasilne nemire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi prosvjedi za subotu nisu najavljeni no policija je najavila kako će ostati u pripravnosti i reagirati u slučaju potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo