POTVRĐENA LEGENDARNA e=mc2 / Fizičari dokazali Einsteina

Image

Znanstvenicima je trebalo više od sto godina da dokažu Einsteinovu teoriju relativnosti. U tome im je pomoglo superračunalo.

21.11.2008.
20:02
VOYO logo

PARIZ - Njemački, mađarski i francuski znanstvenici uspjeli su dokazati legendarnu Einsteinovu formulu e=mc2. U tome im je pomoglo jedno od najjačih superračunala  kojim su uspjeli postaviti izračun za određivanje mase protona i neutrona, čestica u jezgri atoma.

Slavni fizičar formulu je postavio još davne 1905., no nije ju mogao znanstveno utemeljiti. Trebalo je proći čitavo stoljeće da bi formula dobila valjani dokaz. Cijelo vrijeme problem je bio kako dokazati ono što je Einstein tvrdio, da su masa i energija jedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, protoni  i neutroni sastoje se od kvarkova koje povezuju gluoni. Problem je kod izračuna mase tih dviju čestica jer masa gluona iznosi nula posto ukupne mase protona i neutrona, a masa kvarka samo pet posto te iste mase. Pitanje je ostalih 95 posto mase. Francuski Centar za teorijsku fiziku ponudio je odgovor na način da ostatak mase dolazi iz energije kretanja i interakcije kvarkova i gluona.

Zanimljivo je da, iako nije bilo znanstvenog dokaza za e=mc2, otkriće se uvelike koristilo, osobito u proizvodnji nuklearnog oružja, zbog čega se tvorac formule kajao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo