(ne)sigurno zakonodavstvo / 'Novi Zakon o radu samo će legalizirati nepoštivanje zakona'

Image
Foto: Facebook: S.K.

Po pritužbama koje joj pristižu, Višnja Ljubičić zaključuje da se žene uglavnom zapošljavanju na određeno vrijeme, poslodavac ih u fertilnoj dobi izbjegava zaposliti, a prilikom zapošljavanja diskriminatorna su pitanja uglavnom namijenjena ženama.

11.2.2014.
14:48
Facebook: S.K.
VOYO logo

Prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) dodatno će pogoršati položaj žena na tržištu rada, poručeno je s današnjeg okruglog stola kojeg su na temu Žene i (ne)sigurno radno zakonodavstvo organizirali Hrvatski laburisti u suradnji s neformalnom inicijativom Ženska fronta za radna i socijalna prava.

"Loša rješenja predloženog ZOR-a prelomit će se na leđima žena", uvjerena je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pritužbama koje joj pristižu Ljubičić zaključuje da se žene uglavnom zapošljavanju na određeno vrijeme, poslodavac ih u fertilnoj dobi izbjegava zaposliti, a prilikom zapošljavanja diskriminatorna su pitanja uglavnom namijenjena ženama.

"Postojeći zakonodavni okvir nije uspio suzbiti diskriminaciju na tržištu rada, a niti povećati zapošljavanje žena", ističe Ljubičić te navodi primjer mlade vozačice kamiona koju poslodavac silom želi maknuti s tog radnog mjesta jer se radi 'o muškom poslu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predloženom ZOR-u pravobraniteljica Ljubičić vidi tendenciju da zakonodavac ugovore o radu svede na ugovore na određeno vrijeme. Tako predloženi zakon, ističe Ljubičić, otvara mogućnost uručenja otkaza trudnoj ženi.

"Prilikom izrade zakonskog prijedloga nije učinjena procjena učinka tog propisa u širem kontekstu", poručuje Višnja Ljubičić i dodaje kako će takvim zakonom žene biti još ovisnije o svom partneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi Zakon o radu ne donosi nikakva uvjetno rečeno poboljšanja po prva radnika i radnica. Radnice i borbu za ravnopravnost vratit će unatrag te će itekako utjecani na ekonomsku participaciju žena u društvu", naglasila je Ljubičić.

"Produljenje rada na 56 i 60 sati tjedno i tzv. preraspodjela radnog vremena je u praksi gotovo nemoguća", uvjeren je predsjednik laburista Dragutin Lesar, koji pojašnjava da se radnicima s ugovorom o radu na određeno vrijeme ugovor u pravilu raskida upravo kada treba doći do te 'preraspodjele'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan resor u Hrvatskoj priprema prenatalnu politiku, dok se s druge strane ženama nalaže da rade 60 sati tjedno", upozorava Lesar.

Podsjeća i kako je Hrvatski zavod za zapošljavanje podmirivao 50 posto troškova za preseljenje obitelji zbog zaposlenja te kako se sada ti troškovi limitiraju na 1.000 kuna i to samo ako se radi o migraciji zbog stalnog zaposlenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske mišljenja je kako katedre za radno pravo ne mogu krojiti sudbinu radnika i Zakona o radu "kad ne znaju što to za radnika znači".

"Novi je ZOR samo legalizirao dosadašnje nepoštivanje zakona", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anamarija Tkalčec iz udruge CESI upozorila je među ostalim i na podatak prema kojem, u nekim medijskim kućama, novinarke potpisuju anekse ugovora prema kojima neće tri godine ostati trudne.

"Bit ćemo normalno društvo kada borbu za ravnopravnost žena budu predvodili muškarci", zaključuje Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo