OČEKUJE SE STAGNACIJA / Vodostaj Kupe najviši u posljednjih 40 godina!

Iako se očekuje stagnacija i postepeni pad vodostaja, povlačenje vode potrajat će duže nego inače, zbog iznimno velikih izlivenih količina i prezasićenog terena oborinskim zaobalnim vodama.

12.2.2014.
19:49
VOYO logo

Unatoč prognozama da će Kupa stati na 820 centimetara, u 20 sati zabilježen je vodostaj od 823 centimetara. U 21 sat Kupa je na istom vodostaju, te je njen rast stao, javlja RadioMrežnica.

Najteže je večeras u Brodarcima, Hrnetiću, Drežniku, na Mostanju i Logorištu, te Mekušju. Sve službe su na terenu i spremne za pomoć i evakuaciju, od vatrogasaca nadalje, rekao je za Radio Mrežnicu šef karlovačkog 112 MartinBarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da se očekuje stagnacija, no problem su zaobalne vode koje "divljaju". Nakon stagnacije, očekuje se udar u Pokupskoj dolnici, nizvodno od Gradca, prema Donjem Mekušju.

I dok je vodostaj Kupe stao, Korana nije - 21 sat bila je na 815 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj Kupe najviši u posljednjih 40 godina!

Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 19 sati dosegao iznimno visokih 820 centimetara, što je najviši vodostaj u posljednjih 40 godina. Po prognozama mjerodavnih iz Hrvatskih voda u idućih 12 sati očekuje se stagnacija, ako ne bude novih znatnih oborina.

Unatoč tome povlačenje vode potrajat će duže nego inače, zbog iznimno velikih izlivenih količina i prezasićenog terena oborinskim zaobalnim vodama, priopćio je sa svoje večerašnje izvanredne sjednice Stožer zaštite i spašavanja Karlovačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve operativne snage pripravne su pomoći na izmještanju ljudi, stoke i materijalnih dobara iz nižih u više katove objekata i za druge potrebe građana, a Stožer je zaključio da nema potrebe za angažiranjem dodatnih snaga zaštite i spašavanja sa državne razine.

Najveći problemi bili su do sada na području grada Karlovca i to na lokacijama Brodarci, Novaki, Logorište, Mostanje i lijeva obala Kupe nizvodno od Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Karlovca prigovorio je danas Hrvatskim vodama da se unatrag godinu dana ništa od "čvstih dogovora" za izgradnju protupoplavnih objekata u Karlovcu nije realiziralo, niti započelo, pa poziva i njihovo čelništvo i sve nadležne institucije na državnoj razini da zaustave ovo stanje učestalih poplava.

"Važno je da prestane ovaj izletnički turizam poplavljenim mjestima i da se počnu graditi protupoplavni objekti, jer stanje nije katastrofalno za cijeli Karlovac - sa središtem - samo zahvaljujući kanalu Kupa-Kupa izgrađenom još u onom sistemu", kazao je Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda kazao je da se ne očekuje 830 centimetara, što je vodostaj kod kojega se proglašava izvanredno stanje s mogućom evakuacijom stanovnika i kad bi voda ugrozila i sam centar Karlovca.

Maksimalni vodostaj Kupe u Karlovcu bio je 870 centimetara davne 1939. godine, ali nakon što je 70-tih godina izgrađen kanal Kupa-Kupa s nasipom, visinu od osam metara malo kad doseže tako da je maksimum držala 2010. godina s 809 centimetara. Tada su stručnjaci tu visinu nazivali "tisućljetnim vodostajem", odnosno vodom koja se dogodi jednom u tisuću godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Velika Gorica: oko ponoći vodeni val 820 cm

Oko ponoći se očekuje val rijeke Save, koji bi trebao biti oko 820 cm pa voditelj obrane od poplave velikogoričkog područja Krunoslav Prentašić moli vatrogasne snage neka budu na raspolaganju, kako bi mogli reagirati u slučaju potrebe na nasipu, priopćio je Stožer za zaštitu i spašavanje.

Stožer navodi i riječi velikogoričkoga gradonačelnika DraženaBarišića, koji podsjeća kako je tijekom noći i današnjeg dana na obrani od poplave radilo 100 članova DVD-a, te najavljuje da će sva dobrovoljna vatrogasna društva biti na raspolaganju i u stanju pripravnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer je na današnjem sastanku donio zaključak i o kontinuiranom ispitivanju vode iz bunara, a za naselja Lekneno i Kuče, kako se navodi, postavljene su i cisterne s pitkom vodom. Velikogorička vodoopskrba postavlja i slavine na hidrante u mjestima koja imaju razvijenu vodoopskrbnu mrežu.

Preko Crvenog križa osigurano je 10 velikih isušivača za potrebe građana kojima je voda ušla u stambene objekte, a za možebitnu potrebu osigurana je Osnovna škola Vukovina kao evakuacijski centar, priopćio je Stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku Stožera su nazočili i župan Zagrebačke županije StjepanKožić, zapovjednik županijskog Stožera RudolfVujević i predstavnici Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Gradonačelnik Barišić je, kako se navodi, ocijenio da su sve poduzete radnje velikogoričkoga Stožera u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Velike Gorice kvalitetno odrađene. "Učinjeno je sve što je bilo moguće u situaciji plavljenja naselja zaobalnim vodama, ustvrdio je i načelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje DamirPilček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Voda se diže iz minute u minutu, pred nama je besana noć'

Image
Image

"Za sada je ugroženo puno kuća, a voda je ušla trenutno u nekih desetak, manje više u one koje imaju podrume. Muku mučimo, no grad Velika Gorica nam je poslala dobrovoljna vatrogasna društva koja pomažu najugroženijima. Voda se diže iz minute u minutu i vjerojatno nas danas čeka besana noć", izjavio je PeroFilipović, vršitelj dužnosti predsjednika mjesnog odbora Petrovina Turopoljska.

Oružane snage RH u stanju pripravnosti

Zbog opasnosti od poplava Oružane snage RH su u stanju pripravnosti i od jutros kontaktiraju s predstavnicima Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), no do sada još nisu primili nikakav poziv za pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je to Hini glasnogovornica Ministarstva obrane Ana Bulić.

Ako je potrebno pripadnici Oružanih snaga će pomoći u zaštiti stanovništva, materijalnih dobara i drugog, te su spremni na eventualni poziv, a sve će se raditi u koordinaciji s predstavnicima Hrvatskih voda i DUZS-a, dodala je Bulić

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U ovom trenutku vrh vodenog vala rijeke Save ulazi u Zagreb i ići će prema sisačko-moslovačkoj županiji gdje če također biti proglašene mjere obrane od poplave.

Jutros najkritičnije na području Velike Gorice

Unatoč naporima vatrogasaca, voda je jutros prodrijela u dio kuća na velikogoričkom području, a najkritičnije je u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec, pri čemu je srušen 25 godina star rekord po količini oborina na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje priopćio je kako je zbog obilnih padalina na području Velike Gorice došlo do začepljenja odvodnih kanala te prelijevanja vode preko cesta.

Angažirane su postrojbe gradske Vatrogasne zajednice te 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji predstavnici ispumpavaju vodu iz poplavljenih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DRAMA NA KARLOVAČKOM PODRUČJU:Logorište poplavljeno i odsječeno, Kupa opasno raste!

OBILNA KIŠA STVARA PROBLEME U VRBOVCU:'Poplave poput ove ne pamtimo od 80-ih godina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s Hrvatskim vodama i poduzećem za obranu od poplava Lapor, na ugrožena područja dostavljena je veća količina pijeska i vreća za izgradnju zečjih nasipa koji se grade tijekom jutra.

U Buševcu stagnira voda, ali je došlo do ugroze drugih mjesta u području Turopolja te u Ogulincu gdje voda prijeti kućama. U obranu od poplave angažirana su sva gradska komunalna poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Glavni vodeni val stiže u Zagreb

U Zagrebu je proglašeno redovno stanje obrane od poplave nakon što je u 11 sati zabilježen porast vodostaja Save na mjernom mjestu Zagreb I, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Glavni vodeni val bi treba

Zbog naglog topljenja snijega i obilnih padalina jučer i noćas došlo je do poplavljivanja stanova i poslovnih prostora na rubnim područjima Zagreba, ali i u samom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska Javna vatrogasna postrojba uz pomoć dobrovoljnih vatrogasnih društava imala je više od 170 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata, a mnoge intervencije još su u tijeku.

U gradskom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama očekuju još puno problema na terenu, nakon što su njihovi službenici proveli noć u koordiniranju odgovora žurnih službi.

Redovno stanje obrane od poplave za Grad Zagreb proglašava se na vodostaju od 350 centimetara, a izvanredne mjere 450 centimetara (izvanredno stanje na 550 centimetara).

Glavni vodeni val očekuje se oko 13 sati u Zagrebu, a oko ponoći na velikogoričkom području. Za sada je uvedeno pripremno stanje za područje Velike Gorice.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Voda prijeti i zagrebačkom Jarunu

Hrvatske su vode upozorile su na mogućnost prelijevanja reterniranih voda iz potoka Vrapčak iz kazete Jarun preko prometnice koja ide oko Jarunskog jezera. Obaviješteni su nadležni iz ŠRC Jarun i pripremaju se za prelijevanje vode.

Građane koji su parkirali svoje automobile na području ŠRC Jarun, moli se da ih što prije premjeste kako bi izbjegli štetu i omogućili žurnim službama uvjete za rad.

Na širem zagrebačkom području došlo je znatnog prelijevanja vode po kolnicima pa su neke prometnice zatvorene, a na većini je otežan promet. Policija i Zagrebačke ceste su postavile signalizaciju, a vozače se poziva da se pridržavaju istaknutih upozorenja.

S obzirom na rekordne padaline koje su pogodile zagrebačko područje, počeli su i problemi s klizištima, a Sljemenska je cesta zatvorena za promet zbog velike količine zemlje na kolniku.

Sve su žurne službe na terenu i pružaju pomoć, kažu u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, koji moli građane za strpljenje.

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Vodostaj Kupe iznad 8 metara

Postoji mogućnost da vodostaj Kupe kod Karlovca dosegne i osam metara, zbog čega iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda pozivaju sve mjerodavne službe da se maksimalno angažiraju kako bi u naredna 24 sata stanje održali najboljim što se može.

Maksimalni vodostaj Kupe u siječnju prošle godine, kada je Karlovac s okolicom imao velike probleme s poplavama, bio je 784 centimetara.

Kupa u Karlovcu narasla je na 803 centimetra.

Zbog toga poziva županijski i gradski stožer, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje te sve interventne službe da pomognu građanima, a građane na izniman oprez u naredna 24 sata.

Ustvrdio je kako je ponavljanje ekstremnih meteoroloških prilika znak da na karlovačkom području treba završiti gradnju sustava za obranu od poplava, jer to nalažu sve ekstremnije hidrološke prilike.

"Naravno da svaki sustav djeluje ako je cjelovit, a prilike u Karlovcu pokazuju da je ispravna zacrtana koncepcija obrane od poplave, ali gradnja objekata nikada nije završena", poručio je Đuroković.

U Karlovcu su pod vodom velike površine nebranjenih prigradskih naselja i sela na lijevoj obali Kupe, te je u 8 sati zatvorena državna cesta D1 zbog izlijevanja Radonje u Donjem Budačkom te u Tušiloviću i Okiću.

Na državnoj cesti D36 cestovno su odsječena sela Koritinja i Šišljavić, a takvo će stanje zbog nabujale Save, u koju se Kupa ulijeva teško ili nikako, potrajati tjedan dana, možda i deset, prognoziraju u Hrvatskim vodama.

Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 10 sati bio 786 centimetara, a maksimalni ikad zabilježeni bio je 870 centimetara i to 1939. godine, kazala je Hini Biljana Želježnjak, voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda.

Rijeka Česma izlila se iz svoga korita u Čazmi.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Rekordna količina kiše za veljaču

Zbog obilne kiše na zagrebačkom području, tijekom noći je bilo više od 65 intervencija vatrogasnih ekipa u poplavljenim kućama i podrumima, izvijestili su jutros iz zagrebačkog Centra 112.

DHMZ javlja kako je u Zagrebu pala rekordna količina kiše za veljaču.

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu je bilo 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na cijelom zagrebačkom području, a ponajviše u Kašini te na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Procjenjuju da će do jutra biti više od stotinu intervencija jer, kako navode, pozivi građana nisu prestajali tijekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija.

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Poplave prijete i Lici, izvanredne mjere za područje Kosinja

Zbog obilnih kiša proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje Kosinja, gdje je i najkritičnije stanje u Lici što se plavljenja tiče.

Mladen Vodička, voditelj ispostave Hrvatskih voda za Liku, izjavio je jutros Hini kako je u Lici u zadnja 24 sata palo blizu 100 litara kiše po četvornom metru, te da je poplavom najviše ugroženo područje Kosinja.

Dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščica je 460 kubika u sekundi pa se sva ta količina vode propušta kroz branu u donji tok rijeke Like. Za promet su zatvorene lokalne ceste prema Šušnju i Kosinjskom Bakovcu. Na tom su području na snazi izvanredne mjere od poplava.

I u Gackom polju kod Otočca izlila se rijeka Gacka na podučju Sinca i Ličkog Lešča gdje je voda ušla u nekoliko gospodarskih objekata. Na tom području uvedene su redovne mjere obrane od poplave.

Kako se doznaje u gospićkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, protekle noći su na području grada i okolice vatrogasci imali nekoliko intervencija.

Poplavljeno oko 70 kuća

U Sesvetskom Kraljevcu poplavljeno je oko 70 kuća. Na terenu su radnici vodoprivrede i vatrogasci te djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima.

U centru Dugog Sela poplavljeni su kolnici i pločnik, a voda je prodrla i u podrume. U zagrebačkom kvartu Staro Brestje, točnije u ulici Emanuela Vidovića zbog velike količine kiše, voda je sinoć poplavila prizemlja i podrume zgrada. Stanari su se satima borili s vodom, a na terenu su bili i vatrogasci.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vatrogasci i lokalne snage sve drže pod kontrolom

Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije priopćio je kako je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je kako je uslijed obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala došlo do plavljenja na više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.

Stanje na području Vrbovca i dalje je ozbiljno, osobito u naselju Luka, a naselju Brčevec može se prići cestom, što jučer nije bio slučaj. Zoran Marković iz Hrvatskih voda istaknuo je i kako je najkritičnije na velikogoričkom području tj. u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a jutros iza 5 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj ikad od 622 centimetra.

Damir Pilčik iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb te Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije istaknuli su kako su iznimno zadovoljni s aktivnostima lokalnih snaga i vatrogasaca.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prokuhati vodu prije konzumiranja

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike da postoji opasnost da je uslijed nadiranja voda došlo do onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju.

Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja, budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik Stožera zaštite i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević obići će danas u 11 sati najkritičnije lokacije ne području Vrbovca, a u 13,30 sati područje Velike Gorice.

Sljedeća sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije zakazana je večeras u 18 sati, stoji u priopćenju.

Zatvorene cesta, otežan promet

Zbog poplave zatvorene su državne ceste D6 u Okiću, D31 Pokupsko- Glina u mjestu Šatornja pa je obilazak županijskim cestama 3229 i 3227 Gornji Viduševac- Topusko, D36 na dionicama Pokupsko- Žgurić Brdo (obilazak preko Pisarovine), Blatnica-Kupčina, Koritinja- Šišljavić, Stari Farkašić- Pokupsko Vratečko i Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, D43 Ivanić Grad-Caginec (obilazak preko Kloštar Ivanića) te D50 Otočac-Čovići (obilazak preko Zalužnice).

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zatvoreno je i niz županijskih cesta: Peščenica- Brežane Lekeničke, Karlovac- Lasinja u mjestu Banski Kovačevac, Žažina-Mala Gorica na makadamskom dijelu ceste, Slatina Pokupska-Prekopa u mjestu Zaloj, Vojnić- Perna, Sisčani- Zdenčec- Štefanje (obilazak Štefanje- Draganac- Siščani), Podhum-Soboli, Letovanci-Madžari, D36- Lijevi Štefanki.

Zatvorene su neke lokalne ceste: Lijevi Štefanki – D36, lokalna cesta u Husju, zatim Zagorje- Modruš- Oštarije, Lovinac-Rasoja, lokalna cesta u mjestu Podastrana, Pokupsko- Augustinovec. Također su zatvorene ceste Rastoka- Smiljan, Bužim- Smiljan, Lički Novi- Gospić te Obala Ivana Trnskog u Karlovcu.

Na državnoj cesti D41 Vrbovec- Križevci zbog poplavljenog kolnika vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

U Sesvetskim Selima zbog poplavljenog podvožnjaka zatvorena je Letnička ulica.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice na dionicama autocesta A1 između čvorova Karlovac i Bosiljevo i na A6 Rijeka-Zagreb između čvora Oštrovica i tunela Tuhobić, a na dionici autoceste A1 Otočac- tunel sveti Rok povremeno pada tuča, javlja HAK.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo