KONTROVERZAN ZAKON / Djeca će sama odlučivati o svojoj smrti?!

Image
Foto: PHOTOS.COM

Zakon o eutanaziji djece podupire veliki dio javnosti u toj zemlji, u kojoj je eutanazija za odrasle ozakonjena 2002. godine.

13.2.2014.
19:38
PHOTOS.COM
VOYO logo

Belgija je postala prva država koja dopušta eutanaziju za djecu s neizlječivim bolestima bez obzira na dob, nakon što je parlament te zemlje velikom većinom odobrio novi zakon o "pravu na smrt".

Zakon o eutanaziji djece podupire veliki dio javnosti u toj zemlji, u kojoj je eutanazija za odrasle ozakonjena 2002. godine.

U predstavničkom domu parlamenta, 86 zastupnika glasovalo je za prijedlog zakona, 44 protiv, a 12 ih je bilo suzdržano. Zakon je uz vladajuće socijaliste i liberale poduprla većina oporbenih stranaka.

Nakon glasovanja, jedan je muškarac s galerije za posjetitelje uzviknuo: "ubojice".

Kršćanski demokrati, koji su dio vladajuće koalicije koju predvodi predsjednik vlade Elio Di Rupo, glasovali su protiv zakona. Uoči glasovanja, čelnici kršćanskih, muslimanskih i židovskih zajednica u Belgiji zajedničkom su izjavom osudili zakon, a katolički su biskupi pozvali na molitvu i post protiv njega.

"Nije riječ o smrtnim injekcijama djeci. Riječ je o djeci s neizlječivim bolestima, čija se smrt bliži i koja trpe veliku bol", izjavila je Carina Van Cauter, zastupnica Flamanskih liberalnih demokrata, podupirajući zakonski prijedlog.

"U zakonu postoje mehanizmi koji priječe zloporabu", kazala je o zakonu, kojega još treba potpisati belgijski kralj.

Djeca koja žele okončanje vlastitog života moraju imati "sposobnost razlučivanja", piše u zakonu, koji propisuje i da psiholozi moraju ispitati dijete i potvrditi da ono zna o čemu je riječ. Odluku djeteta o eutanaziji moraju potvrditi i roditelji. Zagovornici zakona tvrde da to štiti vrlo mladu djecu i adolescente koji nisu zreli za tu odluku.

Protivnici zakona međutim smatraju da su te odredbe proizvoljne, upozoravajući da će novi zakon omogućiti sklizak teren za daljnje interpretacije i "banaliziranje" eutanazije.

Bruxelleški nadbiskup Andre-Joseph Leonard, prošlog je tjedna u propovijedi upitao zašto država želi dati maloljetnicima takvu odgovornost dok za ostvarenje mnogih drugih prava moraju čekati dok ne navrše 18. godina.

"Zakon kaže da adolescenti ne mogu donositi važne odluke o gospodarskim ili emocionalnim pitanjima, ali odjednom im je omogućeno da odluče da im netko oduzme život", rekao je nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo