uložit će žalbu / Udruga 'Hrabro dijete' će radije u Remetinec, nego platiti sudske troškove

Nakon što im je općinski sud u Novoj Gradiški jučer blokirao račun i zaračunao 108 tisuća kuna sudskih troškova, iz udruge Hrabro dijete najprije su rekli da će trošak platiti novcem skupljenim za bolesnu djecu, a onda su odluku povukli i poručili - radije ćemo u Remetinec.

14.2.2014.
18:31
VOYO logo

Udruga "Hrabro dijete" žalit će se na odluku suda o blokadi računa i tako odgoditi plaćanje 108.000 kuna sudskog troška.

"Obzirom da ćemo uložiti žalbu odgodit ćemo učinak pravomoćnosti do odluke drugostupanjskog suda", kaže odvjetnik udruge "Hrabro dijete", Mijo Kladarić.

U otvorenom pismu članovi udruge poručuju da će radije u zatvor.

"Troškove sudskog postupka od 108.000 kuna nećemo platiti makar svi išli u Remetinec, jer s tih 108.000 možemo pomoći 54 obitelji po 2.000 kuna", stoji u pismu.

Pomoć je trebala i Nora Šitum. Prikupljeni su milijuni za njezino liječenje. Predsjednica udruge i Norina majka tad su bile bliske. Razdvojila ih je smrt djevojčice i pitanje – čijih je preostalih 4.1 milijun kuna. Sve je završilo na sudu i, u čemu se slažu obje strane, na štetu djece.

"Drago mi je da su sredstva blokirana s jedne strane, da ih dalje ne trpaju u svoje privatne džepove, s druge strane tužno da sud mora blokirati sredstva i da milijuni koji mogu pomagati djeci sada moraju biti blokirani", rekla je jučer Norina majka, Đana Atanasovski.

"Žalosno u ovom sustavu u kojem živimo da se zbog borbe za taj novac gubi bitka za život djece", složila se s njom i predsjednica udruge "Hrabro dijete", Jasminka Žužić, unatoč nesuglasicama s Atanasovskom.

Ogorčeni odlukom suda, u udruzi optužuje da Šitumove štiti sam predsjednik Republike.

"Ne, apsolutno, moram priznat da ne znam ni detalje spora. Ima samo jedna poveznica, a to je da je gospodin koji je član mog Vijeća za socijalnu pravdu odvjetnik jedne od strana. Ali on kao i svi drugi članovi nisu profesionalci, rade svoj posao tako i on uz mnoge klijente ima i jednu od strana", komentirao je ovaj slučaj predsjednik Josipović.

Stručnjaci kažu – troškovi će se morati platiti, a visoki su zbog vrijednosti spora.

"Svatko tko je obavezan i to pravomoćnim rješenjem ili pravomoćnom drugom sudskom odlukom na snošenje troškova sudskog postupka taj će ih i morati platiti", kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Odluka će biti poznata najkasnije za dva mjeseca. Bude li potrebno, naplatit će se prisilno, bez obzira što će se možda raditi i o novcu za bolesnu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo