DIREKTOR HRVATSKIH VODA ZA RTL / 'Stalno nadograđujemo nasipe, ali nemoguće je sve spasiti'

O tome kada će stanovnici područja pogođenih poplavama konačno moći odahnuti, razgovarali smo sa generalnim direktorom Hrvatskih voda, Ivicom Plišićem.

14.2.2014.
18:58
VOYO logo

Dosad najgori dan ovogodišnje sezone poplava - na sisačkom području je kritično!  Nabujala Kupa nemilosrdno prodire u domove i nosi sve pred sobom. U pomoć mještanima, uz brojne vatrogasce, stiglo je još tristo vojnika, a vodeni val koji je potpuno odsjekao neka mjesta - na svom je vrhuncu.

O tome kada će stanovnici pogođenih područja konačno moći odahnuti, razgovarali smo sa generalnim direktorom Hrvatskih voda, Ivicom Plišićem.

Kada će ovo sve skupa biti gotovo?

Vodni val je stigao u Sisak, tu će se na svom vrhuncu zadržati sljedeća 24 sata, ali sljedećih četiri, pet dana bit ćemo svi na oprezu dok voda potpuno ne izađe iz ovih vodostaja.

Jesu li ugrožena još neka područja do kojih voda do sada nije došla?

Nizvodno od ulaska Kupe u Savu je Jasenovac, ali tamo ne očekujemo ovakve poteškoće zbog toga što je Kupa visoka, a Savu smo uspjeli amortizirati akumulacijama u Lonjskom polju.
Imat ćemo ovih dana još problema s podvodnim vodama upravo  na ovom području Odre, odranskog polja i Siska.

Je li situacija pod kontrolom?

Situacija je pod kontrolom, najteža je bila uzvodno od Siska, to su sve maksimalno zabilježeni vodostaji u povijesti. Nasipi su izgrađeni na takve nivoe, ali moramo ih uvijek u ovakvim situacijama nadograđivati, kao što je i ovaj nasip ovdje nadograđen.

Stanovnici svih ovih područja se pitaju zašto na vrijeme nisu izgrađeni nasipi i zašto se ne rade stvari preventivno, nego se čeka, kao i svake godine, poplava i zbrajanje štete?

Nasipi su izgrađeni i grade se redovno, mi godišnje napravimo 15 kilometara, jednu do dvije akumulacije. Zaista se dograđuju sustavi, ali negdje nije niti moguće napraviti. Odnosno, u ovom slučaju su nasipi napravljeni, ali kvote su takve da je to izvanredno stanje.

Dakle drugim riječima, zbog visoke vode, mislite nije se moglo ni izbjeći?

Zapravo smo puno toga obranili, ne može se baš svaku kuću, ali Kupa je ostala u koritu, nigdje nije probijen nasip da se voda potpuno izlila i da je nastala katastrofa, ali lokalno svakako da.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo