NAKON KRVOPROLIĆA U KIJEVU / U čijim je rukama sada Ukrajina?

Image
Foto: AP Images

Iako je parlament izglasao njegov opoziv, Janukovič, za kojeg se trenutno ne zna gdje se nalazi, poručio je kako nema namjeru odstupiti niti napustiti zemlju te upozorio da je i dalje legitimni predsjednik.

23.2.2014.
9:43
AP Images
VOYO logo

Nakon dramatične subote u kojoj je ukrajinski parlament izglasao opoziv predsjednika Viktora Janukoviča, a bivša premijerka Julija Timošenko puštena je na slobodu, postavlja se pitanje tko zapravo vlada Ukrajinom.


Po parlamentu, to sigurno nije Janukovič. Ubrzo nakon što je imenovao predsjednika bliskog Timošenko, parlament je smijenio Janukoviča i pozvao na prijevremene predsjedničke izbore 25. svibnja. "Predsjednik Janukovič udaljen je s vlasti i više ne obnaša svoje funkcije", kaže se u rezoluciji koju je usvojio parlament.

Međutim, Janukovič je poručio u intervjuu koji je navodno snimljen u Harkivu kako nema namjeru odstupiti ni napustiti zemlju, te da se radi o državnom udaru, a da je on i dalje legitimni predsjednik. U noći na nedjelju nije jasno gdje se nalazi a u subotu je navodno pokušao odletjeti u Rusiju, ali je u tom spriječen.

"Sve odluke koje sada donose (u parlamentu) su ilegalne", rekao je u intervjuu. "Neću potpisati ništa s gangsterima koji teroriziraju zemlju.. Nemam namjeru odstupiti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, događaji koji su se filmskom brzinom odvijali tijekom dana nisu mu išli u korist.

Zastupnici njegove Stranke regija nisu mu dali potporu u parlamentu, ministarstvo unutarnjih poslova koje kontrolira policiju stalo je na stranu prosvjednika, a vojska je jasno poručila da se neće miješati u politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ispunjava vakuum nije u potpunosti jasno, djelomično zbog toga što je parlament u petak usvojio odluku da se Ukrajina vraća na ustav iz 2004. kojim su ukinute neke predsjedničke ovlasti. Janukovič nije potpisao tu mjeru. Po tom ustavu broj dva u državi je predsjednik parlamenta Oleksander Turčinov.

Po ustavu iz 1996. koji je 2010. ponovno proglasio Janukovič kako bi ojačao svoje ovlasti, drugi čovjek u zemlji je premijer. To bi značilo da je vlast na aktualnom premijeru Sergeju Arbuzovu. Međutim, po sporazumu od petka, već u roku od deset dana trebala bi biti formirana vlada nacionalnog jedinstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se u subotu držala po strani, osim što je objavila priopćenje u kojem kaže da radi normalno i da će osigurati "odgovoran prijenos vlasti".

U svakom slučaju, novo razdoblje otvara se u nedjelju za Ukrajinu, ali nadu u izlazak iz krize smanjuje strah međunarodne zajednice zbog dodatne podjele te zemlje od 46 milijuna stanovnika između istoka i zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo