priznali zločine, ali ne i genocid / 'Vjerujem da smo pokazali da je došlo do teških zločina'

Voditeljica hrvatskog pravnog tima profesorica Vesna Crnić Grotić komentirala je za RTL Danas srbijanske argumente za osporavanje hrvatske tužbe za genocid te svoje protutužbe.

10.3.2014.
18:56
VOYO logo

Drugog tjedna suđenja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Srbija je počela iznositi argumente za osporavanje hrvatske tužbe za genocid te svoje protutužbe. Iako priznaju da su Hrvati patili srpski stručnjaci tvrde da to nije prešlo prag genocida. Štoviše, kažu da su žrtve genocida mogli biti samo Srbi u Oluji.

Voditeljica hrvatskog pravnog tima profesorica Vesna Crnić Grotić komentirala je kako je prošao današnji dan u Haagu za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je bio prvi dan iznošenja njihovih dokaza koji će potrajati cijeli tjedan. Oni će prvo odgovarati na navode iz naše tužbe, a onda će obrazlagati svoju protutužbu. Danas nismo čuli ništa što bi nas eventualno iznenadilo ili začudilo zato što su tu oni navodi kojih se Srbija držala i u svojim pismenim podnescima. U njima su obrazlagali svoj stav da se u Hrvatskoj 1991./92. nije dogodio genocid, ali ipak priznaju da su se dogodili zločini. Međutim, smatraju da za njih nije odgovorna Srbija kao država budući da, prema njima, tada nije ni postojala kao država", pojasnila je.

Upitana kako komentira izjave voditelja srpskog pravnog tima da hrvatski pravni tim nije iznio prave dokaze o smrti 12.500 Hrvata, odgovorila je: "Morate priznati da bi bilo neobično da za ovakvu tužbu nismo podnijeli nikakve dokaze. U svim našim navodima, podnescima sudu navode se dokazi. Ti dokazi uključuju svjedoke, stručne ekspertize, podatke o ekskumaciji, forenzičke dokaze, itd. Vjerujem da smo pokazali da je došlo do teških zločina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim takvih manipulacija, Srbija je u nekoliko navrata povezala zločine iz NDH s onima tijekom 90-ih.

"To je jedan argument kojeg Srbija sada rado iznosi. Bilo bi glupo da poričemo zločine u NDH. To je povijesna činjenjica. Naravno, mi negiramo vezu s tim jer Hrvatska se ne temelji se na NDH. Jasan je naš Ustav i izvor našeg Ustava, odnosno na čemu se naš Ustav temelji, a to je antifašizam. Vjerujem da smo ulaskom u Europsku uniju konačno skinuli tu stigmu s naše države te da na nas se uporno nastoji vezati za to razdoblje povijesti, jer to nije bila ekskluziva ovog dijeta Europe, nego je toga bilo i u drugim djelovima", istaknula je Crnić Grotić.

Također je dodala kako u ponedjeljak, 18. ožujka, hrvatski pravni tim daje odgovor na srbijansku protutužbu, a nakon toga odgovaramo na njih odgovor na našu tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi iznosimo naše dokaze i argumente za koje vjerujemo da bi mogli uvjeriti sudu da presudi u našu korist. Ali, naravno, realnost je u predmetu Bosna, koju ne možemo zaboraviti. Uvažavamo stavove koje je Sud tamo iznio, ali istovremeno nastojimo iznijeti nove argumente da je ova situacija različita od Bosne i da može donijeti drugačiju presudu", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo