'Bio sam prisiljen otići' / Janukovič optužio nove vlasti za rat te rekao da je i dalje predsjednik

Image
Foto: AP

'Ponavljam: nisam nikamo pobjegao. Kada su radikali zauzimali vladine zgrade i predsjedničku administraciju, kada se dogodilo protuustavno preuzimanje vlasti uz uporabu oružja ja sam bio, kao što je poznato, u Ukrajini', izjasnio se Janukovič.

11.3.2014.
12:19
AP
VOYO logo

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič optužio je u utorak nove vlasti u Kijevu da pokušavaju potaknuti građanski rat u zemlji i ustvrdio je da je on i dalje legitimni predsjednik i vrhovnih zapovjednik oružanih snaga, javljaju ruski mediji.

Pod krinkom navodno legitimne vlade u zemlji "djeluje banda neonacionalista i fašista", rekao je Janukovič na tiskovnoj konferenciji u Rostovu na Donu, na jugu Rusije istaknuvši da oni smjenjuju više vojne časnike koji se protive primjeni sile protiv mirnog stanovništva. "Oni žele.... potaknuti građanski rat", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina sada preživljava teško vrijeme. Vaše akcije dovele su do toga da se odcjepljuje Krim, da čak pod prijetnjom oružja stanovništvo istoka zemlje traži poštivanje svojih prava. Preživjet ćemo taj kaos, ljudi koje ste prevarili doći će k sebi, i zemlja će ustati i ujediniti se", poručio je Janukovič novoj vlasti, koju je nazvao nelegitimnom.

Po njegovim riječima, gradovima u Ukrajini patroliraju maskirani naoružani ljudi, a bezakonje je u porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih vas podsjetiti da sam ja i dalje jedini legitimni predsjednik Ukrajine, kao i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Ja nisam prijevremeno prekinuo svoj mandat, živ sam i smijenjen sam u suprotnosti s ukrajinskim ustavom", rekao je Janukovič.

"SAD i još nekoliko zemalja kažu da sam ja navodno izgubio legitimitet jer sam pobjegao iz zemlje. Ponavljam: nisam nikamo pobjegao. Kada su radikali zauzimali vladine zgrade i predsjedničku administraciju, kada se dogodilo protuustavno preuzimanje vlasti uz uporabu oružja ja sam bio, kao što je poznato, u Ukrajini." Istaknuo je da je bio prisiljen otići iz Ukrajine zbog "neposredne opasnosti za život".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su vlast u zemlji preuzeli "nacionalistički profašistički razbojnici", a izbori 25. svibnja koje je najavila "klika koja je došla na vlast u rezultatu državnog udara" bit će "nelegitimni i u suprotnosti s ukrajinskim ustavom". "Vjerujem da će se ti izbori održati pod potpunom kontrolom ekstremističkih snaga", dodao je.

Nakon objavljenih glasina u ukrajinskim medijima da je imao infarkt i da je umro, Janukovič je rekao da se dobro osjeća, ali da je duboko zabrinut zbog događaja u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da se u Ukrajini o meni šire svakakve glasine, želio bih reći da sam živ i da se dobro osjećam", kazao je.

Također je izrazio nadu da će se uskoro vratiti u Kijev. "Čim dopuste okolnosti, a uvjeren sam da neću dugo čekati, obavezno ću se vratiti u Kijev."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janukovič je rekao da se namjerava obratiti američkom Kongresu, Senatu i Vrhovnom sudu sa zahtjevom da oni daju ocjenu poteza svojih čelnika prema Ukrajini.

"Pritom mislim na izjavu SAD-a da će Ukrajina dobiti milijardu dolara. Američki zakoni zabranjuju bilo kakvu financijsku potporu državi čiji je predsjednik svrgnut silom", ustvrdio je. "Vi nemate pravo davati novac banditima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nema pravo ohrabrivati nasilje i podržavati državni udar", rekao je i pozvao međunarodnu zajednicu da "ne podržava neustavne prevrate".

U Ukrajini je 22. veljače parlament smijenio s vlasti predsjednika Janukoviča, promijenio ustav i prenio predsjedničke ovlasti na predsjednika parlamenta Aleksandra Turčinova te odlučio da će se izbori održati 25. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janukovič, koji je pobjegao u Rusiju, već je govorio u Rostovu na Donu 28. veljače, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon što je smijenjen, kada je također kazao da se i dalje smatra legitimnim šefom ukrajinske države.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo