VIJETNAM NIJE NAŠAO NESTALI AVION / Kinezi probudili lažnu nadu: I ponovljena potraga bez rezultata!

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Vijetnamski su avioni više puta kružili nad Južnim kineskim morem, ali nisu našli ništa, objavio je Reutersov novinar koji je tri sata letio u Antonovu 26 nad područjem na kojem je kineski satelit u nedjelju fotografirao sumnjive predmete na površini mora.

13.3.2014.
6:58
AP
VOYO logo

KUALA LUMPUR - Potraga dvaju vijetnamskih zrakoplova na temelju podataka kineskoga satelita nije urodila plodom, nestali malezijski avion nije pronađen, a sve su glasnije kritike, osobito iz Kine, na račun malezijskih vlasti koje loše vode potragu.

Vijetnamski su avioni više puta kružili nad Južnim kineskim morem, ali nisu našli ništa, objavio je Reutersov novinar koji je tri sata letio u Antonovu 26 nad područjem na kojem je kineski satelit u nedjelju fotografirao sumnjive predmete na površini mora, blizu lokacije na kojoj je izgubljena veza s malezijskim Boeingom 777 s 239 putnika i članova posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I šesti dan potrage ne zna se što se dogodilo s tim avionom, ali obitelji nestalih, a dvije trećine putnika bili su Kinezi, sve glasnije kritiziraju malezijske vlasti zbog objavljivanja proturječnih podataka i netransparentnosti. I kineske su vlasti posebnom malezijskom izaslaniku u Pekingu izrazile nezadovoljstvo.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Malezijske vlasti kažu da se trude koliko mogu u izuzetnoj, veoma složenoj situaciji, ali Kina jedva skriva nestrpljivost, piše Reuters. Više puta je pozvala Maleziju da pojača potragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik kineskog civilnog zrakoplovstva LiJiaxiang rekao je u četvrtak kako je ta poruka ponovljena i malezijskom izaslaniku. "Jučer je posebni malezijski izaslanik stigao u Peking i Kina je zatražila da Malezija pojača i proširi potragu te izrazila nadu u poboljšanje informiranja i komunikacije", rekao je.

Obitelji ukupno 154 nestala kineska građana bijesne su što se informacije sporo objavljuju. "Malezijsko informiranje ne valja, od početka do kraja", objavio je visokotiražni i utjecajni kineski tabloid Global Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvoga dana konferencije za novinare, koji su u hotelu kraj aerodroma u Kuala Lumpuru, znatno su se prorijedile, a u srijedu navečer, nakon odgode, održana je prva u dva dana.

Malezijska vlada, jedna od najdugovječnijih u demokratskome svijetu, s istom koalicijom na čelu države od stjecanja nezavisnosti prije 57 godina, našla se pod kritikom međunarodne javnosti, a vladajuću Nacionalnu malajsku organizaciju već dugo kritiziraju i vlastiti članovi, zbog nepotizma, autoritarnosti i njegovanja političke kulture u kojoj je lojalnost važnija od sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Potragu osobno nadgleda premijer NajibRazak koji je HishammuddinaHusseina, svoga nećaka i ministra obrane te vršitelja dužnosti ministra prometa, zadužio za vođenje te operacije i komuniciranje s medijima.

"Ovo je doista jedinstven slučaj", rekao je u srijedu Hishammuddin novinarima koji su se potužili na netransparentnost. "Nije lako koordinirati s toliko država", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki istražitelji drže kako su važni dokazi izgubljeni zbog višednevnog malezijskog neobjavljivanja podataka s vojnog radara. Oni vjeruju da je avion Malaysian Airlinesa na letu 370 bio u zraku još četiri sata nakon što je posljednji put registriran radarom, objavio je Wall Street Journal na temelju informacija dviju osoba povezanih s istragom.

RodzaliDaud, zapovjednik malezijskih zračnih snaga, rekao je na konferenciji za novinare da je neki avion registriran na vojnom radaru u 2:15, 320 kilometara sjeverozapadno od otoka Penanga uz zapadnu obalu Malezije. No nema potvrde da je taj neidentificirani avion upravo nestali let MH370.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavu je Daud dao pošto je objavljen niz suprotstavljenih podataka o putanji Boeinga 777, zbog kojih vlasti isprva nisu znale ni u kojem oceanu da traže nestali avion.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo