te rodne ideologije... / Zašto je Ruža Tomašić glasala protiv jednakosti žena i muškaraca

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što su je napali brojni korisnici Twittera implicirajući joj da je svojim glasom dala do znanja kako smatra da žene nisu dovoljno vrijedne kao muškarci, Ruža Tomašić odlučila je reagirati

13.3.2014.
11:47
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Europski parlament u utorak s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu se pozivalo da im se zajamči ista plaća za isti posao, oglasili su se i hrvatski europarlamentaci koji su glasovali protiv jednakosti i ravnopravnosti.

Nakon što su je napali brojni korisnici Twittera implicirajući joj da je svojim glasom dala do znanja kako smatra da žene nisu dovoljno vrijedne kao muškarci, Ruža Tomašić odlučila je reagirati.

"Podmetanje prava na pobačaj i rodne ideologije u izvješće pokazuje koliko je ljevici doista stalo da ženama osiguramo ravnopravnost. Ignoriranje prava oca da sudjeluje u donošenju takve odluke i zatiranje djetetovog prava na život ne smatram napretkom. Jedni to vide kao podmetanje, a drugi kao napredak društva", napisala je šefica HSP AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je izvjestiteljicu doista briga za ravnopravnost žena, izvješće ne bi imalo ideološku pozadinu i bilo bi usvojeno", dodala je i objavila fotografiju čiji ju je sadržaj navodno jako zasmetao.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Podsjetimo, sredinom siječnja, govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na temu 'Nediskriminacija u okviru spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava', Tomašić je izjavila: "Svi znamo da treba muškarac i žena da se začne dijete. Onaj čas kada dođe vrijeme da žena može sama, bez pomoći muškarca, začeti to dijete, onda može sama i odlučivati o tome djetetu".

U izvješću se traži od zemalja Europske unije da 'zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene' i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.

Protiv ovakvog izvještaja, kojem su ciljevi bili ravnopravnost i jednakost, bili su: Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Ruža Tomašić te Davor Ivo Stier i Andrej Plenković.

U 2012., prema Eurostatu, ukupna stopa zaposlenosti žena u dobi od 20 do 64 godine u Europi iznosila je 62,4 posto u odnosu na 74,6 posto zaposlenih muškaraca. Stopa zaposlenosti glavni je pokazatelj za mjerenje nejednakosti spolova, a kvaliteta i uvjeti zapošljavanja jednako su važni parametri za mjerenje te nejednakosti. No, stopa zaposlenosti žena je podcijenjena s obzirom na činjenicu da mnoge žene nisu registrirane kao nezaposlene osobe, osobito one koje žive u ruralnim ili udaljenim područjima, objašnjava Libela.org.

Prihodi žena za obavljanje jednakog posla s jednakim sposobnostima još je uvijek niži od prihoda muškaraca, a nejednakost plaća iznosi u prosjeku oko 16,2 posto u EU, s velikim razlikama među državama članicama koje idu od 10 posto razlike u plaći do više od 20 posto. Niže plaće žena dovele su do smanjenja mirovinskih doprinosa i nižih mirovina, a rodna razlika u plaćama i mirovinama još uvijek je jedan od glavnih razloga što se žene nalaze ispod granice siromaštva u kasnijoj životnoj dobi. Prosječna razlika između muških i ženskih mirovina iznosi 39 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo