EU i SAD upozoravaju ruse / 'Referendum je bespravan i protuzakonit, nećemo ga priznati'

Image
Foto: AP Images

Europski čelnici osudili su referendum na Krimu te dogovaraju primjenu sankcija, a iz Washingtona poručuju kako neće prihvatiti ishod referenduma.

16.3.2014.
19:01
AP Images
VOYO logo

Europska unija je u nedjelju službeno osudila referendum na Krimu, ocijenivši ga "bespravnim i protuzakonitim" i najavila da će u ponedjeljak odrediti sankcije.

"Referendum je bespravan i protuzakonit i njegov rezultat neće biti priznat", izjavili su predsjednici Europskog vijeća i komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso u zajedničkom priopćenju. Europjani drže da se to izjašnjavanje kosi s ukrajinskim ustavom i međunarodnim pravilima.

"Ministri vanjskih poslova će u ponedjeljak razmotriti stanje u Bruxellesu i izjasnit će se o dodatnim mjerama sukladno deklaraciji šefova država i vlada od 6. ožujka", stoji u priopćenju.

Europski čelnici su dogovorili primjenu ciljanih sankcija, u obliku zaleđivanja imovine i ograničenja viza, ako se Rusija brzo ne obveže da će ublažiti napetosti.

Veleposlanici 28 zemalja će se sastati u nedjelju krajem poslijepodneva da bi sastavili popis ruskih i proruskih ukrajinskih dužnosnika na koje će se primjenjivati te sankcije, naveo je diplomatski izvor. Taj popis će biti obznanjen nakon sastanka ministara u ponedjeljak ujutro.

"Rješenje za krizu se može naći samo u zajedničkom radu na diplomatskom planu, uključujući i izravne razgovore između ukrajinske i ruske vlade", ponovili su Barroso i Van Rompuy.

Oni su naglasili da se to rješenje mora temeljiti na teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine.

Kerry: SAD neće prihvatiti ishod referenduma

I Sjedinjene Države u subotu su poručile Rusiji da neće prihvatiti ishod referenduma održanog na Krimu te i dalje inzistiraju na tomu da Moskva pronađe političko rješenje problema, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Kerry je pozvao Rusiju da podupre ustavne reforme u Ukrajini koje bi omogućile da se zaštite prava manjina u toj zemlji, rekao je neimenovani dužnosnik prepričavši dijelove telefonskog razgovora između Kerryja i Lavrova.

Kerry je također kazao kako Rusija mora povući svoje trupe u vojne baze te je izrazio zabrinutost zbog jučerašnjih ruskih vojnih aktivnosti u ukrajinskoj regiji Herson, kao i zbog nastavka provokacija u istočnoj Ukrajini.

Problem krize na Krimu česta je tema razgovora dvojice čelnika u zadnje vrijeme, a u petak su joj u Londonu posvetili šest sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD prijeti Rusiji izlacijom i sankcijama

Bijela kuća upozorila je u nedjelju ruskoga predsjednika Vladimira Putina da će službena Moskva trpjeti sankcije i međunarodnu izolaciju koja će naštetiti ruskom gospodarstvu, jer se Washington ne slaže s referendumom na Krimu u Ukrajini, a ne može ga spriječiti.

"Vršimo snažan pritisak na Ruse kako bi ispravno postupili", rekao je viši savjetnik Bijele kuće Dan Pfeiffer na dan kad krimski glasači pod nadzorom ruskih snaga odlučuju hoće li se odcijepiti od Ukrajine i priključiti Rusiji.

Očekuje se da nedjeljni referendum prođe s lakoćom, a republikanski kritičari predsjednika Baracka Obame optužuju američke vlasti za slabost u ukrajinskoj krizi te traže odlučniju američku akciju.

Pfeiffer ponavlja kako SAD neće priznati rezultate referenduma te kako Obamina administracija u suradnji s eruopskim partnerima jača pritisak na Moskvu u ovom najgorem sukobu Istoka i Zapada od Hladnoga rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo