mirela holy za RTL Danas / 'Premijer priča da sam korumpirana, a htio me na listi za Europski parlament'

Mogu li Zeleni konačno jače zakoračiti na političku scenu Hrvatske i kako se namjerava oduprijeti stalnim prozivkama bivšeg šefa Milanovića u intervjuu nam je otkrila predsjednica stranke ORaH, Mirela Holy.

23.3.2014.
19:12
VOYO logo

Saborska zastupnica i predsjednica stranke ORaH Mirela Holy predstavila je izborni program i listu svoje stranke koja na izbore za Europski parlament izlazi samostalno.
Holy se nada da zelena opcija može osvojiti jedno od 11 mjesta rezerviranih za hrvatske europarlamentarce. Uspiju li u tome, u Strasbourg neće ona, nego netko od šest kandidatkinja i pet kandidata od kojih najmlađi ima tek 18 godina.

Mogu li Zeleni konačno jače zakoračiti na političku scenu Hrvatske i kako se namjerava oduprijeti stalnim prozivkama bivšeg šefa Milanovića - s Mirelom Holy razgovarala je Nataša Božić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavili ste danas listu kandidata za Europski parlament i samo jako dobri poznavatelji politike bi na toj listi, osim vašeg imena, prepoznali možda još koje. Zašto bi birači ustvari vjerovali u stranku u kojoj prepoznaju samo jedno lice?

Zato što je to stručna lista, mi imamo šest doktora znanosti, odnosno tri doktorice i tri doktora znanosti. Imamo ljude koji nisu potrošeni u politici. Posljednje ankete govore da se ORaH počinje prepoznavati u hrvatskoj javnosti. U ovom trenutku postoji jako veliko razočaranje hrvatskih građana politikom općenito, sa velikim političkim strankama i ako je ikada bila dobra prilika za formiranje novih, drugačijih političkih stranaka, onda je to sada.

Više puta ste govorili kako pozivate one koji su zgađeni politikom da glasaju za vas. Međutim, činjenica je da ste vi morali otići iz Vlade zbog tajnog lobiranja za suprugu jednog stranačkog kolege. Nije li to također činjenica zbog koje se građanima, između ostaloga, gadi politika?

Ja jesam napravila političku pogrešku i zbog te pogreške sam platila visoku političku cijenu i ja sam otišla iz Vlade, kako ne bi predstavljala dodatni problem za Vladu.

Je li to sitna politička korupcija, kako ju je nazvao premijer?

Uvjerena sam da nije. Korupcija je teško kazneno djelo i zbog toga sam i pozvala DORH da utvrdi sve činjenice vezane uz moj e-mail.

Što ako DORH utvrdi da to jest korupcija?

Onda očekujem da će DORH podignuti optužnicu protiv mene. Naime, ja nisam nikoga zapošljavala, nisam od nikoga uzimala nikakve naknade. Ta gospođa je već radila u HŽ-u. I ono što je bitno imati na umu, gospođa je smatrala, a i određene okolonosti to govore, da je bila zlostavljana na svom radnom mjestu.

Ta gospođa nije na listi gotovo 800 radnika HŽ-a koji će ovih dana dobiti otkaz. Nema svatko moćnog prijatelja u politici, mislite li da je to što ste vi napravili za nju pomoglo da ostane na poslu?

Mislim da bi joj moglo odmoći upravo to, s obzirom na sve što se kasnije događalo.

Kada je objašnjavao vaš odlazak iz Vlade, premijer nije govorio da se radi o političkoj korupciji.

Da, to je doista zanimljivo, time više što je on meni, nakon što sam ja otišla iz Vlade, ponudio da budem kandidatkinja u Europskom patlamentu, na listi SDP-a, i da budem predsjednica jednog saborskog odbora. Dakle, valjda, da je mislio da je to doista bila politička korupcija, takvoj osobi ne bi nudio takva mjesta.

Od kad se vratio iz Australije, više puta je kritizirao ili vas ili vašu stranku. Jučer je stranke poput vaše nazvao strankama protesta, populistima, i rekao da je glas za takve stranke, ustvari glas za HDZ. Kako to komentirate?

Ne bih ulazila u polemike s premijerom na ovu temu zato što smatram da to doprinosi ovom gađenju hrvatskih ljudi nad politikom. Mislim da se moramo sukobljavati na temelju naših programa i na temelju kvalitete naših ljudi. A ovakve stvari, koje doista nemaju nikakvu relevantnost za građane, treba ostaviti po strani. Premijer odrađuje vrlo zahtjevan posao i ja doista smatram da je u interesu svih građana u Hrvatskoj da on bude smiren i da radi na realizaciji onih projekata koji će pomoći Hrvatskoj. Zbog toga ga ne želim dodatno uzrujavati.

Je li on smiren po vama i radi li dobro na realizaciji projekata  važnih za Hrvatsku?

U posljednje vrijeme čini se da je prisutna kod njega određena nervoza.

U programu koji ste također danas predstavili, vrlo visoko mjesto zauzimaju obnovljivi izvori energije. Je li realno u Hrvatskoj, u zemlji tako osiromašenoj, pričati o tako skupom načinu proizvodnje energije?

Obnovljivi izvori energije izazivaju jako puno predrasuda. Činjenica jest, da bismo postigli određene kvote, do 2020. godine će biti nužno na neki način poticati ove energetske izvore. Međutim, u javnosti se jako malo govori da se i fosilna goriva i nuklearna energija ustvari potiču, samo sa skrivenim subvencijama, od strane država. I kad stavite sve to na stol, onda vidite stvarnu cijenu određenog energenta.

Još jedan, kontroverzniji dio vašeg programa je i zalaganje za uzgoj i uporabu droge marihuane.

Mi se zalažemo za ukupnu liberalizaciju i legalizaciju konoplje, znači i industrijske konoplje, zato što smatramo da ova kultura ima jako veliki gospodarski potencijal za Hrvatsku. A legalizacija marihuane je vrlo mali segment te politike. Smatramo da je licemjerno dozvoljavati konzumaciju alkohola i cigareta, koje daleko brže stvaraju ovisnost, a i alkohol izaziva daleko teže društvene posljedice, u odnosu na jednu biljku koja može imati jako veliki gospodarski potencijal za Hrvatsku.           





Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo