'treba nam vremena' / 'Opoziciji se uvijek žuri da što prije preuzme vlast'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska investicijska banka financijskom injekcijom od 800 milijuna eura nastojat će potaknuti hrvatsko poduzetništvo i projekte.

24.3.2014.
10:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Europska investicijska banka HBOR-u je odobrila zajam od 800 milijuna eura za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i inovativnih projekata.

Ugovor o prvoj trasi zajma od 400 milijuna eura potpisali su potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco i predsjednik uprave HABOR-a Anton Kovačev.

"S 513 milijardi eura sredstava krajem 2013. EIB je prirodni partner EU institucija i država. Mi financiramo projekte u više od 160 država", istaknuo je Dario Scannapioco.

Nakon toga se zahvalio ministru financija Slavku Liniću na suradnji rekavši da je EIB kreditirao i projekte u Hrvatskoj s 3,6 milijardi eura u 2012. i 2013. godini.

Posebno je naglasio potporu od 80 milijuna eura za novi terminal Zagrebačke zračne luke te 550 milijuna eura za mala i srednja poduzeća.

"Nemamo ni proizvodnju ni investicije. Komercijalne banke povlače dio kapitala iz Hrvatske. EIB, stoga, Hrvatskoj pomaže pratiti investicije i izići iz krize. Imat ćemo golema sredstva, ali kada je riječ o infrastrukturi, tu će nam EIB uvelike pomoći, kao i u rekonstruiranju tvrtki i potpori poduzećima i lokalnoj samoupravi", rekao je Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je osiguravanje novca za investicije samo dio gospodarskih problema koje treba riješiti, jer je očito kako se prezaduženo i slabo kapitalizirano gospodarstvo vrlo teško može nositi sa zahtjevima komercijalnih banaka i njihovim kamatama. Sve to se, prema Linićevim riječima, ne da razriješiti preko noći i traži vremena.

'Opoziciji se uvijek žuri'

"Opoziciji se uvijek žuri da što prije preuzme vlast", rekao je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući istup predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji traži istovremene predsjedničke i prijevremene parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imat ćemo uvijek različite interese, ali mislim da je (vladajuća) koalicija u Saboru dovoljno snažna i u dovoljnoj većini, da ovakvi zahtjevi neće biti uvaženi", kaže Linić.

Potvrdu stabilnosti saborske većine Linić vidi u donošenju rebalansa proračuna što, prema njegovoj ocjeni, nije bilo lako jer je osim prihodovne smanjena i rashodna strana, ali većina je bila ipak dovoljna da se rebalans prihvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo hoće li i kada Vlada regulirati plaće u državnim ustanovama i agencijama, koje su ponegdje više i od plaće predsjednika države.

Linić je odgovorio da Vladin tim za strukturne reforme svakoga tjedna radi na mnogim pitanjima, pa će analizirati i takve plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je predmet razgovora i onog trenutka kad Vladin tim nađe rješenje i predloži ga, o tome će raspravljati Vlada", kaže Linić.

Upitan znači li to da je ograničavanje plaća moguće i u Hrvatskoj narodnoj banci, rekao je da ostavlja to pitanje timu koji o tome raspravlja i koji će dati prijedlog Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije stvar Ministarstva financija. Mi eventualno dajemo podatke", poručio je Linić.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo