SAMI SVOJI 'MAJSTORI' / Hoćemo li uništiti ljepotu Plitvičkih jezera?

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Članovi Zelene akcije tvrde da se novim Prostornim planom Nacionalnog parka Plitvička jezera dozvoljava gradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka.

28.3.2014.
11:37
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

'Nepodnošljiva lakoća betoniranja' - geslo je pod kojim je ispred Sabora održan prosvjed Zelene akcije koja se protivi donošenju novog Prostornog plana Nacionalnog parka Plitvička jezera.

"Taj je plan problematičan iz više razloga, njime se dozvoljava gradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka i značajno se proširuje turistička infrastruktura", izjavio je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

Posebno zabrinjava, kaže Radovanović, što u izradi konačnog prijedloga Plana nisu uvaženi komentari najrelevantnijih institucija - Državnog zavoda za zaštitu prirode i Javne ustanove koja upravlja Nacionalnim parkom Plitvička jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Njihovi komentari nisu uvaženi unatoč tome što ih je samo Javna ustanova dostavila čak 56", naglašava Radovanović.

U Zelenoj akciji svjesni su da na području Nacionalnog parka nije moguće zabraniti sve gospodarske aktivnosti, no poručuju da one moraju biti u skladu s načelima održivog razvoja, treba ih ograničiti na tradicijsku poljoprivredu i obrte, te ekoturizam u okviru seoskih domaćinstava.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Zahvati dozvoljeni novim planom mogli bi ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je to područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanju bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine, tvrdi Zelena akcija.

Prijedlog novog Prostornog plana je u saborskoj proceduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo