Srbima za rat kriva hrvatska / 'Tuđman je izazvao rat jer je očajnički htio državu'

Image
Foto: Wikipedija

Srbijanski zastupnici pred Međunarodnim sudom pravde istaknuli su kako je Franjo Tuđman isprovocirao etnički rat jer je 'očajnički htio nacionalnu državu'.

28.3.2014.
14:35
Wikipedija
VOYO logo

Rat u Hrvatskoj isprovocirao je Franjo Tuđman koji je očajnički htio otjerati Srbe i osnovati nacionalnu državu, izjavili su u petak srbijanski zastupnici pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i ponovno odbacili odgovornost Srbije za genocid nad Hrvatima u ratu od 1991. do 1995.

"Tuđman je htio i isprovocirao strašni etnički rat, jer je očajnički želio državu Hrvatsku", rekao je odvjetnik Wayne Jordash pred najvišim sudom UN-a u Den Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citirao je izjavu nekadašnjeg hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca da je 'Tuđman želio rat po svaku cijenu, da on nije bio nužan, nego namjerno izazvan i da su prema Tuđmanovoj želji Srbi morali nestati iz Hrvatske'.

Odbacujući tvrdnje da se zločini 'zbog kojih Srbija žali' mogu kvalificirati kao genocid, Jordah je rekao da je za rat odgovorno hrvatsko vodstvo zbog vlastitih ambicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili su to tragični događaji do kojih dođe kada se vlastiti narod koristi radi osobnih ambicija kako bi se osiguralo mjesto u povijesti", istaknuo je britanski odvjetnik.

"Za razliku od Hrvatske, Srbija ima izravne dokaze za genocid nad Srbima u Oluji u kolovozu 1995.", tvrdi srbijanska strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protutužba Srbije jasno pokazuje da je akcija Oluja bila osmišljena u vrhovima vlade na čelu s Tuđmanom", a dokaz je sastanak na Brijunima, rekao je profesor William Schabas.

"Hrvatska se, s druge strane, u nedostatku izravnih dokaza oslanja na zbroj izoliranih događaja koji samo po njezinu mišljenju čine genocidnu namjeru", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je tvrdnje kako Srbija, odbijajući rasvijetliti sudbinu nestalih osoba, nastavlja kršiti konvenciju o genocidu.

"Argument o kontinuiranom kršenju konvencije čini se kao da je smišljen za doručkom. Ne mogu vjerovati da Hrvatska iskreno misli da Srbija još uvijek želi uništiti Hrvate", rekao je Schabas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvredljivima je nazvao poziv hrvatskih zastupnika ICJ-u da u slučaju "Hrvatska protiv Srbije" primjeni niže standarde dokazivanja genocida, jer će u suprotnom postati "irelevantan", a konvencija "mrtva u vrijeme kada je najviše potrebna".

"Presudom iz 2007. u slučaju BiH ovaj sud je uveo jasnoću i preuzeo vodstvo u tumačenju genocida", rekao je Schabas i dodao da Hrvatska nije pružila nijedan dokaz da su ostali sudovi primjenili niže standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam pojma o čemu Hrvatska govori. Nije navela nijedan primjer, osim svojih pogrešnih tumačenja nekih presuda. Vjerujem da će ih navesti zadnjega dana rasprave, kako Srbija na njih više ne bi mogla odgovoriti", kazao je profesor Schabas.

Srbijanski zastupnici također su ocijenili da hrvatski pravni tim nije ničim dokazao da je JNA 'de facto' bila organ nastajuće srbijanske države, da je logistički i financijski ovisila o Beogradu i da je kontrolirala oružane snage tzv. krajine te srpske paravojne postrojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku postupka u petak poslijepodne završnu riječ Srbije iznijet će šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo