virus krade podatke / Upozorenje svima koji koriste internet bankarstvom!

Image
Foto: Photos

Posljdenjih dana sve češći su napadi na računala klijenata, stoji u priopćenju Udruge banaka. Šire se virusi i trojanci koji prikupljaju lozinke, PIN-ove i brojeve. Ovom zloupotrebom na meti su poslovni korisnici koji autoriziraju transakcije karticama, čitačima ili USB sigurnosnim uređajima. Sustavi internetskog bankarstva nisu ugroženi, a banke mole da se sumnjivi e-meilovi ili pozivi dojave matičnim bankama.

28.3.2014.
18:19
Photos
VOYO logo

Hrvatska udruga banaka (HUB) danas je upozorila da su zabilježeni napadi na računala zlonamjernim programima za prikuplje tajnih podataka poput korisničkih identiteta, lozinki, PIN-ova i brojeva računa pa klijente pozivaju da svaki sumnjiv poziv ili e-mail u kojem se zahtijevaju podaci potrebni za autorizacije bankarskih transakcija dojave svojoj matičnoj banci.

Ovim napadom nisu ugroženi sigurnosni sustavi banaka niti sustavi internetskog bankarstva, ističu u HUB-u podsječajući da se računala mogu zaraziti na različite načine, od otvaranja zaraženih privitaka elektroničkih poruka ili linkova s malicioznim kodom do korištenja programa za udaljeni nadzor računala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da je cilj napadača koristiti podatke s računala građana i poslovnih subjekata, članice HUB-a upozoravaju sve svoje klijente da se u korištenju računala nastave pridržavati svih sigurnosnih pravila te da svoje identifikacijske oznake, PIN-ove i druge povjerljive podatke, ne odaju drugim osobama ni na koji način", ističu u udruzi banaka.

Budući da se ovim pokušajem zlouporabe posebno ciljaju poslovni korisnici koji u internetskom bankarstvu autoriziraju transakcije karticama i čitačima ili USB sigurnosnim uređajima spojenim na računala, većina članica HUB-a koje nude uslugu Internet bankarstva za tvrtke i obrtnike upozorila je svoje klijente da zbog prevencije prijevara i drugih neželjenih događaja poštuju sva sigurnosna pravila te da nakon završetka rada s internetskim bankarstvom izvade iz računala kriptografski uređaj (pametnu karticu ili USB sigurnosti uređaj) i spreme na sigurno mjesto te da uz njih nikad ne spremaju PIN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUB navodi da u korištenju e-bankarstva za građane, s obzirom na način i vremenski tijek autorizacije putem tokena koji je izvan računala, računi klijenata nisu ugroženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo