iza zatvorenih vrata / Vrhovni sud o Sanaderu: O presudi ovisi sudbina Ine

Image
Foto: RTL

Vrhovni sud bi trebao u pet dana detaljno razmotriti žalbu koju je uložio odvjetnički tim bivšeg premijera.

31.3.2014.
9:13
RTL
VOYO logo

Pred Vrhovnim sudom RH naći će se prva nepravomoćna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a.

U pet raspravnih dana Vrhovni sud bi trebao detaljno razmotriti žalbe Sanaderove obrane i tužiteljstva te naknadno donijeti odluku 'iza zatvorenih vrata'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je obrana u svojoj žalbi predanoj u srpnju prošle godine tražila da se ukine prva nepravomoćna presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je žalbom zatražio da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Pred Vrhovnim sudom nije nimalo jednostavna zadaća: o pravomoćnosti Turudićeve presude protiv Sanadera ne ovisi samo sudbina bivšeg premijera, već i nacionalni interesi Hrvatske. Naime, vlada Zorana Milanovića u siječnju ove godine protiv MOL-a je podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi.

U svojoj tužbi Hrvatska traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Također, Hrvatska je od MOL-a tražila i nadoknadu štete koja je nastala tim ugovorima. Radi se o iznosu od nekoliko milijardi kuna.

Ako UN-ova arbitraža presudi u korist Hrvatske, MOL će morati vratiti sav dobitak Ininog poslovanja, te nadoknaditi gubitke nastale u plinskom biznisu. Također, MOL bi odštetu morao platiti i zbog toga što nije izvršio obećana ulaganja u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo