HRVATSKI NONSENS / 'Liječnike izvozimo, a plaćat ćemo farmaceutima da rade njihov posao'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Struka i pacijenti podijeljeni su oko pitanja mogu li ljekarnici preuzeti dio zdravstvene skrbi o pacijentima oboljelima od kroničnih nezaraznih bolesti i praćenje propisane terapije, kako to ovih dana najavljuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

31.3.2014.
15:44
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Struka i pacijenti podijeljeni su oko pitanja mogu li ljekarnici preuzeti dio zdravstvene skrbi o pacijentima oboljelima od kroničnih nezaraznih bolesti i praćenje propisane terapije, kako to ovih dana najavljuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dok iz Ministarstva zdravlja poručuju da je "cijeli projekt još u ranoj fazi" pa ga ne mogu komentirati, predsjednik Hrvatske liječničke komore HrvojeMinigo začuđen je što njih dosad nitko nije konzultirao, već su o inicijativi ravnatelja HZZO-a SinišeVarge doznali iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minigo smatra kako je to još jedan pokušaj rješavanja problema nedostatka liječnika u Hrvatskoj i smanjivanja troškova zdravstva, i to tako da se odgovornost s jedne struke prebacuje na drugu - onu s nižim stupnjem obrazovanja.

Obje profesije, liječništvo i ljekarništvo, regulirane su zakonima, a ljekarnička djelatnost definirana je kao osiguranje opskrbe i izrade lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako se želi proširiti njihova djelatnost, primjerice s cijepljenjem, potrebni su dodatna edukacija i izmjene zakona, što zahtijeva prethodnu javnu raspravu u koju bi bile uključene sve zainteresirane strane, pogotovo pacijenti koji bi na to morali pristati, kaže Minigo.

On ističe da ljekarnici nipošto ne smiju određivati terapije, a Liječnička komora mora biti uključena u bilo kakve promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatske ljekarničke komore, s kojom HZZO pregovora o mogućnostima širenja djelatnosti, ističu da je poanta u suradnji s liječnicima na dobrobit pacijenata, te da oni ne žele ulaziti u poslove liječnika niti ih kontrolirati.

Odbacuju pritom optužbe VladimiraTrklulje, profesora farmakologije na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, da "farmaceuti-ljekarnici ne znaju gotovo ništa o uzrocima, posljedicama, tijeku i liječenju bolesti", te da bi za posao koji im HZZO želi prepustiti mogli biti spremni tek za petnaest do dvadeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TihanaGovorčinović, stručna suradnica Ljekarničke komore, kaže da Trkulja očito nije upoznat s kurikulumom Farmaceutsko-bikemijskog fakulteta, kao ni s edukacijom farmaceuta koja uključuje specijalizaciju iz kliničke farmacije.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Širenje djelatnosti ljekarnika predlaže se kako bi se rasteretili liječnici primarne zdravstvene zaštite, od čega bi najviše profitirali pacijenti koji više ne bi morali čekati u redu za utvrđivanje povišenog tlaka ili šećera u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farmaceuti bi mogli sudjelovati i u ranom otkrivanju bolesti, što bi značajno smanjilo troškove liječenja, kaže Govorčinović navodeći primjer dijabetičara, čiji je broj u Hrvatskoj već nadmašio 200.000, a procjenjuje se da još toliko građana ne zna da ima povišen šećer.

Da bi farmaceuti mogli rasteretiti liječnike primarne medicine, slaže se i Mario Malnar iz KoHOMA-a (Koordinacije hrvatske obiteljske medicine), koji je "apsolutno za to" da ljekarnici budu dodatna pomoć obiteljskim liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto da budu samo trgovci, ljekarnici bi mogli pomoći u dugoročnim terapijama, praćenju nuspojava lijekova te određivanju najmanje nužne terapije", smatra Malnar. Upozorava da su liječnici obiteljske medicine često preopterećeni jer im pacijenti nepotrebno dolaze, čak i u slučaju bolesti koje su samoizlječive, poput viroze ili gripe.

Mi smo jedina zemlja u Europi u kojoj se gripa liječi na Klinici za infektivne bolesti. Ljekarnici bi tu mogli značajno pomoći i dati pacijentima lijek i uputiti ih na mirovanje, jer to su bolesti zbog kojih, ako nema komplikacija, nema potrebe ići liječniku,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara kaže da proširena ljekarnička djelatnost funkcionira u onim europskim zemljama u kojima su liječnici dobro plaćeni. No, nije joj jasno zašto bi se kod nas uzimao novac liječnicima, da bi se njihov posao prepuštao farmaceutima, kojima bi se za to plaćala dodatna edukacija.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ako se to radi zbog manjka liječnika, treba biti jasno da je manjak liječnika stvoren tako što ih se nije plaćalo. Liječnike izvozimo i tjeramo da odu u inozemstvo, a sada ćemo plaćati farmaceutima da obavljaju njihov posao, kaže Rušinović-Sunara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo