PREDSJEDNIK JE SIGURAN / 'Referendum o ćirilici uskoro na dnevnom redu'

Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je u utorak Grafičku školu u Zagrebu u prigodi obilježavanja 120. godišnjice njenog postojanja. Tom je prigodom komentirao i teme koje su dominirale domaćom političkom scenom posljednjih dana.

1.4.2014.
12:23
VOYO logo

ZAGREB - Predsjednik Republike IvoJosipović posjetio je u utorak Grafičku školu u Zagrebu u prigodi obilježavanja 120. godišnjice njenog postojanja. Tom je prigodom komentirao i teme koje su dominirale domaćom političkom scenom posljednjih dana.

"Zadovoljan sam suđenjem u Haagu. Pratio sam cijeli proces, a i sudjelovao sam u pisanju tužbe", osvrnuo se na postupak u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid u ratu u Hrvatskoj 90-tih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je referendum o ćirilicu u pitanju, Josipović je siguran da će uskoro doći na dnevni red, dok za institut retroaktivnog tumačenja Ustava kaže kako to tumačenje imamo dugi niz godina te da ima svoje slabosti.

"Mi taj institut imamo i Sabor ga je primjenjivao rijetko. No, dok taj institut postoji, može se primjenjivati", kaže predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Što se optužnice protiv Hernadija tiče, Josipović kaže da ne zna detalje slučaja, ali i da "od DORH-a očekuje da progoni svakoga tko je počinio kazneno djelo".

Otkrio je i svoja razmišljanja o što skorijem ulasku balkanskih zemalja u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je kroz deklaraciju u Saboru iskazala mišljenje da sve te zemlje postanu članice. Situacija u Ukrajini pokazuje na neželjene situacije. Bosna i Hercegovina treba čim prije postati članica. Treba smisliti plan i kriterije za njih, no te kriterije trebaju ispuniti. Kao što smo i mi to učinili", poručuje Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo