I TO JE MOGUĆE / Kada su fotelje u pitanju, vladajući i oporba mogu se složiti

Sa stranačkih su dužnosti odstupili, ali SDP-ova Marina Lovrić Merzel još je uvijek županica, dok će Željko Sabo vjerojatno ponovno u utrku za vukovarskog gradonačelnika. Po Zakonu o lokalnim izborima to i mogu jer čelnicima izvršne vlasti mandat po sili zakona prestaje tek po pravomoćnoj presudi i to ako je čelnik osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od mjesec dana. No umjesto na mjenjanje zakona i vladajući, ali i oporba to bi rješili tek Etičkim kodeksom.

8.4.2014.
18:41
VOYO logo

Nakon prvog vikenda u pritvoru MarinaLovrićMerzel podnijela je ostavku na sve dužnosti u SDP-u, ali ne i na mjesto županice.

Samo stranačku ostavku podnio je i ŽeljkoSabo, također suočen s optužnicama. No, za mjesec dan i on će, čini se, ponovo u utrku za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dosta osjetljivo pitanje. Znači, kad si kriv? Kriv si kad te sud osudi", kaže RankoOstojić.

No, do presude mogu proći godine. Jer po Zakonu o lokalnim izborima župan ili gradonačelnik to po sili zakona prestaje biti tek nakon pravomoćne presude. A zbog Ustava, tumači Bauk, to se i ne može promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustav je predvidio da kaznena presuda za pojedina djela može imati za posljedicu oduzimanje prava na obnašanje nekih dužnosti. Svako zakonsko reguliranje prije kaznene osude bi bilo u suprotnosti s tim člankom Ustava", objašnjava ministar uprave.

No, neki članovi Predsjedništva SDP-a puno su stroži:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko u SDP-u nosi svoju moralnu odgovornost prema kolegama, društvu za koje se bori i stranci u koju je ušao i koju zastupa. Gledam na to kao na rasterećenje SDP-a u procesu u kojem oni dokazuju svoju nevinost, odnosno dok traje istražni postupak", kaže DavorBernardić.

Za nepisani Etički kodeks zalaže se većina SDP-ovaca, ali i pozivaju na dosadašnju praksu koja je uglavnom rezultirala ostavkama dužnosnika nakon nekog vremena provedenog u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa isto misle čak i HDZ-ovci.

"Pričekajmo da pravosuđe odradi svoj dio posla i tek po pravomoćnosti presude možemo razgovarati. Moramo biti oprezni, može se dogoditi da osnovane sumnje se ne potvrde na sudu i onda ćemo se pitati što smo to napravili u cijelom postupku protiv ljudi koji na koncu budu proglađeni nevini", kaže DavorinMlakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburisti zato oštro poručuju.

"Nije prihvatljivo da netko od dužnosnika može biti u istražnom zatvoru godinu ili dvije, a dužnost mu ostaje, prima dužnosničku plaću, a kaznena djela su počinjena u obnašanju dužnosti. Obzirom da nema političke odgovornosti kod tih pojedinaca, država mora intervenirati  razrješenjem i raspisivanjem izbora", poručuje DragutinLesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci ipak upozoravaju:

"Moglo bi se dogoditi da jednostavno smjenom vlasti na državnoj razini nova politička garnitura pokuša pokretanjem kaznenih postupaka, na ovaj ili ovaj način na koji oni već mogu, dovesti do toga da se smjeni veći broj lokalnih dužnosnika izabranih od strane građana. Zato je potrebno biti oprezan jer se takvo rješenje može zloupotrijebiti", upozorava IvanKoprić s Pravnog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok nema pravomoćne presude, svi se oni mogu ponovno kandidirati na izborima.

Pa tako i Marina Lovrić Merzel, iako je iza remetinečkih rešetaka, može ostati na čelu Županije i za to primati plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo