preko leđa građana / 'Ako negdje treba isušiti močvaru, to je resor Hajdaša Dončića'

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Zbog vijesti da Hrvatske željeznice ukidaju mnogobrojne linije u Hrvatskoj, a posebno one u Slavoniji i Baranji, saborska oporba je stala na noge. Upozorili su da resorni ministar uništava željeznice te da se uštede opet ostvaruju preko leđa građana.

9.4.2014.
12:02
RTL
VOYO logo

Oporbeni HDSSB i Hrvatski laburisti zatražili su danas da Hrvatski sabor raspravi stanje u Hrvatskim željeznicama i da o tome pred zastupnicima progovori resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

"Posebno se treba osvrnuti na povezivanje Slavonije i Zagreba", rekao je Krešimir Bubalo (HDSSB) koji je tražio saborsku stanku kako bi izrazio nezadovoljstvo jer HŽ putnički prijevoz ukida linije prema Slavoniji i Baranji, posebno prema Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nove uštede u HŽ-u lome se preko leđa građana Osijeka, Slavonije i Baranje. Sa smanjenjem kapitalnih davanja, s nestajanjem Slavonije i Branje iz proračuna, ali i ovim zadnjim udarcem ukidanja linija zvoni 'zvono na uzbunu" za sve koji žive u Slavoniji u odnosu na maćehinski odnos aktualne Vlade, HŽ-a i resornog ministra", naglasio je HDSSB-ov zastupnik.

Ukidaju se vlakovi da bi se pogodovalo autobusnim prijevoznicima?

Ukidanjem željezničkih linija, drži, vjerojatno se pogoduje nekim autobusnim prijevoznicima koji su skuplji za radnike i studente koji iz Osijeka i Slavonije putuju za Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez temeljite saborske rasprave željezničke linije ne treba ukidati", poručio je Bubalo.

Laburist Mladen Novak podsjeća da je već upozoravao na kriminal u HŽ, a kriminal je, kaže, i ako HŽ putnički prijevoz ugovorom daje u najam svoje lokomotive privatniku koji će prevoziti teret, dakle stvara konkurenciju unutar HŽ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Tko je tu lud?'

"Po mom mišljenju to je svjesno uništavanje", rekao je Novak.

Zanimljivo je, tvrdi, i da je sve što je u sustavu ministra Hajdaša Dončića sumnjivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam u nekoliko navrata pozivao i DORH i USKOK da uđu u taj sustav, da provjere što se tamo događa", podsjetio je laburist.

Novak upozorava i na apsurd da se ide u rekonstrukciju pruge Knin-Zadar, a donesena je odluka o ukidanju putničkog i teretnog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zar tu nije netko lud", upitao se Novak i poručio 'ako negdje treba isušiti močvaru, onda je to u resoru Hajdaša Dončića, odnosno HŽ-a'.

"Vidite što se događa kad se sustav restrukturira, a ne vodi briga o onima koji ga koriste. Na žalost, te pruge se ukidaju upravo u područjima gdje je dohodak po stanovniku najniži i to je možda najveća i najlošija stvar u svemu", rekao je Ivan Šuker (HDZ) čija se stranka protivi ukidanju pruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaje na željeznici Šuker gleda u kontekstu dviju velikih packi koje je Hrvatska dobila. Prva je iz Bruxellesa koji u rebalansu nije vidio nešto što je dugoročno, što bi garantiralo stabilnost javnih financija, a druga je projekcija MMF-a o gospodarskom padu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo