rasprava o ćirilici / Ekspresni Sabor: Zastupnici za samo 13 minuta odlučili o svemu

Sabor je u petak zasjedao samo 13 minuta. Jednoglasno, s 99 članova 'za', odlučili su da potpisi prikupljeni u referendumskoj inicijativi Stožera idu na provjeravanje.

11.4.2014.
8:08
VOYO logo

Hrvatski sabor danas je zadužio Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih u sklopu referendumske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Saborski zastupnici su, glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda zaključili 12. sjednicu. Za taj posao trebalo im je ravno 13 minuta. Sabor je jednoglasno s 99 glasova 'za' zadužio Vladu  da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih u referendumskoj inicijativi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Zastupnici idu na odmor, ali još uvijek ne znaju koliko dug, dva ili tri tjedna. "Ne znamo ni zašto su nas raspustili ni kad se zasjedanje nastavlja", komentirala je oporba ovo ekspresno raspuštanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer je još u prosincu prikupio i Saboru predao oko 650 tisuća potpisa hrvatskih građana kojima se traži raspisivanje referenduma, na kojem bi birači odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine polovicu, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Zastupnici odbacili izvješće HOO-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2012. godinu nije danas, unatoč pozitivnom mišljenju matičnog saborskog odbora dobilo 'prolaznu ocjenu' Hrvatskog sabora.

Saborska većina, preciznije 70 zastupnika, glasovala je protiv jednoglasno utvrđenog prijedloga Odbora za obitelj, mlade i sport da se Izvješće HOO prihvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prijedlog Odbora, odnosno za Izvješće, glasovalo je 29 zastupnika, a dvoje ih je bilo suzdržanih.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović dobila je još jednog, četvrtog zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je na tu dužnost imenovao Marija Krešića, doktora pravnih znanosti, višeg asistenta na zagrebačkom Pravnom fakultetu. U Krešićevu životopisu zapisano je i da je bio načelnik odjela u Ministarstvu pravosuđa, šef kabineta ministrice pravosuđa, savjetnik saborskih zastupnika, da je diplomirao Pravni i Fakultet političkih znanosti.

Krešić je prisegnuo da će se u svom radu držati Ustava i zakona, poštovati pravni poredak Republike Hrvatske, dužnost obnašati savjesno i odgovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan zamjenik pučke pravobraniteljice obveza je koja proizlazi iz fakultativnog protokola uz Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja.

Ratifikacijom tog protokola, Hrvatska se obvezala osnovati Nacionalni preventivni mehanizam, posebno tijelo koje će redovito posjećivati zatvore, s ciljem sprječavanja mučenja i ponižavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antu Rajkovaču, Sabor je imenovao ravnateljem Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Rajkovača je dugogodišnji državni službenik, dolazi iz državne tvrtke AKD, a dugo je godina bio u MUP-u.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo