KRITIKA VLADINIH MJERA / Poslodavci u šoku: 'Sami sebi ubijamo mogućnost rasta'

I dok je minisitar financija u Americi u potrazi za novim zaduženjem i dalje nije jasno kako vlada misli udovoljiti Bruxellesu i što će i koliko kome uzeti. Poslodavci moguće podizanje trošarina nazivaju probnim balonima od kojih očekuju samo loše posljedice, za gospodarstvo predviđaju još niže grane, iako su vladajući i dalje u mahnitoj potrazi za investicijama.

11.4.2014.
18:39
VOYO logo

Poruka je jasna - natrag u popravljačku klupu. Jer upravo to Europska komisija misli o Vladinim mjerama za smanjivanje deficita. Umjesto manjih rashoda, Vladi je opet draže povećanje prihoda, i to kroz veće trošarine za gorivo i naknade za mobilno telefoniranje.

Iako je konačna odluka pitanje dana -  ministar obrazovanja poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi moramo učiniti ono što od nas traži Europska komisija, ali nema udara na džepove građana. Rebalans će biti sa tri osnovna cilja, a to je da se osiguraju plaće, da se osiguraju mirovine i da se osiguraju radna mjesta. Ponavljam, nema udara na građane", uvjerava Jovanović.

U što bi građani, nakon svega, teško mogli povjerovati. Jednako su nepovjerljivi i poslodavci koji kažu: probni baloni kojima se najavljuje podizanje trošarina ne mogu imati dobre posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, neću ni spominjati da je to opet neplanirano, da je to usred poslovne godine, i da se ponovno šalje jedna poruka da smo nepredvidljivi, da se stvari mogu promijeniti preko noći. To sigurno nije dobra poruka za investicije i nove investitore", kaže direktor Hrvatske udruge poslodavaca DavorMajetić.

Sve to ministra gospodarstva ne zabrinjava - o rebalansu proračuna ne želi, ali se zato hvali dobrim poslom u SAD-u gdje je investitorima predstavljao mogućnost traženja plina i nafte u Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je imala lidersku poziciju, najveći interes. Sve američke velike naftne kompanije su iskazale interes, dolaze u data room koji je zatrpan, popunjen sasvim do kraja petog mjeseca, i sve mi to govori da radimo dobar posao", optimističan je IvanVrdoljak.

No ako je to i istina, rezultati će se vidjeti tek nakon niza godina. U međuvremenu, poslodavci se brinu da će nestati i one grane gospodarstva koje su još zdrave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država će opet ići tamo gdje novca možda još ima, gdje još postoji nekakva nada i snaga da se stvari pokrenu, investiraju i da se pokrene gospodarstvo. Nažalost, ovim kratkoročnim mjerama sami sebi ubijamo mogućnost gospodarskog oporavka i rasta", kaže Majetić.

Koji izostaje već šestu godinu za redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo