Provjeravaju troškove liječenja / Kome će pripasti novac prikupljen u humanitarnoj akciji za Noru Šitum?

Nastavlja se afera oko udruge Hrabro dijete. Kome će pripasti novac prikupljen u humanitarnoj akciji za Noru Šitum, odlučuje Općinski sud u Novoj Gradiški, gdje je održano prvo ročište. Državno odvjetništvo još provodi istragu oko ovog humanitarnog skandala, a neslužbeno doznajemo da se provjerava sve, pa čak i troškovi američkog liječenja.

11.4.2014.
18:34
VOYO logo

Sud predlaže mirnim putem riješiti nepomirljivi problem: treba li novac prikupljen u humanitarnoj akciji za Noru Šitum pripasti roditeljima ili ostati na računu udruge Hrabro dijete.

"Po nama je legitimacija nesporna proizlazi iz činjenice da su tužitelji roditelji male Nore i da su sukladno zakonu o nasljeđivanju ovlašteni na potraživanje tog iznosa", rekao je Dejan Španović, odvjetnik Đane Atanasovske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A traženi iznos se povećao. Umjesto 4 milijuna i 118 tisuća kuna, nakon nalaza Ministarstva financija koje je provelo inspekcijski nadzor Udruge, obitelj Šitum sada traži 4 milijuna i 388 tisuća kuna.

"Oni traže sredstva utvrđena iz ukupnog poslovanja koja premašuju sredstva iz udruge prikupljene u akciji. Ne možemo prihvatiti jer nema veze s akcijom Nora Šitum", kazao je Mijo Kladarić, odvjetnik udruge Hrabro dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suprotnoj strani pitaju se i kako novac iz humanitarne akcije može netko naslijediti.

"Mi smatramo da humanitarna pomoć, sukladno odredbama zakona o nasljeđivanju i zakona o humanitarnoj pomoći, ne bi mogla biti predmetom nasljeđivanja", dodao je Kladarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nedorečenosti zakona, teško je predvidjeti kakvu će odluku sud donijeti. Afera oko udruge Hrabro dijete ponukala je i državu da krene u izmjenu zakona koji bi za 15 dana trebao u javnu raspravu.

"Ići ćemo u smjeru da se točno zna za koju svrhu se prikupljaju novci, da se točno zna na koji račun novca sjedaju, ali se onda ti novci za ono za što se počinju prikupljati moraju onda doista do kraja i namijeniti", rekla je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dobiju novac, roditelji preminule Nore Šitum mogu ga potrošiti kako žele, no žele ga uložiti u Zakladu Nora Šitum, pomagati djeci, ali i izgraditi dom za smještaj roditelja čija se djeca liječe u zagrebačkim bolnicama. No, 14 udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti složno kažu - to nije potrebno.

"Odjel onkologije u Klaićevoj je u toliko lošem stanju da sve udruge smatramo da bi se taj odjel trebao prvo riješiti, znači liječenje djece je prvenstveno na prvom mjestu", rekla je Ljiljana Vuletić, voditeljica udruge Ljubav na djelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se čeka odluka suda u ovom slučaju - novim zakonom strogo će se regulirati da se novac iz humanitarnih akcija troši isključivo za ono za što je prikupljan i ni za što drugo.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo