NIŠTA BEZ PEČATA / Uvodi se red: Nema skupljanja novca bez odobrenja Vlade

Odzvonilo je zlouporabama oko humanitarnih akcija. Kako RTL Danas doznaje, do ljeta stiže izmijenjeni Zakon o humanitarnoj pomoći. Detalji su jasni i strogi - ništa bez odobrenja i kontrole države, a svaki propust strogo će se kažnjavati. Novac kojeg se odreknu građani kako bi nekom nesebično pomogli moći će se trošiti isključivo za ono za što je prikupljen.

12.4.2014.
18:46
VOYO logo

Sedmogodišnja Ema prvi je put na nogometnoj utakmici. I odmah - s posebnim zadatkom. Dinamo i Rijeka igrali su za nju. Ema boluje od cistične fibroze, i treba joj aparat vrijedan 120.000 kuna, njezinoj obitelji nedostižno.

"Znači mi puno jer ćemo najvjerojatno skupiti za taj aparat koji je Emi nužno potreban da bi ona mogla što duže biti s nama", kazala je Emina majka Nives Colner.

Što i kako s novcem koji se prikupi, nije jasno definirao ni Zakon o humanitarnoj pomoći. Sada se radi na popunjavanju njegovih rupa kako bi se spriječile zlouporabe.

"Mislim da ćemo s jasnijim pravilima igre biti svi skupa zaštićeniji. Ono što je meni puno važnije je to da pošaljemo građanima poruku da će novci koji oni uplaćuju doista biti utrošeni na te svrhe", pojasnila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Humanitarne akcije ubuduće će se provoditi pod jačom kontrolom države. Donirani novac moći će se trošiti isključivo za ono za što je prikupljen i ni za što drugo. Svaki propust strogo će se kažnjavati.

"Morat će podnijeti obračun u određenom roku za što je prikupljeno, koliko je utrošeno. S tim da će takva akcija dobiti jedan broj od Vlade RH gdje će stajati da iza te akcije stoji Vlada RH i da će onaj tko daruje, bilo telefonski, bilo donacijom ili uplatom, biti siguran da je ta akcija pod kontrolom svih nadležnih institucija Vlade Republike Hrvatske", kazala je Marija Rukavina, članica radne skupine za izradu Zakona o humanitarnoj pomoći.

Povod za korijenito mijenjanje zakona starog tek tri godine jest afera oko udruge Hrabro dijete i akcija za malenu Noru Šitum. Pokazalo se da je postojeći Zakon nemoćan u rješenju problema - kome pripada novac koji su građani uplaćivali za Norimo liječenje.

"Ljudi daju iz svog džepa. Ponekad daju za humanitarnu pomoć da bi nekom pomogli i mislim da je jako važno vratiti vjeru u te humanitarne akcije. Meni se čini da je u zadnje vrijeme ipak poljuljana", dodala je ministrica Opačić.

Samo u dvije posljednje godine održano je 411 humanitarnih akcija, a čak 268 različitih neprofitnih udruga imalo je rješenje za prikupljanje humanitarne pomoći. Sada je država odlučila postrožiti pravila igre i napokon - uvesti red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike