DO JUTRA ĆE POŽAR BITI UGAŠEN / 'Vatrogascima bi bilo bolje da rade posao, a ne da daju izjave novinarima'

Požar u skladištu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru i dalje je aktivan, no pod kontrolom je, osiguran sa svih strana i ne može se širiti, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

14.4.2014.
20:05
VOYO logo

21:57 - "Požar je pri kraju, do 6 ujutro sve će biti gotovo. Još par dana ćemo pojačano nadzirati požarište. Uzrok se još uvijek ne zna. Mjerna stanica je pokazala kako nema prekomjerne razine CO2 u zraku, pa ni ozbiljnije opasnosti za okolno stanovništvo", izjavio je večeras pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

21:45 - Požar u skladištu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru i dalje je aktivan, no pod kontrolom je, osiguran sa svih strana i ne može se širiti, doznaje se večeras u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar gasi 120 profesionalnih vatrogasaca i 50-ak članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Na terenu je i 40-ak vatrogasnih vozila, no u JVP-u procjenjuju da bi gašenje požara moglo još potrajati.

Kiša koja trenutačno pada u Zagrebu nije pomogla u gašenju, kao ni MORH-ov helikopter, kažu u JVP-u, jer se takav požar prvenstveno gasi pijeskom i šljunkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:17 - Na Jankomir je stigao i zagrebački gradonačelnik MilanBandić koji smatra da je najvažnije što se nitko nije ozlijedio.

"Nakon očevida ćemo vidjeti što se dogodilo. Požar je pod kontrolom i nema posljedica po zdravlje ljudi", rekao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje ozlijeđenog vatrogasca Bandić je opisao sljedećim riječima.

"Nije to ništa. Nešto mu je upalo u oko", kaže prvi čovjek Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci kažu da je požar prekasno prijavljen...

"Vatrogascima bi bolje bilo da rade posao, a manje da daju izjave novinarima", u svom je stilu ispalio Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


19:13 - U požaru u skladištu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru gore uglavnom limeni i plastični dijelovi automobila, ali ne i opasne komponente koje su izvađene iz vozila, priopćili su predvečer iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U požaru u C.I.O.S.–u gore većinom prešani limeni i plastični dijelovi automobila, a opasne komponente iz vozila poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora izdvajaju se prije postupka prešanja iz motornih vozila", poručili su iz Ureda.

Izvijestili su kako je Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" proveo uzorkovanje zraka, te će se u sklopu službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju obaviti detaljnije analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere predostrožnosti za građane ostale su iste: ne izlagati se dimu koji se širi s požarišta, ostati u zatvorenome, zatvoriti prozore i vrata, zaključuje Ured u priopćenju.

18:45- U RTL-u Danas razgovarali smo sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, Mladenom Malčićem.

Kakva je trenutačna situacija, je li požar pod kontrolom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požar je pod kontrolom što pokazuje bijeli dim. Gasimo ga već pet sati. Na intervenciju su izašla vozila iz četiri postaje, podigli smo sljedeću smjenu da popunjava, radi mogućih požara u gradu, deset dobrovoljnih društava i cisterne iz vodovoda."

Zna li se uzrok požaru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzrok se ne zna, ali požar je zahvatio površinu od 30 puta 30 metara do našeg dolaska. Dakle, požar je bio primijećen i gašen prije, ali nismo bili na vrijeme pozvani."

Koja je iduća faza? Kada bi se  požar mogao nazvati kontroliranim?

"Za jedno dva sata, do mraka, požar bi trebao biti pod kontrolom. Prvi puta u povijesti javne vatrogasne postrojbe su pozvane zračne snage jer sam osjećao nemoć kada se požar proširio sa 30 puta 30 na 30 puta 60 metara. Južni vjetar je non stop prema sjeveru nosio i bili smo nemoćni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:04 - Mladen Malčić, zapovjednik JVP Zagreb: "Požar će tek kroz nekoliko sati biti lokaliziran i pod kontrolom. Jedan vatrogasac je lakse ozlijeđen. CIOS je malo kasno zvao vatrogasce. Uzrok se još ne zna. Gasi samo jedan helikopter, nema kanadera."

17:20 - Zbog požara u skladištu tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru, zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada se šire dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavještavaju se građani prvenstveno zapadnog i sjevernog dijela grada da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima, koji se šire s požarišta, te da zatvore prozore i vrata i ostanu u kućama i stanovima.

Ako netko nakon izloženosti dimu osjeti bilo kakve probleme i simptome, potrebno je odmah javiti se svom liječniku ili pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:30 - U pomoć vatrogascima na gašenju požara u C.I.O.S.-u stigle su tri cisterne iz podružnice Vodovod i odvodnja a u dolasku je šest cisterni iz podružnice Čistoća. Također, očekuje se i dolazak helikoptera kako bi se požar ugasio iz zraka.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U pojedinim medijima pojavila se kriva informacija da se čuju eksplozije. Nema nikakvih eksplozija niti detonacija na požarištu C. I.O.S, javljaju iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK DOGAĐAJA

U skladištu CIOS-a na zagrebačkom Jankomiru došlo je do požara i u tijeku je njegovo gašenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Zagrebački vatrogasci dojavu o požaru zaprimili su u 13,36 sati te je na mjesto požara upućeno deset vozila.

Požar je pod kontrolom, potvrđeno je Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan uzrok požara znati će se nakon očevida, a prema prvim informacijama gore sprešani automobili, u kojima ima i plastike i gume što je i uzrok jakog zadimljavanja. Požar još uvijek nije lokaliziran, no ne prijeti opasnost od širenja.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kao mjeru predostrožnosti građanima koji osjete dim, preporuča se zatvaranje prozora i vrata, ostanak u unutarnjem prostoru kao i da se ne kreću u blizini požarišta jer su tamo koncentracije plinova najveće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za upravljanje u hitnim situacijama je od DUZS-a zatražio angažiranja Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske za pomoć pri gašenju požara iz zraka.

CIOS grupa, u vlasništvu PetraPripuza, sakuplja i reciklira željezni i čelični otpad i ostale otpadne materijale.

Kako javljaju iz CIOS-a, u požaru nema ozlijeđenih osoba.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo