PUSIĆ ZA RTL DANAS / EU odlučuje o potezima prema Rusiji: 'Postoji spremnost za akciju'

RTL Danas je posljednje informacije iz Luksemburga doznao od prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

14.4.2014.
18:45
VOYO logo

Ukrajina je i dalje na rubu rata. Proruski separatisti zauzeli su još vladinu zgradu na istoku zemlje, i to nakon što je istekao ultimatum ukrajinske vlasti da se povuku.

Kijev sada traži pomoć UN-ovih mirotvoraca, a u Luksemburgu šefovi diplomacije zemalja članica EU raspravljaju o daljnjim koracima prema Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL Danas je posljednje informacije iz Luksemburga doznao od prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova VesnePusić.

Vidjeli smo svježe prizore nasilja u više gradova na istoku Ukrajine, kako će Europska unija reagirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok razgovaramo, dogovaraju se završne formulacije u točkama zaključka koji usvajamo vezano uz zahtjev da Rusija povuče svoje snage s granica Ukrajine, na moguću posebnu misiju EU-a u Ukrajini. Također, da Rusija pridonese stabilizaciji stanja u Ukrajini te da prestane s akcijama i podrškom onima koji je destabiliziraju. Zaključci se spremaju i bit će podloga za razgovor Rusije, Ukrajine, Europske unije i SAD-a."

Je li to ono za što se zalagao britanski ministar Hague koji kaže da je nužna zajednička reakcija cijele međunarodne zajednice. Postoji li oko toga konsenzus?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji spremnost za akciju. Naravno, različiti su stavovi što je efikasno i na koji način se to može poduzeti."

Spominje se da su neke zemlje članice Unije neodlučne poduzeti drastičnije korake prema Moskvi, u vidu širih sankcija, zbog gospodarskih interesa u Rusiji. Tko ustvari koči žešću reakciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da se svake sankcije u uvjetima u kojima postoji takva međuovisnost razmatraju vrlo pažljivo. Imaju posljedice i za Rusku Federaciju, kao i na mnoge europske zemlje. Sukob u uvjetima velike energetske međuovisnosti je nova zadaća za svijet i Europu. Zbog toga se pokušava naći način kako uspostaviti komunikaciju, osim ove eskalacije nestabilnosti.

Na kraju, pričalo se i o BiH, hoće li se toj zemlji, kako se spominje, ponuditi elastičniji pristup oko otvaranja pregovora o članstvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usvojeni su zaključci. Sa zadovoljstvom mogu reći da je prihvaćen veliki broj prijedloga koje smo mi predložili. Naravno, pred nama je veliki posao. Prihvaćeno je da je BiH potreban širi pristup, fokusiraniji. Da je potrebno koordinirati pomoć i sredstva iz različitih fondova na način da se olakša zadovoljavanje kriterija. Da se mobilizira civilna sfera s jasnom europskom prespektivom, da uđu u aktivnu politiku."

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo