Počinje rat na istoku / Antiteroristička akcija u Donjecku, pretukli predsjedničkog kandidata

Image
Foto: AP Images

Turčinov je izjavio kako je jutros pokrenuta antiteroristička akcija koja će biti realizirana na uravnotežen način, a u međuvremenu su i pretučeni ukrajinski političari te se provalilo u sjedište Komunističke partije.

15.4.2014.
7:48
AP Images
VOYO logo

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak je pozvao Rusiju da "smanji svoj pritisak" u ukrajinskoj krizi na način da povuče svoje trupe koje su u velikom broju razmještene blizu granice.

"Iznimno sam zabrinut zadnjim razvojem situacije u Ukrajini, nastavkom nasilja kojemu pribjegavaju manje grupe separatista te vojnim pritiskom Rusije na ukrajinske granice", rekao je Rasmussen po dolasku na sastanak ministara obrane EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam Ruse da smanje pritisak u ovoj krizi, da povuku svoje trupe s granica kako bi se okončala destabilizacija Ukrajine te pokažu kako ta zemlja ne podupire nasilje proruskih separatista. Rusija mora prestati biti kamen spoticanja i mora početi sudjelovati u postizanju rješenja", kazao je.

Rasmussen bi europskim ministrima trebao predstaviti mjere što ih je poduzeo Atlantski savez, a cilj je jamčiti sigurnosti zemljama istočne Europe, osobito baltičkim državama, te Poljskoj i Rumunjskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se stanovništvu dao osjećaj sigurnosti ondje su privremeno poslani zrakoplovi-radari tipa Awacs.

I SAD je na područje baltičkih zemalja poslao šest lovaca-bombardera tipa F-15, dvanaest tipa F-16 te tri transportna zrakoplova u Poljsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale europske zemlje, među kojima Francuska i Velika Britanija izrazile su spremnost poslati onamo svoje zrakoplove ukoliko to od njih u idućih nekoliko tjedana zatraži NATO.

Počela vojna akcija

Oleksandr Turčinov, vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika, izjavio je kako je jutros počela 'antiteroristička' vojna akcija protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini (Donjeck).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom noći započela je antiteroristička operacija na sjeveru Donjecka. No, bit će odgovorna i uravnotežena. Svrha ove akcije, ponovno naglašavam, je zaštititi građane Ukrajine", rekao je Turčinov pred ukrajinskim parlamentom.

Proruski prosvjedi su se u proteklih nekolik odana proširili na najmanje dva druga grada, a jučer su separatisti zauzeli policijsku postaju u Horlivki te zgradu gradske skupštine u Kramatorsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni žele zapaliti vatru ne samo u Donjecku, nego i na čitavom jugu i istoku Ukrajine, od Harkova do Odese", dodao je Turčinov.

U međuvremenu su pripadnici nacionalističke grupe Desni sektor upali u sjedište Komunističke partije u sjevernoistonom gradu Sumi te pretukli tajniak regionalnog komiteta, Valerija Sirjačenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su provalili u sjedište Komunističke partije u zapadnom gradu Rovno.

Drugog kandidata, koji je sudjelovao u emisiji ITCV, Mihaila Dobkina, ispred televizije su napadači posuli zelenom bojom i brašnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napala ga je naoružana agresivna rulja koja je blokirala zgradu televizije, a kasnije je objavljen video u kojem Carev pokazuje svoje ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako bez obzira na fizičke prijetnje neće povući svoju kandidaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kijev spreman na dijalog sa separatistima?

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je kazao kako pozdravlja znakove da je vlada u Kijevu spremna na dijalog sa separatistima u istočnoj Ukrajini, nazivajući takve signale "korakom u pravom smjeru", javila je agencija Interfax.

Govoreći tijekom posjeta Pekingu, Lavrov je kazao da je ponuda Kijeva da "pregovorima riješi probleme vezane uz legalne zahtjeve stanovnika jugoistočnih dijelova Ukrajine, sigurno korak u pravom smjeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Itar-Tass javlja pak da je Lavrov izjavio kako traži od Kijeva da prestane slati sigurnosne snage na istok, te da je uporaba sile neprihvatljiva i da su zemlji potrebne ustavne reforme.

"Uvjereni smo da je upotreba sile u cilju rješavanja problema na jugoistoku Ukrajine neprihvatljiva, kao i da ustavne reforme moraju predstavljati temelj za rješavanje krize", rekao je ruski šef diplomacije nakon sastanka s kineskim kolegom Wang Yijem u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin u telefonskom razgovoru s Obamom

Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom da se Kremlj upliće u Ukrajinu te je zatražio od SAD-a da iskoriste svoj utjecaj i spriječe krvoproliće u toj zemlji, priopćeno je iz Kremlja.

"Ruska je strana naglasila da su prosvjedi u Donjecku, Kubansku, Harkivu, Slaviansku i drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine rezultat nedostatka volje i sposobnosti vodstva u Kijevu da uzme u obzir interese Rusa i drugoga stanovništva koje se služi ruskim jezikom", priopćio je Kremlj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Putin pozvao je Baracka Obamu da učini sve kako bi iskoristio priliku koja se pruža SAD-u da spriječi uporabu sile i krvoproliće", dodaje se.

Putin je rekao Obami kako se izvješća da se Rusija upliće u Ukrajinu temelje na pogrešnim informacijama. Rekao je da bi se vlasti u Kijevu trebale usredotočiti na to da uključe sve pokrajine i političke snage u Ukrajini u sastavljanje novoga ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje su se strane složile da će nastaviti tražiti diplomatska sredstva kojima mogu utjecati na situaciju uoči međunarodnih pregovora o Ukrajini, zakazanih za 17. travnja u Ženevi, stoji u priopćenju.

"Predsjednik je jasno rekao da je diplomatski put otvoren i da mi takvom putu dajemo prednost, ali da ono što čini Rusija nije u skladu s time niti vodi u tom smjeru", rekao je visoki dužnosnik američke administracije o telefonskom razgovoru dvojice čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je rekao Putinu da je Kijev iznio "stvarne ponude" koje se odnose na prenošenje vlasti na lokalne vlade u zemlji, rekao je dužnosnik.

"To je nešto o čemu trebaju odlučivati Ukrajinci", rekao je. "Mi smo uvijek podupirali sveobuhvatan proces, a to ćemo i nastaviti činiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik je rekao da je telefonski razgovor, koji je opisan kao "iskren i izravan", obavljen na zahtjev Rusije.

SAD ne razmišlja o vojnoj pomoći Ukrajini

Bijela kuća u ponedjeljak je najavila da će predsjednik Barack Obama uskoro razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, možda već istog dana navečer, te objavila da Sjedinjene Države ne razmišljaju o slanju vojne pomoći Ukrajini, prenosi agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljamo o različitim mogućnostima kako bismo iskazali čvrstu potporu Ukrajini, diplomatsku i gospodarsku", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney novinarima.

"Ne razmišljamo aktivno o vojnoj pomoći, ali preispitujemo oblike pomoći koju bismo mogli pružiti", rekao je glasnogovornik.

Direktor CIA-e John Brennan boravio je ovog vikenda u Kijevu u okviru radnog posjeta Europi, u trenutku kada je istok Ukrajine pritisnut teškom krizom, potvrdio je glasnogovornik Bijele kuće, a prenijele su svjetske agencije.

"Možemo potvrditi da je direktor (CIA-e) ovog vikenda bio u Kijevu", rekao je Carney na tiskovnoj konferenciji. "Nije uobičajeno da komentiramo putovanja direktora CIA-e, ali s obzirom na izuzetne okolnosti u ovom slučaju i pogrešne tvrdnje Rusa usmjerene na ovu agenciju možemo potvrditi da je njen direktor bio u Kijevu u sklopu putovanja po Europi", dodao je.

Francuzi spremni na sankcije oko Ukrajine

Francuska je spremna tražiti "čvrste i stupnjevite" sankcije u krizi oko Ukrajine zajedno s europskim partnerima, kazao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande američkom predsjedniku Baracku Obami, priopćilo je francusko predsjedništvo.

Francois Hollande i Barack Obama razgovarali su u ponedjeljak o situaciji u Ukrajini i "dijele istu zabrinutost suočeni s nasilnim događajima" posljednjih dana u toj zemlji, navodi se u priopćenju francuskog predsjedništva.

"On (francuski predsjednik) je izrazio francusku odlučnost za uvođenje čvrste i stupnjevite politike sankcija s (francuskim) europskim partnerima", dodaje se u priopćenju iz Hollandeova ureda.

Šef francuske države je, kako se dodaje, izrazio zajedno s američkim predsjednikom nadu da će skoro okupljanje kontaktne skupine moći pokrenuti dijalog između Rusije i Ukrajine. Tijekom razgovora Hollande je "pozvao na suzdržanost" i "istaknuo kako bi trebalo izbjeći provokacije".

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius kazao je u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU u Luxembourgu kako bi se šefovi država i vlada Europske unije mogli sastati idućeg tjedna u vezi s uvođenjem sankcija Rusiji ako se situacija u Ukrajini pogorša nakon sastanka predviđenog za četvrtak u Ženevi. Fabius je dodao da je cilj EU-a pokazati čvrstinu i istodobno ostaviti otvorenom mogućnost dijaloga".

Više ministara izravno je optužilo Rusiju da je odgovorna za događaje u istočnoj Ukrajini, gdje su naoružani ljudi u maskirnim odoroma zauzeli javne zgrade u više gradova u tom dijelu zemlje.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo