Merzel je trajno oštećena / 'Ako želite daljnja rezanja i deranja, glasujte za pučane i HDZ'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zoran Milanović naglasio je kako je ekonomska situacija komplicirana, ali da Hrvatska ima šanse. Najavio je pokretanje industrije, dolazak investicija te komentirao aktualna zbivanja na političkoj sceni.

15.4.2014.
9:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Gostujući u emisiji 2 u 9Romana Bolkovića na Jabuka TV-u premijer Zoran Milanović je istaknuo kako ekonomska situacija u Hrvatskoj nije izvanredna, nego je kompliciranije nego ikada prije.

"The Economist je sjajan u analizama, ali nemoguće je da smo među deset najgorih ekonomija svijeta. Oni su sjajna novina i najbolji analitičari na svijetu, ali su prije 12 godina prognozirali krah Njemačke, malo su se zeznuli, a tako će biti i s Hrvatskom", pojasnio je aludirajući na pisanje The Economista da je u Hrvatskoj nepovoljna klima za ulaganje.

"Ranih 90-ih očekivanja su bila drugačija. Mi smo imali razdoblje rasta koje je bilo fikcija. Mi smo ubili industriju i naš zadatak je da to probamo vratiti natrag", dodao je.

'Hrvatska ima šanse'

"Hrvatska ima šanse. Analitičari pričaju svoje, i ja to slušam. Ali to su uglavnom galamdžije, političari.  Oni koji su stručnjaci uglavnom šute. Od brodogradnje, prehrambene i prerađivačke industrije možemo pristojno živjeti i dat ćemo sve od sebe da to dignemo na noge", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan gdje je problem, premijer je odgovorio: "Od Hrvatske se u prvoj godini tražilo jako puno, ukupne mjere povećanja prihoda i smanjenja rashoda čine 7,7 milijardi kuna ili 2,3 posto BDP-a. To je više nego što je traženo od bilo koje države. U Hrvatskoj se tražio krupan zalogaj, a pitanje je možemo li ga progutati. Kada smanjujete potrošnju, odnosno rashode, onda ne možete u prvoj godini odrezati previše. Da se pita tehničare, srezali bi plaće 30 posto, mirovine. Oni koji predlažu gledaju tablice, oni koji ih trebaju provesti gledaju društvo. Imamo dva cilja - radna mjesta i rast".

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Komisija je zauzela čvrst stav'

Istaknuo je kako Hrvatska nema aranžma s MMF-om jer je Vlada ocijenila da im ne treba, a da Europska komisija želi 'zadržati svoj ugled među članicama pa mora zauzeti čvrst stav'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međunarodni monetarni fond kaže da smo proveli dobre mjere, dok Europska komisija – sklona odgojnim mjerama, da bi zadržala svoju vjerodostojnost mora prema svima zadržati čvrst stav. Jesu li oni u pravu, to je prije svega naša briga, a ne njihova. Političku odluku konačno donosi vlada. Prošli četvrtak sam zato inzistirao da nove mjere razmotre koalicijski partneri, da ne bi poslije bilo nisam znao – kao s prošlim mjerama, i zakonom o zapošljavanju za 1.600 kuna, kad se jedan kolega u Saboru pokazao kao veliki dušebrižnik", rekao je.

'Hrvatska je zemlja višeg srednjeg dohotka'

Upitan zašto investitori i dalje ne dolaze, Milanović je izjavio kako to nije istina.

"Nije baš da nitko ne dolazi. Riječka luka je zadana činjenica i za nju postoji interes. Ona će doživjeti bum u narednim godinama. Hrvatska je zemlja višeg srednjeg dohotka i podbacuje u odnosu na ono što može imati. Što je bilo, bilo je. Moramo se vratiti nekim industrijama. Što se tiče velikih investicija, neki dan su bili Kupari, prekrasna pozicija. Mi imamo investicijsku klimu. Imamo jedan od boljih zakona o investicijama. Promijenili smo zakone, ukinuli porez na investiranu dobit, imamo cijeli niz poticajnih mjera u zakonodavstvu, imamo poreze niže nego Australija ili  Novi Zeland, izgradili smo autoceste. Po kilometru autoceste, prvi smo u Europi", rekao je.

Na odgovor ministarstava investitori ponekad moraju čekati i do nekoliko mjeseci, što također predstavlja jedan veliki problem.

"To je fama. To je zakonom sve regulirano, ako netko krši zakon, treba ga prijaviti. Kod nas je sve regulirano i u 99 posto slučajeva to funkcionira", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'INA kao teren sraza Hrvata i Mađara'

"Dok god budemo doživljavali INA-u kao teren sraza Hrvata i Mađara, neće biti dobro. MOL je svoje dionice platio, i to dobro ih je platio, i iz toga proizlaze određena upravljačka prava. To su ratovi koje ja ne želim voditi, želim jasna pravila igre, i kompaniju koja će se razvijati, koliko je to realno i moguće, zapošljavati, ulagati u razvoj i ostvarivati dobit i reinvestirati. Ja u ovim razgovorima nisam Hrvat, Mađar, nego predstavnik suvlasnika. Teorijski, mi možemo sutra osnovati novu INA-u i sami sebi dati koncesije. Koncesija za eksploataciju hidrovodika u Jadranu je povijesna", istaknuo je osvrčući se na situaciju u Ini.

Image
Foto: Igor Kralj/Davor Javorović/Marko Lukunić/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/Davor Javorović/Marko Lukunić/PIXSELL

'Lovrić je u ovom slučaju teško oštećen'

Na upit što je pokušao postići ili poručiti kada je zatražio očitovanje sisačke Porezne uprave o slučaju Merzel, Milanović govori da je htio zaštititi institucije koje su se našle na udaru optužbi.

"Htjeli smo zaštititi instituciju. Znate li koliko im je trebalo da provjere cijeli slučaj - pet sati. Nije bitno što će reći pravosuđe, Porezna uprava radi svaki dan. Moja poruka je bila: Imaš u hijerarhiji poreznika u Sisku koji se sad trese - ili ga smijeni pa neka pravosuđe radi što hoće, ili ga zaštiti i reci da je radio po zakonu. Nije trebalo ni pet sati da se vidi da je rađeno po propisima i da je napravljeno sve po proceduri. Ja sam sustav zaštitio tako da sam ga prozvao rekavši - očistite se sami, da vas ja ne bih morao čistiti", rekao je.

"Bitno je da građani imaju povjerenje u sve institucije, a Vlada je najveća institucija u Hrvatskoj. To je trebalo učiniti ranije, čim su se pojavile insinuacije. Želim odgovor jesu li svi radili po propisima - i odgovor je jesu", kazao je Milanović.

Kazao je i kako su ostavke Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel krivo protumačene, odnosno da oni nisu dali ostavke u Predsjedništvu SDP-a niti ih je Predsjedništvo moglo prihvatiti jer, kako kaže, njih Predsjedništvo nije niti biralo. Oni su, kaže Milanović, ostavke podnijeli javnosti.

"Lovrić je u ovom slučaju teško oštećena, bez obzira na sve, a o sudbini Željka Sabe neka odlučuju Vukovarci", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade i šef najjače stranke dotaknuo se tijekom gostovanja i političke scene u Hrvatskoj.

'Mi smo daleko najdemokratičnija stranka u Hrvatskoj'

"Situacija nije 1991., Hrvatska je jača i stabilnija nego ikad u odnosu na svoje okruženje, zahvaljujući članstvu u EU i NATO. Bez obzira na ekonomsku krizu. U Njemačkoj se velika koalicija dogodila iz očaja velikih stranaka, jer su takvi bili izborni rezultati. HDZ kaže da je za veliku koaliciju, a sve što oni rade je suprotno tome, oni pozivaju ljude da bacaju opoziciju u Kevinu jamu", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ne slaže se da SDP-u manjka demokratičnosti.

"Mi smo daleko najdemokratičnija stranka u Hrvatskoj. To je bolje nego da svi monolitno slijede šefa, a onda kad se on spotakne, raskomadaju ga poput pčela u košnici kad matica ostane bez hormona. Kod nas se raspravlja i donose odluke. Ja odgovaram stranci i državi do onda dok im to odgovara, a sljedeći izbori će biti jedan težak referendum između Vlade koji rade uporno i pošteno, i onih koji samo huškaju. Hrvatice i Hrvati, ako želite daljnje rezanje i deranje, glasajte za pučke stranke i HDZ, jer su pučke stranke u Europi stale na stranu zagovornika „austerity“, tj. daljnjih rezova",

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike