ministar prometa poručio / 'Vlada je u procesu spašavanja vojnika Ryana i bit će kolateralnih žrtava'

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je objasnio da je Ryan zapravo proračun. Rekao je i da će tu biti kolateralnih žrtava te da nijedna mjera neće biti bezbolna.

15.4.2014.
16:14
VOYO logo

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je danas da je u sklopu zahtjeva Europske komisije za dodatnim uštedama u državnom proračunu, Ministarstvu financija predložio dizanje radiofrekvencijske naknade telekom operaterima.

Na novinarsko pitanje na koji način se planira podizanje trošarina teleoperaterima, a da se pritom ne optereti građane, Hajdaš Dončić je na izlasku s konferencije "Znanost i razvitak prometa", kazao kako je jedan od modela koji je predložen izmjena radiofrekvancijskih naknada koje plaćaju isključivo teleoperateri.

"To je prijedlog koji je najprihvatljiviji i s kojim Ministarstvo financija ne bi trebalo imati problema s Europskom komisijom", kaže Hajdaš Dončić.

Dodao je da se (Vlada) nalazi u procesu koji bi se mogao nazvati "Spašavanje vojnika Ryana", prema istoimenom filmu, pri čemu je vojnik Ryan zapravo državni proračun.

Tu će biti kolateralnih žrtava i nijedna od mjera koje sam predložio ministru financija neće biti bezbolna, kaže Hajdaš Dončić.

Upozorio je da su u slučaju nepridržavanja pravila (EU-a) kazne puno veće od pokušaja prilagodbe na taj način.

Predložena mjera će po njegovim riječima svakako imati utjecaj na osobnu potrošnju koja najviše pridonosi BDP-u, ali kaže da se mora pronaći rješenje koje je ispravno u kratkom roku. Smatra da je dizanje naknade za radiofrekvencijski spektar upravo takvo rješenje, uz pozitivni proračunski učinak od 330 milijuna kuna.

Na novinarsko pitanje odakle jamstvo da telekom kompanije neće dodatni trošak preliti na građane, kazao je da nijedna mjera nije idealna i da će izazvati negativne učinke na gospodarstvo i telekom kompanije, kroz smanjeno zapošljavanje i investicije, ali ponovio da je riječ o jednokratnoj mjeri za spašavanje proračuna.

Odgovarajući na pitanje zar zaista nije bilo izbora za neku drugu mjeru, rekao je da kao član Vlade SDP-a smatra kako treba braniti mirovine te standard zdravstva i školstva.

"Kada je 70 posto proračuna zadano, nemate puno mogućnosti jednokratnog rezanja, a da ne uništavate standard građana. Socijaldemokracija 21. stoljeća za mene je pokušaj zadržavanja besplatnog zdravstva i školstva", kaže Hajdaš Dončić.

Na pitanje nije li Vlada napravila stratešku grešku jer nije odmah na početku mandata srezala sve što se trebalo, umjesto da svakih par mjeseci reže po malo, odgovorio je da je riječ o različitim pristupima ocjenivši da je uvijek bolja postupna prilagodba gdje se mogu pratiti njezini učinci.

"Mi smo izabrali svoj put koji smatram ispravnim. On se sastoji od niza mjera čiji učinci nisu vidljivi u kratkom rok. Jedini spas hrvatskog društva i ekonomije je u srednjem i dužem roku", kaže Hajdaš Dončić.

Upitan pokazuju li rezultati istraživanja Zaklade Bertelsmann, prema kojima je Hrvatska na 39. od 41 mjesta po efikasnosti javne uprave. da tu treba tražiti razlog zastoja u reformama, odgovorio je da je sustav javne uprave nesklon promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike